Έντονο παρασκήνιο είχε η χθεσινή μίνι Σύνοδος Κορυφής για τις προσφυγικές ροές που κατέληξε στη συμφωνία 17 σημείων με στόχο τον συντονισμένο έλεγχο της προσφυγικής ροής εν όψει μάλιστα του χειμώνα. Και μόνο η συμφωνία βέβαια αποτελεί μία μεγάλη επιτυχία για την Ευρωπαϊκή Ένωση αφού οι σχέσεις μεταξύ των κρατών που βρίσκονται στη λεγόμενη διαδρομή των Βαλκανίων κάθε άλλο παρά καλές είναι. 

Η γερμανική εφημερίδα Die Welt αποκαλύπτει διαλόγους από τις διαπραγματεύσεις και τις πιέσεις που δέχθηκε η Ελλάδα για να συναινέσει στην υποδοχή 50.000 προσφύγων.

«Στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα η καγκελάριος Μέρκελ είναι καλά εξασκημένη», αναέρει ο αρθογράφος. «Είναι ο λόγος που κράτησε την υπομονή της μέχρι τέλους, όταν ο Αλέξης Τσίπρας εξέφραζε συνεχώς αντιρρήσεις μέχρι αργά το βράδυ. Κάποια στιγμή το δείπνο ολοκληρώθηκε, η τελική ανακοίνωση είχε αλλάξει πολλές φορές, και τότε η καγκελάριος ρώτησε τον Έλληνα πρωθυπουργό: 'Είσαι ευτυχής Αλέξη;'». Σε ένα άλλο σημείο του άρθρου επισημαίνεται ότι μετά τις ελληνικές υποχωρήσεις η καγκελάριος εκθείασε πολλές φορές την Ελλάδα, όταν λίγο νωρίτερα πολλοί ευρωπαίοι εταίροι θεώρησαν τη χώρα ως την πραγματική αιτία του προβλήματος.