Σάλος έχει προκληθεί σήμερα, δύο ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για το κρίσιμο δημοψήφισμα από τις δηλώσεις του Γιάννη Βαρουφάκη, στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 και του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Ο μεν υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι τα ΑΤΜ των τραπεζών δεν θα έχουν πρόβλημα μέχρι τη Δευτέρα μετά το δημοψήφισμα και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σε τηλεοπτική του συνέντευξη δήλωσε ξεκάθαρα ότι απέτυχε η διαπραγμάτευση.

Βαρουφάκης

Οι ελληνικές τράπεζες θα ανοίξουν μόλις υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς είπε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ΠΑΡΑΦΙΛΟΛΟΓΙΕΣ, με τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, ενώ ως την Δευτέρα εγγυήθηκε την ρευστότητα στα ATM, αποκλείοντας κούρεμα καταθέσεων.

Στη συνέντευξή του στα Παραπολιτικά 90,1 ο κ. Βαρουφάκης  τόνισε ότι σε περίπτωση που υπερισχύσει το ΝΑΙ θα παραιτηθεί από υπουργός αλλά όχι από βουλευτής.

Κατηγόρησε τους δανειστές ότι “παγίδευσαν την Κυβέρνηση και πως δεν ήθελαν συμφωνία καθώς δεν έφεραν ούτε μια πρόταση ,περιμένοντας να τελειώσει η ρευστότητα για να ρίξουν την Κυβέρνηση”.

Παράλληλα υπεραμύνθηκε του δημοψηφίσματος σημειώνοντας ότι δεν είναι πράξη ανευθυνότητας και κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν ΌΧΙ γιατί με το ΝΑΙ η συμφωνία που θα έρθει στο τραπέζι δεν θα είναι βιώσιμη.

Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε εξαγριωμένος με την αύξηση που έδωσε στο μισθό του ο Στάθης Τσοτσορός των ΕΛΠΕ τονίζοντας ότι το θέμα θα διευθετηθεί και πως είναι άδικο να επιρρίπτεται ευθύνη στο υπουργείο οικονομικών.


Ακούστε τη συνέντευξη του Γιάννη Βαρουφάκη:

Τσακαλώτος

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στον ΣΚΑΙ παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση πήγε σε δημοψήφισμα, επειδή η συμφωνία  δεν θα περνούσε από τη Βουλή.

«Πάμε σε δημοψήφισμα γιατί η συμφωνία δεν περνούσε από την Βουλή και θα έπεφτε η κυβέρνηση. Η διαπραγμάτευση δεν πέτυχε», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι θα χανόταν αρκετός καιρός με τις εκλογές, ενώ με το δημοψήφισμα θα χρειάζονταν μόλις μόλις λίγες μέρες.
Επίσης, άφησε να εννοηθεί ότι θα ήταν καλύτερα να γινόταν δημοψήφισμα πριν από ένα μήνα, όταν απάντησαν οι Θεσμοί με ένα 5ασέλιδο στην κυβέρνηση, μια απάντηση που την έκρινε ως ανέντιμη η κυβέρνηση.

Ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία χρειάζεται ένα σοκ αισιοδοξίας, καθώς πρέπει να φύγει μία και καλή η διαρκής απειλή ενός Grexit από την Ελλάδα, επειδή λειτουργεί αποτρεπτικά στην ανάπτυξη και στην κατανάλωση

Αποκάλυψε δε, ότι υπήρχαν σημαντικές διαφορές με τους θεσμούς στο θέμα των εργασιακών και συγκεκριμένα, στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για την επιλογή της ΓΣΕΕ να στηρίξει ανοιχτά το ΝΑΙ

Εξάλλου, ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων υποστήριξε ότι όσοι ψηφίζουν ΝΑΙ, ψηφίζουν και αυτόν που θα εφαρμόσει αυτό το πρόγραμμα. «Τίθεται ζήτημα δημοκρατικότητας» δήλωσε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι αν οι Ευρωπαίοι ρίξουν την κυβέρνηση με ένα ΝΑΙ, αγνοώντας ουσιαστικά την ψήφο του ελληνικού λαού, αυτό θα είναι κάτι πολύ κακό για την Ευρώπη.

Ο κ Τσακαλώτος δήλωσε ακόμη ότι έπρεπε να πάρουμε το ρίσκο μιας ρήξης με την Ευρώπη, γιατί αυτή η Ευρώπη έχει κοντά ποδάρια και έτσι όπως είναι δεν αντέχεται. Εκτίμησε μάλιστα ότι τα επόμενα 2 -3 χρόνια, κάποιοι λαοί, όπως οι Ιταλοί και οι Ισπανοί θα επιλέξουν μόνοι τους να φύγουν από το ευρώ, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την ευρωζώνη ώς τον μεγάλο ασθενή της παγκόσμιας οικονομίας

Εξέφρασε δε την άποψη ότι αν ο κόσμος ψηφίσει όχι, ο Μάριο Ντραγκι από τη μέχρι τώρα στάση του, έχει δείξει ότι θα περιμένει μέχρι την Τετάρτη να υπάρξει συμφωνία με τους Ευρωπαίους.

Αναγνώρισε πάντως ότι και η νέα συμφωνία που θα επιτευχθεί σε περίπτωση όχι, θα περιλαμβάνει σκληρά μέτρα.