Ποινή ισόβιας κάθειρξης επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στον Γιάννη Σμπώκο για την προμήθεια του συστήματος τηλεπικοινωνιών του Στρατού ΕΡΜΗΣ επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου.

Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε στον κατηγορούμενο κανένα ελαφρυντικό σε αντίθεση με τους συγκατηγορουμένους του, τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή εξοπλισμών Αντώνη Κάντα και το στέλεχος της ίδιας υπηρεσίας Νίκο Λεονταρίτη, στους οποίους αναγνώρισε τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας και της καλής διαγωγής μετά την πράξη και τους καταδίκασε σε κάθειρξη 25 και 20 ετών αντίστοιχα.

Οι τρεις κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν για άμεση συνέργεια σε απιστία, με την επιβαρυντική περίπτωση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, ενώ ο Αντώνης Κάντας βαρύνεται επιπλέον και με τις κατηγορίες της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Κατά τη συζήτηση για την αναστολή των ποινών, η υπεράσπιση του Ιω. Σμπώκου ζήτησε να ανασταλεί η ισόβια κάθειρξη, επισημαίνοντας οικογενειακά προβλήματα.
"Να δοθεί η αναστολή προκειμένου ο Ιω. Σμπώκος να μπορεί να λάβει πενθήμερη άδεια στα πλαίσια του νόμου" ζήτησε χαρακτηριστικά ο συνήγορός του.

Ο υπερασπιστής του Αντ. Κάντα, Ιω. Ματζουράνης, αναφέρθηκε στον εντολέα του υπογραμμίζοντας: "Ο κ. Κάντας είναι σήμερα 74 ετών και με βάση το νομο, έχει ακομη 3,5 χρόνια να εκτίσει. Ο εντολέας μου δεν είναι ύποπτος φυγής. Ένας άνθρωπος που σκέφτεται τη φυγή δεν επιστρέφει 4 εκατ. που δεν ήξερε κανείς".

Η εισαγγελέας πάντως εισηγήθηκε την αναστολή των ποινών για τους Κάντα και Λεονταρίτη, όχι όμως και για τον Ιω. Σμπωκο. Αναμένεται η σχετική απόφαση.
Η υπόθεση αφορά σε ποσό ύψους 500.000 ευρώ που φέρονται να έλαβε από τον Πρ. Μαυρίδη ο Αντ. Κάντας για τα συστήματα τηλεπικοινωνιών του στρατού «Ερμής 2».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενδεχόμενες ευθύνες του Άκη Τσοχατζόπουλου έχουν παραγραφεί βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ενώ ο τέταρτος κατηγορούμενος, στην υπόθεση, Ζαχαρίας Ανδρουλάκης έχει αποβιώσει.

Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του Ιω. Σμπώκου για να το δοθεί αναστολή, χαρακτηρίζοντας του ως "μη νομιμο".

Αντίθετα, έκανε δεκτά τα αιτήματα των Κάντα και Λεονταρίτη και χορήγησε αναστολη στην έφεσή τους. Στους δύο καταδικασθέντες επέβαλε τους περιοριστικούς όρους της εμφάνισης σε ΑΤ της περιοχής τους τρεις και δύο φορές το μήνα αντίστοιχα, και απαγόρευσης εξοδου από τη χώρα. Τέλος, επέβαλε τη στερηση των πολιτικών δικαιωμάτων για μία δεκαετία.

Σ.Σ.