Τέλος στην αγωνία χιλιάδων φοιτητών και γονέων μπήκε σήμερα Τετάρτη 26 Αυγούστου, αφου στις 10 το πρωί ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών και οι βάσεις 2015 για την εισαγωγή των μαθητών στα Πανεπιστήμια.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ

Οι υποψήφιοι θα μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών 2015 μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου http://results.it.minedu.gov.gr, για τις βάσεις 2015 πληκτρολογώντας:

α) τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους

β) τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα –Πατρώνυμο - Μητρώνυμο).

Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα θα αποσταλούν ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για την εκτύπωση και ανάρτηση των ονομαστικών καταστάσεων των επιτυχόντων στα σχολεία του κάθε νομού. Επίσης την Τετάρτη στις 10:00 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των εισαγόμενων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μη ελληνικής καταγωγής.

Τα ανωτέρω αποτελέσματα θα αναρτηθούν στην ίδια ιστοσελίδα του Υπουργείου.

Φέτος οι εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών αναμένεται να γίνουν με ηλεκτρονικό τρόπο σε όλα τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, προκειμένου τόσο οι γονείς όσο και τα παιδιά να αποφύγουν τις πολλές μετακινήσεις που κοστίζουν χρήματα. Ηδη το μέτρο εφαρμόστηκε από πέρυσι σε κάποιες σχολές Πανεπιστημίων και εκτιμήθηκε οτι εξυπηρέτησε τους φοιτητές που με ηλεκτρονικό τρόπο αρχικά αποκτούν τη φοιτητική ιδιότητα και στη συνέχεια προσκομίζουν κάποια δικαιολογητικά.

"Βουτία" στις βάσεις

O συνολικός αριθμός των υποψηφίων οι οποίοι υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο φέτος ανήλθε σε 104.616, ενώ πέρυσι ο αριθμός των υποψηφίων ήταν 99.958

Με βάση τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, οι τάσεις συγκριτικά με πέρυσι είναι πτωτικές, με αρκετές σχολές της περιφέρειας να έχουν βάση εισαγωγής πολύ χαμηλότερη φέτος.

Ενδεικτικά κάτω από τα 19.000 μόρια οι βάσεις για όλες τις ιατρικές σχολές ενώ η μεγαλύτερη πτώση 6.000 μόρια καταγράφεται στη Σχολή Γερμανικής Φιλολογίας της Αθήνας.

Συνολικά στα Πανεπιστήμια, τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, τα ΤΕΙ, τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και τις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού εισήχθησαν φέτος 70.988, ενώ το 2014 εισήχθησαν 72.763.

Μεγάλη πτώση σε τμήματα περιφερειακών πανεπιστημίων

Οι βάσεις εμφάνισαν μεγάλη πτώση σε τμήματα περιφερειακών πανεπιστημίων. Ενδεικτικά, στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας τα μόρια έπεσαν κατά 1.496.
 
Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων η βάση εισαγωγής για το τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας έπεσε κατά 1.530 μόρια. 
Μικρότερη είναι η πτώση στις περιζήτητες σχολές της Αθήνας (Νομική -491 μόρια, Ιατρική -309 μόρια)