Αντιμέτωποι με σωρούς από λαμαρίνες, σπασμένα τζάμια, τρεις τραυματίες που είχε εγκλωβιστεί σε δύο αυτοκίνητα και πυρκαγιά που ξέσπασε, από τροχαίο ατύχημα που έγινε στην είσοδο της σήραγγας Γορίτσας, βρέθηκαν χθες, πυροσβέστες πληρώματα του ΕΚΑΒ, Τροχαία και μέλη εθελοντικών ομάδων.

Ευτυχώς, επρόκειτο για το σενάρια άσκησης, που όλοι ευχήθηκαν να μη συμβεί στην πραγματικότητα, τονίζοντας το επικίνδυνο της σήραγγας και εφιστώντας την προσοχή των οδηγών, ειδικά ενόψει καλοκαιριού, που αναμένεται η κυκλοφορία να είναι μεγάλη. 

Πάντως οι υπηρεσίες έδειξαν ότι βρίσκονται στο μεγαλύτερο βαθμό ετοιμότητας, καθώς πυροσβεστική και ΕΚΑΒ κατάφεραν να απεγκλωβίσουν τρείς τραυματίες από δύο Ι.Χ. αυτοκίνητα (το ένα είχε γυρίσει στις δύο ρόδες), κόβοντας πόρτες και κολωνάκια στη μια περίπτωση και ολόκληρη την οροφή στη δεύτερη.

Στην άσκηση έλαβαν μέρος και οι τρεις εθελοντικές ομάδες της περιοχής Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και εθελοντική ομάδα Αγριάς.

"Τα καταφέραμε σε ικανοποιητικό βαθμό"


Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της άσκησης, ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας Αρχιπύραρχος Νίκος Μιχαλάκης ευχήθηκε να μη συμβεί τέτοιο περιστατικό στην πραγματικότητα μέσα στη σήραγγα της Γορίτσας.

"Θέλαμε να δοκιμαστούν όλες οι υπηρεσίες Π.Υ. ΕΚΑΒ, ΕΛΑΣ) και πιστεύω ότι τα καταφέραμε σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό. Ο χρόνος απεγκλωβισμού των τριών ατόμων ήταν 20 λεπτά και κρίνεται πάρα πολύ ικανοποιητικός. Το ΕΚΑΒ προσέφερε άμεσα και άριστα τις υπηρεσίες και η Αστυνομία που έκλεισε ταχύτατα το δρόμο", ανέφερε.

Ο κ. Μιχαλάκης τόνισε πως οι οδηγοί πρέπει να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή στη σήραγγα, ειδκά τώρα που πλησιάζει καλοκαίρι, για να αποφευχθούν ατυχήματα όπως αυτό της άσκησης. "Απεύχομαι να υπάρξουν συμβάντα εντός της σήραγγας της Γορίτσας", είπε.

Ο διοικητής της Π.Υ. Βόλου, πύραρχος Χαράλαμπος Πόζογλου δήλωσε ότι ήταν μια άσκηση εντός της σήραγγας της Γορίτσας και ότι οι υπηρεσίες έχουν κάνει πολλές φορές παρόμοιες ασκήσεις. Ο διοικητής χαρακτήρισε την άσκηση επιτυχή και δήλωσε ότι συμμετείχαν τέσσερα οχήματα με 15 πυροσβέστες, ενώ ευχαρίστησε τις υπηρεσίες και τους εθελοντές για τη συμμετοχή τους.

Χαμηλές ταχύτητες στη σήραγγα


Την άσκηση παρακολούθησε ως παρατηρητής ο αστυνομικός διευθυντής Μαγνησίας Γιάννης Τόλιας, που συνεχάρη την Πυροσβεστική Υπηρεσία και ανέφερε ότι η συνδρομή της Αστυνομίας ήταν να διακόψει την κυκλοφορία 
και να λάβει τροχονομικά μέτρα, για να μην προκληθεί και δεύτερο ατύχημα.

Για τη λειτουργία της σήραγγας ο κ. Τόλιας είπε πως οι οδηγοί δεν θα πρέπει να τρέχουν στην σήραγγα για να αποφευχθούν τροχαία, 
ενώ πρότεινε να συγκληθεί μια σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών ώστε να βρεθεί μια λύση στις εισόδους της σήραγγας κατά τους` καλοκαιρινούς μήνες.

Τέλος, ο Βασίλης Ηλιόπουλος, εκπρόσωπος της εθελοντικής ομάδας Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων, δήλωσε ότι Ηλιόπουλος την άσκηση παρακολούθησαν ως παρατηρητές και εθελοντές όλων των ομάδων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή (ΕΟΔ και Εθελοντική ομάδα Αγριάς) 
ενώ χαρακτήρισε την άσκηση καλή ευκαιρία για να διδαχτούν και οι εθελοντές πράγματα.

 

Πηγή: magnesianews