Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανοίγει για πρώτη φορά τις πόρτες του στο κοινό, μέσα από ένα τετραήμερο ανοιχτών εκδηλώσεων στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, που ξεκίνησε στις 21 και διαρκέσει έως 24 Ιουνίου, με πολλή μουσική, φωτογραφία, τέχνη, αθλητισμό, μαγεία και εκπλήξεις για μικρούς και μεγάλους!

Την τρίτη μέρα των εκδηλώσεων, την Τρίτη 23 Ιουνίου, το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος φιλοξενεί μία σειρά από πολύπλευρες αθλητικές εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, γιορτάζει την Ολυμπιακή Ημέρα με έναν μεγάλο αγώνα δρόμου που τερματίζει στο Πάρκο, ενώ ο Gary Kasparov παίζει ένα παιχνίδι σκάκι σιμουλτανέ με 15 νέους Έλληνες πρωταθλητές. Παράλληλα  συνεχίζονται οι ολονύχτιες προβολές του Video Art Project “Fireflies in the Night”.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα εκδηλώσεων για τη Τρίτη 23 Ιουνίου, περιλαμβάνει:

 Αγώνας δρόμου “SNFCC RUN” : ΤΡΕΧΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Παναθηναϊκό Στάδιο, 20:51

Πανάρχαιο άθλημα, απόλυτα προσιτό σπορ, το τρέξιμο είναι ένα ταξίδι με προορισμό, μια προσπάθεια με στόχο, ασπίδα για το μυαλό και το σώμα, αγχολυτικό και δυναμικό. Με το συμβολικό τίτλο, «Τρέχοντας προς το Μέλλον», το ΚΠΙΣΝ προτείνει έναν αγώνα δρόμου 6 χιλιομέτρων, για όλη την οικογένεια, που ξεκινάει από το Παναθηναϊκό Στάδιο και τερματίζει στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Οι δρομείς θα στείλουν ένα μήνυμα εκκίνησης προς ένα μέλλον που θα κατακτηθεί με αγώνα και με υψηλές ταχύτητες. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε στο www.snfccrun.org.

Ο Γκάρι Κασπάροφ παίζει σκάκι με τη νέα γενιά της Ελλάδας

Στο Λαβύρινθο, 19:00  - με δελτία προτεραιότητας που θα διανέμονται στο Πάρκο από τις 18:30

Ο μεγαλύτερος ίσως σκακιστής όλων των εποχών, πρωταθλητής κόσμου στα 22 του, ο Γκάρι Κασπάροφ, κέρδισε σε μια μονομαχία έξι μηνών τον θρυλικό Ανατόλι Καρπόφ, στέφθηκε νικητής σε οκτώ Ολυμπιάδες σκακιού, τιμήθηκε με το σκακιστικό Όσκαρ, αναμετρήθηκε επί πέντε ώρες με 32 διαφορετικούς υπολογιστές στο Αμβούργο το 1985, επιβλήθηκε στον σκακιστικό υπολογιστή της IBM Deep Blue to 1996, άλλα έχασε από τον Deeper Blue, ένα χρόνο μετά. Ο Κασπάροφ θα δείξει την τέχνη του σε ένα παιχνίδι σιμουλτανέ εναντίον 15 νεαρών πρωταθλητών, ηλικίας 8 έως 14 ετών, από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι έχουν προεπιλεγεί από την Ένωση Σκακιστών Θεσσαλονίκης. Αμέσως μετά το κοινό θα έχει μια μοναδική ευκαιρία να συζητήσει μαζί του για το σκάκι και να αποκτήσει ένα αυτόγραφο.

Ξεναγήσεις στο Πάρκο

Στον Πευκώνα, 18:30

Ξεναγήσεις στο πάρκο από εκπαιδευόμενους (interns) στην αρχιτεκτονική τοπίου. Η περιήγηση θα έχει αφετηρία τον Πευκώνα στο βόρειο τμήμα του Πάρκου. Οι επισκέπτες θα ανέβουν προς την κορυφή του Λόφου, κατά μήκος μιας διαδρομής με ελαιόδεντρα και λεβάντες, πλησιάζοντας στη νότια ανατολική πλευρά τα νέα κτίρια που θα φιλοξενήσουν την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και την Εθνική Λυρική Σκηνή. Στη συνέχεια, θα περιηγηθούν στους επιμέρους χώρους του Πάρκου, όπως τον Λαβύρινθο, το Λαχανόκηπο, τους Χώρους Παιχνιδιού. Η διαδρομή θα ολοκληρωθεί στην περιοχή με τους πίδακες νερού. (Διάρκεια ξενάγησης 30’)

