Κρίση «με το καλημέρα» παραλίγο να προκληθεί στο ΠΑΣΟΚ, καθώς την εκλογή της νέας προέδρου ακολούθησαν οι δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Γιώργου Παπανδρέου, που ενόχλησαν σφόδρα τη Φώφη Γεννηματά.

Η προσπάθεια των δύο πρώτων να «καθοδηγήσουν» τη διάδοχό τους αντιμετωπίστηκε σε πρώτη φάση με «αστική ευγένεια», αλλά, αν οι προκλήσεις συνεχιστούν στο μέλλον, δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτα. «Δεν έχουμε ανάγκη από εγγυητές, αυθεντίες και πρίγκιπες», είναι το κοινό μήνυμα της νέας ηγετικής ομάδας σε Ευάγγελο Βενιζέλο και Γιώργο Παπανδρέου.

«Εχουν να προσφέρουν πολλά, αλλά θα πρέπει να το κάνουν από τους νέους τους ρόλους, χωρίς διάθεση να καπελώσουν ή να επιβάλουν εξελίξεις», προσθέτουν κομματικά στελέχη που υποστήριξαν τη Φώφη Γεννηματά.

Στην αίθουσα Τύπου της Χαριλάου Τρικούπη το θερμόμετρο έπεσε απότομα, τη στιγμή που ο Ευάγγελος Βενιζέλος έλεγε ότι θα... παρακολουθεί προσωπικά την εφαρμογή των αποφάσεων του συνεδρίου. Προσδιόρισε, μάλιστα, και τη δουλειά της νέας ηγεσίας «να συμβάλει αξιόπιστα και αποτελεσματικά στη συγκρότηση ενός ευρύτατου σχήματος του προοδευτικού Κέντρου». Η διάδοχός του απάντησε επικαλούμενη την εντολή της βάσης, που συμμετείχε στις εσωκομματικές εκλογές «για το νέο ΠΑΣΟΚ, για έναν σύγχρονο φορέα της Σοσιαλδημοκρατίας».

Δηλαδή, ξεκαθάρισε ότι στόχος της είναι ένα «νέο ΠΑΣΟΚ» και όχι «άλλο κόμμα». Οι συνεργάτες της δεν έκρυψαν τη δυσφορία τους για την πρωτοβουλία του Ευάγγελου Βενιζέλου. Θύμιζαν, μάλιστα, και την αντίστοιχη περίπτωση της κόντρας που οδήγησε στη διαγραφή του Κώστα Σημίτη από τον Γιώργο Παπανδρέου το καλοκαίρι του 2008. Ενόχληση προκάλεσε και η παρέμβαση Παπανδρέου, σύμφωνα με την οποία ο πρώην πρόεδρος δήλωσε επίσης εγγυητής των δημοκρατικών διαδικασιών στις συζητήσεις που πρότεινε να υπάρξουν μετά ΠΑΣΟΚ - ΚΙΔΗΣΟ - ΔΗΜΑΡ και λοιπών προοδευτικών δυνάμεων. Για την ακρίβεια, εξαίρεσε από τις συζητήσεις τις ηγεσίες και προχώρησε σε δικό του κάλεσμα προς τους πολίτες. Το βασικό ερώτημα, βέβαια, είναι αν η Φώφη μίλησε ή θα μιλήσει με τον Γιώργο Παπανδρέου. «Αν ο Γιώργος βλέπει τη Φώφη ως σωσίβιο, για τη Φώφη ο Γιώργος ισοδυναμεί με... πέτρα δεμένη σφιχτά στον λαιμό», επισήμανε στο «Secret» συνεργάτης της νέας προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Από εκεί και πέρα, είπε πως, αν της τηλεφωνήσει, θα μιλήσουν. Σε πολιτικό επίπεδο, όμως, δεν πρόκειται να γίνει καμία συζήτηση αν πρώτα το ΚΙΔΗΣΟ και τα στελέχη του δεν κάνουν την αυτοκριτική τους για τη διάσπαση του ΠΑΣΟΚ.

Γ. ΑΝΤΥΠΑΣ