Δύο νέα Σκάφη Ανορθοδόξου Πολέμου (ΣΑΠ) πρόκειται να ενταχθούν στη Δύναμη της Διοικήσεως Υποβρυχίων Καταστροφών του Αρχηγείου Στόλου στη διάρκεια ειδικής τελετής που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα 29 Ιουνίου στις εγκαταστάσεις της Μονάδος στον Σκαραμαγκά. 

Πρόκειται για το ΣΑΠ «ΩΚΥΑΛΟΣ», που σχεδιάστηκε από το ΠΝ και κατασκευάστηκε από ελληνική εταιρεία, καθώς και για το «ΣΑΠ-12», που πρόκειται για δωρεά της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών προς το ΠΝ και τη Μονάδα.

Στην τελετή έχει προσκληθεί να παραστεί η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ και η στρατιωτική των Ενόπλων Δυνάμεων.

 Το ΣΑΠ «ΩΚΥΑΛΟΣ» (= «Ωκύαλος ναυς» είναι το πλοίο που πλέει ταχέως στο Ομηρικό έπος της «Οδύσσειας») σχεδιάστηκε, αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε από την ελληνική εταιρεία «Ν.ΜΠΟΥΛΕΛΑΚΗΣ ΑΕΒΕ» για λογαριασμό και υπό την επίβλεψη του ΠΝ και απόστρατων στελεχών του Κλάδου.

 Το πρωτότυπό του είναι εξ ολοκλήρου από αλουμίνιο και δεν ξεπερνά σε μήκος τα 14 μ., ενώ έχει πλήρωμα τεσσάρων ατόμων. Αναπτύσσει μεγάλη ταχύτητα και έχει μεγάλη αυτονομία, ενώ μπορεί να επιχειρεί και κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό, που καλύπτει τις απαιτήσεις ειδικών επιχειρήσεων. Φέρει  ρομποτικό σύστημα ελληνικής εταιρείας για πυροβόλο έως 0,50 cal (τύπου Browning). Η κατασκευή του πραγματοποιήθηκε σε πιλοτική βάση και φαίνεται ότι καλύπτονται πλήρως οι απαιτήσεις της ΔΥΚ με σκάφη τέτοιου τύπου (ΣΑΠ) τα οποία θα μπορούν να ναυπηγηθούν στην εγχώρια αγορά, απόδειξη άλλωστε και η επίσημη τελετή εντάξεώς του στη δύναμη της Μονάδος.

Η διακλαδική απαίτηση του ΓΕΕΘΑ για ένα κοινό σκάφος ειδικών επιχειρήσεων που θα καλύψει τις ανάγκες του ΠΝ, του Στρατού αλλά και του ΛΣ περνά μέσα από τέτοια σκάφη ελληνικής σχεδιάσεως και κατασκευής.

Λ.Σ.Μ.