Ρομποτική / Αυτοματισμός

Στον Παιδότοπο 1, 18:30

Παιχνίδι και εκπαίδευση ταυτόχρονα, η ρομποτική κερδίζει συνεχώς έδαφος στα εκπαιδευτικά προγράμματα σε όλο τον κόσμο και προετοιμάζει τα παιδιά και τους νέους για τη συνεισφορά τους σε παγκόσμια κλίμακα. Η φυσική, τα μαθηματικά, η μηχανική, η τεχνολογία, η ιστορία, γίνονται ένα ποικιλόμορφο πεδίο ομαδικής εργασίας και άσκησης στην καινοτομία, στη διαχείριση προβλημάτων, στη δημιουργικότητα, στη φαντασία, στην επικοινωνία. Με τα ειδικά επιστημονικά ρομποτάκια WeDo και EV3, τα παιδιά, αλλά και οι μεγάλοι, έρχονται σε επαφή με το μέλλον, κατανοούν την εφαρμογή της ψηφιακής τεχνολογίας και έχουν μια αφορμή να ανακαλύψουν τα ταλέντα και να διευρύνουν τους στόχους τους.

 Σκάκι για παιδιά

Στον Παιδότοπο 1, 18:30

Δραστηριότητα που συνδυάζει το θεατρικό παιχνίδι με το σκάκι. Τα παιδιά «ενδύονται» σκακιστικά κομμάτια και παίζουν μια παρτίδα σκάκι ή συγκεκριμένα παιχνίδια σε μια μεγάλη επιδαπέδια σκακιέρα, υπό την καθοδήγηση συντονιστή. Τα παιχνίδια και τα παιδιά εναλλάσσονται κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας, ενθαρρύνοντας τη διάδραση και τη συμμετοχή.

Ξιφασκία

Στον Παιδότοπο 2, 18:30

Από την Ισπανία του 15ου αιώνα και από εκεί στην Ιταλία του 18ου και στη Γαλλία του 19ου και, από στρατιωτική άσκηση και τέχνη εξόντωσης, σε ένα ολυμπιακό άθλημα, η ξιφασκία είναι μια φιλοσοφία για έναν αγώνα, ένα συναρπαστικό παιχνίδι άσκησης του μυαλού, μια πρόκληση για συγκέντρωση, γρήγορη σκέψη, απόφαση αντίδρασης. Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν στους κανόνες ενός ευγενούς αθλήματος, να αντιμετωπίσουν τον αντίπαλο με ταχύτητα πνεύματος και σώματος και να αποδεχτούν την υπεροχή του ικανότερου.

Κωπηλατική Άσκηση Εδάφους

Στον Παιδότοπο 3, 18:30

Πανάρχαιο και θεαματικό άθλημα άμιλλας με μακρόχρονη ιστορία στο δυτικό κόσμο, η κωπηλασία συνδέθηκε από το 18ο αιώνα με τα βρετανικά και τα αμερικανικά πανεπιστήμια, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και με μεγάλους πρωταθλητές σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Στο έδαφος η άσκηση δεν χάνει τίποτε από την απόλαυση και τα οφέλη του οργανωμένου αθλήματος στο νερό: δυναμώνουν οι μεγάλες μυϊκές ομάδες, γυμνάζεται η καρδιά, βελτιώνεται ο μεταβολισμός, ασκείται η αναπνοή. Τα παιδιά και οι νέοι θα κάνουν ένα τρίλεπτο ζέσταμα και στη συνέχεια, στο στεγνό κωπηλατοδρόμιο θα διανύσουν 200 μέτρα, αντιμέτωποι με το χρόνο και τους συναθλητές τους.

Κιναισθητικά Παιχνίδια

Στον Παιδότοπο 5, 18:30

Είναι τμήμα του νέου παγκόσμιου σχεδιασμού για τους σύγχρονους τρόπους μάθησης, ένα δυναμικό εργαλείο για κατάκτηση γνώσης, που βασίζεται στο έξυπνο παιχνίδι και τους φυσικούς τρόπους εμπλοκής σε χρήσιμες εμπειρίες. Τα παιδιά μυούνται σε παιχνίδια ισορροπίας, ρυθμού, αίσθησης του χώρου, προσανατολισμού, μαθαίνουν με εύθυμους τρόπους να παίρνουν αποφάσεις, να συντονίζουν το σώμα τους και να ελέγχουν τις κινήσεις τους, να αναπτύσσουν φωτογραφική μνήμη και να παρασύρονται σε γόνιμη διαδραστική σχέση με τους συμπαίκτες τους, που οξύνει τη σκέψη και τις δεξιότητές τους.

