Σε ανοιχτή παραλία του νησιού μεταφέρονται αυτή την ώρα οι 10.000 μετανάστες που έχουν κατακλείσει το λιμάνι της Μυτιλήνης, ως ύστατη προσπάθεια προκειμένου να απελευθερωθεί ο χώρος του λιμανιού, αλλά και να γίνει επίσημα η καταγραφή των προσφύγων.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από πολλά επεισόδια που σημειώθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης μεταξύ των μεταναστών, με αποκορύφωμα το σημερινό περιστατικό που συνέβη το πρωί όταν χιλιάδες Αφγανοί μετανάστες φωνάζοντας «Αθήνα! Αθήνα»! επιχείρησαν να ανέβουν στο πλοίο blue star 1. Οι τοπικές αρχές κατάφεραν την τελευταία στιγμή να αποτρέψουν την κατάληψη, κάνοντας μάλιστα χρήση κροτίδων κρότου λάμψης, ενώ άμεση ήταν και η αντίδραση του καπετάνιου που ανέβασε τους καταπέλτες του πλοίου.

Μεταφορά στην πλαζ «Τσαμάκια»

Ως ύστατη λύση από το Λιμενικό και τις τοπικές αρχές επιλέχθηκε η μεταφορά των μεταναστών, που σε αριθμό ξεπερνούν τις 10.000 σε ανοιχτό χώρο που βρίσκεται κοντά στην πλαζ "Τσαμάκια", στην Μυτιλήνη.

Άνδρες του Λιμενικού Σώματος και της αστυνομίας υποχρέωσαν τους πρόσφυγες και μετανάστες να εγκαταλείψουν τον χώρο του λιμανιού και τους οδηγούν στον ανοιχτό χώρο της "Φυκιότρυπας", που βρίσκεται σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από το λιμάνι.

Εκεί θα γίνει προσπάθεια καταγραφής και καταμέτρησης των ανθρώπων που αναζητούν τρόπο για να αναχωρήσουν από τη Μυτιλήνη.

Ωστόσο στην περιοχή της "Φυκιότρυπας" δεν υπάρχει απολύτως καμία υποδομή για την φιλοξενία των προσφύγων και μεταναστών και την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών τους.