Την ευγνωμοσύνη του Κυπριακού λαού για την παρουσία και σημαντική συμβολή της Ελληνικής Δυνάμεως Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) στην άμυνα της Κύπρου, μία προσφορά που έχει επισφραγιστεί με το αίμα των νεκρών και τραυματιών ΕΛΔΥΚάριων, ακθώς επίσης και των αγνοουμένων συναδέλφων τους, εξέφρασε ο Πρόεδρος  της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου κατά τη συνάντηση που είχε στο γραφείο του με τον αποχωρούντα ως τώρα Διοικητή της Δυνάμεως Συνταγματάρχη (ΠΖ) Γεώργιο Κουρή, ο οποίος τον επισκέφτηκε για να τον ευχαριστήσει για τη συνεργασία και να τον αποχαιρετίσει. Επίσης οι δύο άνδρες αντάλλαξαν απόψεις επί των τρεχουσών εξελίξεων στο Κυπριακό και για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Βουλής, ο Γ.Ομήρου εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την παρουσία και την πολύ σημαντική συμβολή της ΕΛΔΥΚ, από το 1960, στην άμυνα της Κύπρου, εξαίροντας τη θυσία Ελλήνων αξιωματικών και οπλιτών της Δύναμης, τόσο κατά τις δικοινοτικές ταραχές το 1964, όσο και κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Από την πλευρά του ο Συνταγματάρχης (ΠΖ) Γ.Κουρής επισήμανε την εξελικτική πορεία και υπογράμμισε το αξιόμαχο της ΕΛΔΥΚ. Αναφερόμενος δε στη θυσία των πεσόντων μελών της Δυνάμεως, παρέδωσε στον Πρόεδρο της Βουλής αναμνηστικά μετάλλια αυτής για την 40η επέτειο από την τουρκική εισβολή.

Λ.Σ.Μ.