«Ώρα μηδέν» για την διαπραγμάτευση με το κλίμα θετικής έκβασης να καταγράφεται από το πρωί στις Βρυξέλλες, με μπαράζ αισιόδοξων εκτιμήσεων.

Ο χρόνος ωστόσο που θα κλείσει η συμφωνία φαίνεται ότι παίρνει… μικρή παράταση. Με  παρέμβασή της η Γερμανίδα Καγκελάριος δίνει στο στίγμα των εξελίξεων δηλώνοντας πως «υπάρχει χρόνος για απόφαση για την Ελλάδα τις επόμενες ημέρες».

Πιο συγκεκριμένα, το ενδεχόμενο να μην υπάρξει απόψε οριστική συμφωνία με την Ελλάδα, παρόλο που καταγράφεται σημαντική πρόοδος από την ελληνική πλευρά, και αντίστοιχη κάλυψη της απόστασης που χώριζε την Αθήνα από τις Βρυξέλλες, επεσήμανε με δηλώσεις της η Άνγκελα Μέρκελ.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος τόνισε ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για τη λήψη οριστικών αποφάσεων για την Ελλάδα αργότερα στη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας.

Η Άνγκελα Μέρκελ επανέλαβε ότι, στην περίπτωση που οι θεσμοί δεν δώσουν τη σχετική έγκρισή τους για να προχωρήσει η συμφωνία με την Ελλάδα, η αποψινή Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα περιοριστεί σε συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα.

Παράλληλα, να σημειωθεί ότι στο ίδιο κλίμα είναι και οι πληροφορίες που έρχονται από πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που επικαλούνται τα διεθνή ΜΜΕ και αναφέρουν οτι οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης αξιολογούνται ως βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση ωστόσο σημειώνουν ότι ενδεχομένως να χρειαστούν ακόμη μερικές μέρες, και να μην ανακοινωθεί η συμφωνία απόψε το βράδυ.

Θετικό κλίμα

Τα αισιόδοξα μηνύματα ωστόσο έχουν ξεκινήσει από το βράδυ, με τις εκτιμήσεις Γάλλων αξιωματούχων ότι, αυτή τη φορά οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι σοβαρές, το θετικό κλίμα συνεχίστηκε με το tweet του διευθυντή του γραφείου του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ περί αξιόπιστης βάσης προτάσεων, και σήμερα το πρωί τη σκυτάλη πήραν οι Πιέρ Μοσκοβισί και Μισέλ Σαπέν.

Οι ώρες είναι φυσικά εξαιρετικά κρίσιμες, το κλίμα ωστόσο το οποίο έχει διαμορφωθεί είναι θετικό, και σε κάθε περίπτωση δεν είχε παρατηρηθεί σε κανένα άλλο χρονικό σημείο αυτής της 5μηνης διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα με τους εταίρους και δανειστές της χώρας.

Άνοδος στο Χρηματιστήριο

Να σημειωθεί οτι με θετικό τρόπο αντιδρούν και οι αγορές καθώς οι ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών, είχαν σαν αποτέλεσμα τα χρηματιστήρια  να ξεκινήσουν σήμερα με σημαντική άνοδο. Συγκεκριμένα ο  Γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, στις 10:50 ενισχύονταν κατά 6,21%.

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE-100 στις 10:50 κατέγραφε άνοδο 1,03%, στη Φρανκφούρτη ο Dax ενισχύονταν κατά 2,74% και στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωνε άνοδο 2,61%. Άνοδο σημείωνε και το ευρώ, 0,4% και κινούνταν κοντά στα 1,14 δολάρια.