Το θέμα της συγκρότησης εκτιμητικής επιτροπής για τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που κατασχέθηκαν κατά την εξάθρωση του κυκλώματος αρχαιοκαπηλείας που απασχόλησε την κοινή γνώμη, συζητήθηκε την Τρίτη 29 Ιουλίου στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Τα μεγάλης αρχαιολογικής και καλλιτεχνικής αξίας αρχαία αντικείμενα που κατασχέθηκαν, θα εκτιμηθούν από τον Παναγιώτη Χατζηδάκη, προϊστάμενο της ΚΑ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, ο οποίος ορίστηκε και πρόεδρος της επιτροπής, τη Μαρίζα Μαρθάρη, επίτιμη έφορο αρχαιοτήτων, και τον Γιώργο Δεσπίνη, ομότιμο καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Όπως εξήγησε κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του ΚΑΣ η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η συγκρότηση εκτιμητικής επιτροπής εισήχθη τόσο γρήγορα στο ΚΑΣ, γιατί υπάρχει εισαγγελική παραγγελία για να προχωρήσει η έρευνα για την υπόθεση.

Τα αρχαία ευρήματα που κατασχέθηκαν

Μεταξύ των αρχαίων αντικειμένων που κατασχέθηκαν κατά τη σύλληψη του κυκλώματος ήταν σπάνιο μαρμάρινο άγαλμα του 1ου αιώνα πΧ που αναπαριστά μορφή αρχαίου σατύρου, σωζόμενου ύψους 65 εκατοστών, η αξία του οποίου υπολογίστηκε αρχικά στο ένα εκατομμύριο ευρώ. Επίσης, κατασχέθηκαν τέσσερα αντικείμενα (γυναικεία κεφαλή, ακέφαλο άγαλμα Απόλλωνα ή Διονύσου, γυναικείο άγαλμα και συνανήκουσα κεφαλή του αγάλματος αυτού), τα οποία είχε δηλώσει ότι κατείχε ένας από τους συλληφθέντες, ωστόσο φαίνεται ότι ετοιμαζόταν να πουλήσει παράνομα. Η αξία των αντικειμένων αυτών είναι τόσο σημαντική, που κατά το παρελθόν το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά τους.

Τα κατασχεθέντα αρχαία αντικείμενα έχουν μεταφερθεί για φύλαξη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.