Νέα διεθνής έρευνα που κράτησε πέντε χρόνια έδειξε πως η Ελλάδα, η Ιαπωνία και η Ιταλία είναι οι χώρες με τους λιγότερους θανάτους από στεφανιαία νόσο. Στην Κρήτη δε, τα ποσοστά είναι ακόμα χαμηλότερα.

Η «Μελέτη των Επτά Χωρών» παρουσιάστηκε από την πρόεδρος του Κέντρου Γενετικής, Διατροφής και Υγείας (The Center for Genetics, Nutrition and Health) κυρία Άρτεμις Σιμοπούλου, στη διάρκεια εκδήλωσης της εταιρίας Amway.

Η έρευνα αυτή που έκανε το αμερικανικό Κέντρο Γενετική, Διατροφής και Υγείας επικεντρώθηκε στη σχέση ανάμεσα στη διατροφή και τις καρδιαγγειακές παθήσεις, βάση των λιπαρών οξέων στη διατροφή.

Οι Κρητικοί λοιπόν διεκδικούν το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής στον Δυτικό κόσμο. Και φυσικά, οι ειδικοί προσπαθούν να βρουν το μυστικό τους. Που κρύβεται αυτό; Στην διατροφή τους. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά τρόφιμα, Ωμέγα -3 και Ωμέγα -6 λιπαρά οξέα.

Όπως ανέφερε η καθηγήτρια του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, κλινική φαρμακοποιός κυρία Μαρία Σκουρολιάκου «Η μεσογειακή διατροφή αποτελεί ασπίδα στην αντιμετώπιση του μεταβολικού συνδρόμου δηλαδή του αθροίσματος των παραγόντων κινδύνου μεταβολικής αιτιολογίας για καρδιαγγειακές ασθένειες και διαβήτη. Βασικές ψηφίδες αυτού του παζλ είναι η κοιλιακή παχυσαρκία, η δυσλιπιδαιμία, η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης».

Η κυρία Μαρία Σκουρολιάκου, περιέγραψε το μενού της μεσογειακής διατροφής: λαχανικά (ως σαλάτα ή μαγειρεμένη τροφή) και φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης, ξηροί καρποί και όσπρια, ελαιόλαδο, μέτρια κατανάλωση ψαριών και πουλερικών, χαμηλή πρόσληψη γαλακτοκομικών, κόκκινου κρέατος, γλυκών, μέτρια κατανάλωση αλκοόλ.

«Η μεσογειακή διατροφή αποτελεί ασπίδα στην αντιμετώπιση του μεταβολικού συνδρόμου δηλαδή του αθροίσματος των παραγόντων κινδύνου μεταβολικής αιτιολογίας για καρδιαγγειακές ασθένειες και διαβήτη. Βασικές ψηφίδες αυτού του παζλ είναι η κοιλιακή παχυσαρκία, η δυσλιπιδαιμία, η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης» τόνισε η κυρία Σκουρολιάκου. Ωστόσο, οι ειδικοί συμφώνησαν ότι η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής από ενήλικες και παιδιά στις μεσογειακές χώρες είναι χαμηλή έως μέση και επηρεάζεται από κοινωνικοοικονομικούς, γονεϊκούς παράγοντες και παράγοντες του σύγχρονου τρόπου ζωής. Το κενό που εντοπίζεται στην υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής μπορεί να καλύψει, όπως πρότειναν, τα συμπληρώματα διατροφής στο καθημερινό διαιτολόγιο.