Ακόμα μία παράταση έξι μηνών, μέχρι τον Σεπτέμβριο, στο ισχύον πρόγραμμα και χρηματοδότηση που θα φτάσει τα 6 δις ευρώ περιλαμβάνει το νέο σχέδιο της Ευρωπαικής Επιτροπής όπως παρουσιάζεται σε αποκλειστικό ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας FAZ. 

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο δημοσίευμα, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει την ερχόμενη Δευτέρα να δεσμευθεί για αξιόπιστες και επώδυνες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα πρέπει να περάσουν και από τη Βουλή. Μέχρι τα μέσα Ιουλίου θα έχουν αποφασίσει και τα Κοινοβούλια των κρατών-μελών της Ευρωζώνης των οποίων απαιτείται η έγκριση για περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα, ανάμεσά τους αυτά της Γερμανίας και της Ολλανδίας. Έτσι θα μπορούσαν να εκταμιευθούν άμεσα 3,7 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια θα μπορούσαν να εκταμιευθούν επιπλέον κεφάλαια από τον EFSF, αυτά που κατείχε ο HFSF, που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα, το σχέδιο της Κομισιόν προβλέπει εξοικονόμηση πόρων ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (2,5% του ΑΕΠ) ανά έτος, περιλαμβανομένου 1% από εισπράξεις ΦΠΑ και ακόμα 1% από περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης. 
Η FAZ αναφέρει πως οι εταίροι μας είναι ανοιχτοί σε μια συζήτηση για το ελληνικό χρέος, όμως τονίζει πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει πριν η Αθήνα περάσει από το Κοινοβούλιο και εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι δανειστές.