Εκτός της Γενικής Παιδείας, μένουν τα μαθήματα των Αρχαίων Ελληνικών και της Φυσικής σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουή, από τον αρμόδιο Υπουργό Σταύρο Κοντονή.

Ειδικότερα το νομοσχέδιο Κοντονή προβλέπει ότι στα μαθήματα Γενικής Παιδείας παρελθόν αποτελούν τα Αρχαία Γενικής και η Φυσική Γενικής ενώ όσον αφορά την Κοινωνιολογία μπορεί να μην περιλαμβάνεται στα μαθήματα Γενικής αλλά είναι διδασκόμενο μάθημα για τις 2 από τις 3 κατευθύνσεις. Επίσης αυξάνεται η Βιολογία Γενικής Παιδείας κατά μια ώρα. Παράλληλα στα μαθήματα που ακολουθούν στις κατευθύνσεις Θεωρητική και Θετική δεν έχουμε ουσιαστικές διαφορές στο ωρολόγιο πρόγραμμα. Υπάρχει αύξηση ωρών κατά μία σε Ιστορία και Λατινικά ενώ τα Αρχαία διατηρούνται στις 5 ώρες. Στη Θετική έχουμε αύξηση στις ώρες της Χημείας.

Όσον αφορά τα βιβλία και τα προγράμματα σπουδών δεν θα έχουμε αλλαγές αφού για όλα τα γνωστικά αντικείμενα (Μαθήματα Γενικής Παιδείας, Μαθήματα Προσανατολισμού και Μαθήματα Επιλογής) θα ακολουθηθούν προγράμματα σπουδών ήδη εγκεκριμένα από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ή το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, που αντιστοιχούν σε επίσης ήδη εγκεκριμένα σχολικά εγχειρίδια, τα οποία θα ορισθούν με υπουργική απόφαση.

Τροποποιήσεις σε προγράμματα σπουδών και βιβλία θα έχουμε στα Λατινικά και τη Χημεία καθώς τα εν λόγω μαθήματα δεν διδάχτηκαν στη Β Λυκείου. Όπως αναφέρει το Υπουργείο ειδικά για τα Λατινικά Θεωρητικού προσανατολισμού και τη Χημεία Θετικού προσανατολισμού επιστημονικές ομάδες που έχουν συγκροτηθεί εργάζονται για την προσαρμογή της διδακτέας ύλης, καθώς η διδασκαλία τους δεν προβλεπόταν στο πρόγραμμα του Νέου Λυκείου για τη φετινή Β΄ Τάξη.