Παραολυμπιακά Αθλήματα

Στο Συντριβάνι, 18:30

Καθιερώθηκαν από τους Βρετανούς βετεράνους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1948 και από τότε τα παραολυμπιακά αθλήματα δημιουργούν ένα όλο και πιο δυναμικό παράδειγμα για τους ανθρώπους με αναπηρίες, τους εξοπλίζουν με αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στα ταλέντα τους. Το πρώτο παραολυμπιακό πάρκο στο ΚΠΙΣΝ, με τίτλο «Εξερευνώντας την Παραολυμπιακή Κίνηση», απευθύνεται στις ευαισθησίες του κοινού και στις ικανότητες των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα. Τους καλεί να δείξουν τι σημαίνει μια απόφαση για μια ζωή χωρίς περιορισμούς και τους προτείνει boccia, ξιφασκία, μπάσκετ και καθιστό βόλλευ.

Αθλοπαιδιές

Στο ξέφωτο, 18:30

Ο κόσμος του αθλητισμού, ανοιχτός στην κοινωνικότητα, την ευεξία, την άμιλλα, αλλά και σε ερεθίσματα για επαγγελματικό μέλλον, καλεί τα παιδιά να τον γνωρίσουν με παιχνίδια προσαρμοσμένα στην ηλικία και τις ανάγκες τους, χωρίς την πίεση του ανταγωνισμού και την απαίτηση για επιδόσεις. Τα παιδιά δοκιμάζουν μικρές αθλητικές περιπέτειες, άλμα εις μήκος χωρίς φόρα, άλμα επί κοντώ, ρίψη Vortex/δίσκου, τρέξιμο και τρέξιμο με εμπόδια και ανακαλύπτουν τη χαρά της κίνησης, την απόλαυση της φυσικής δραστηριότητας και της σωματικής καλλιέργειας.

Κηπουροί στην πόλη

Στο λαχανόκηπο, 18:30

Χόμπι ή υψηλή τέχνη, η κηπουρική είναι μια δραστηριότητα χαλαρωτική, μια άσκηση ελεύθερης έκφρασης. Καλλιεργεί τη γνώση για το περιβάλλον, δημιουργεί οργανική σχέση με τη γη και με τους κύκλους της φύσης, κάνει πιο φιλικούς τους ανθρώπους προς τον πλανήτη. Τα παιδιά, με την καθοδήγηση εκπαιδευτών από τη WWF Ελλάς, μαθαίνουν το βασικό αλφάβητο της κηπουρικής: σκαλίζουν, φυτεύουν, ποτίζουν, ενεργοποιούν τις αισθήσεις τους και ανακαλύπτουν τη χαρά της προσωπικής εμπλοκής σε κάτι δημιουργικό, φτιαγμένο από τα χέρια και τη φαντασία τους.

Fireflies in the Night

Στο Ξέφωτο, από τις 23:00

Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος μεταμορφώνεται σε ένα υπαίθριο σινεμά, παρουσιάζοντας το τριμερές ολονύχτιο πρόγραμμα προβολών video art Fireflies in the Night. Υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Robert Storr, Πρύτανη της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Yale, και των επιμελητριών Barbara London, Καλλιόπη Μηνιουδάκη και Francesca Pietropaolo, το πρόγραμμα περιλαμβάνει non-stop προβολές ορισμένων από τα πιο σημαντικά έργα της διεθνούς video art, που αποτελεί ένα από τα κυριότερα εικαστικά μέσα του τέλους του 20ου και του 21ου αιώνα. Σαν μια διασταύρωση παραστάσεων σε αρχαίο ελληνικό θέατρο και προβολών σε σύγχρονο drive-in κινηματογράφο, τα έργα θα παρουσιαστούν στην καρδιά του Πάρκου, σε μία ή και πολλαπλές οθόνες, και θα ξεκινούν αργά το βράδυ διαρκώντας έως το ξημέρωμα της επόμενης ημέρας. Χωρίς αρχή και τέλος, οι επισκέπτες θα μπορούν να παρακολουθήσουν τις προβολές ελεύθερα για όσο διάστημα επιθυμούν. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια σύνθεση έργων που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεματολογίας, ύφους και διαθέσεων, από ένα ποικιλόμορφο φάσμα καλλιτεχνών από διαφορετικές γενιές, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.