Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΖΕΝΟΥ-Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Οταν εκείνη την Παρασκευή ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Νίκος Σακελλαρίου, μιλούσε για κλίμα εκτός του δικαστηρίου που τον ανάγκαζε να ματαιώσει τη διάσκεψη για τις τηλεοπτικές άδειες, κανείς δεν φανταζόταν το παρασκήνιο αυτής της φράσης του προέδρου του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου.Ενας πολύ μικρός κύκλος, κυβερνητικών κυρίως, στελεχών γνωρίζει για ένα περιστατικό που έχει φοβίσει όσους είναι σε θέση να ξέρουν και παλιές, κρίσιμες δικαστικές υποθέσεις. Αυτό που θα αποκαλύψουμε θυμίζει άλλες εποχές, μεθόδους Μαφίας, αλλά υπογραμμίζει και πόσο σκληρός είναι ο πόλεμος που έχει ξεκινήσει στην προσπάθεια της κυβέρνησης (με λάθη ενδεχομένως) να ρυθμίσει το τοπίο στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Παραμονές λοιπόν της επίμαχης διάσκεψης του Συμβουλίου της Επικρατείας, η ημερομηνία της οποίας (30 Σεπτεμβρίου) είχε γίνει γνωστή από τις αρχές του καλοκαιριού, δύο μέλη της σύνθεσης που είχε δικάσει την αίτηση ακύρωσης των καναλιών και επρόκειτο να αποφασίσει για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά πρόσεξαν ύποπτες κινήσεις έξω από τα σπίτια τους. Οι άνθρωποι που βρίσκονταν στις κατοικίες των συμβούλων Επικρατείας φαίνονταν σαν να ανήκαν σε ομάδες ασφαλείας που μόνο σε κινηματογραφικές ταινίες μπορεί να εντοπίσει κανείς, ενώ οι δύο δικαστές ανησύχησαν διότι οι συγκεκριμένοι δεν φαινόταν να κρύβουν την παρουσία τους, καθώς ο όγκος τους ήταν... δηλωτικός και του επαγγέλματος που έκαναν.

Είναι άγνωστο αν και ποιες υπηρεσίες κινητοποιήθηκαν και αν πρόλαβαν να εντοπίσουν για λογαριασμό ποιων οι συγκεκριμένοι «μπράβοι» παρακολουθούσαν τόσο φανερά τα σπίτια των δικαστικών λειτουργών.Το βέβαιο είναι ότι η υπόθεση έφτασε ψηλά, ακόμα και στο Μέγαρο Μαξίμου. Οταν ενημερώθηκε σχετικά ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, βγήκε έξω από το Μέγαρο Μαξίμου και έκανε μια δήλωση σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες, on camera αυτή τη φορά.

Μόνο η γλώσσα του σώματος του υπουργού και η πολύ σοβαρή έκφρασή του έδειχναν για τους λίγους που ήξεραν ότι επιχειρούσε να απευθύνει μήνυμα σε εκείνους που είχαν στείλει τους απρόσκλητους επισκέπτες στους δικαστές, φυσικά για να τους εκφοβίσουν, ότι η κυβέρνηση «θα υπερασπιστεί τη νομιμότητα».

ΤΕΤΑΜΕΝΟ KΛΙΜΑ

Η διάσκεψη της Παρασκευής 30 Σεπτεμβρίου, κεκλεισμένων των θυρών όπως πάντα, αλλά στο επίκεντρο της επικαιρότητας και υπό τα φώτα της δημοσιότητας ακόμα και εκτός της αίθουσας της διάσκεψης, ξεκίνησε σε κλίμα τεταμένο και λόγω του επεισοδίου, το οποίο φυσικά γνώριζαν ελάχιστοι δικαστικοί λειτουργοί και πολύ λίγοι από τους υπουργούς και τους θεσμικούς παράγοντες. Η εισήγηση του προέδρου Ν. Σακελλαρίου ότι οι δικαστικοί λειτουργοί θα αποφάσιζαν για μια υπόθεση δημοσίου συμφέροντος έμοιαζε, είναι η αλήθεια, για όσους δεν γνώριζαν ιδιαίτερα, δραματική και κάποιοι από τους συμβούλους Επικρατείας τη θεώρησαν ως προσπάθεια χειραγώγησης της κρίσης τους και του φρονήματός τους. Η φράση «δημοσίου συμφέροντος» για κάποιους ταυτιζόταν με τα επιχειρήματα υπέρ της αντισυνταγματικότητας του νόμου. Ωστόσο, από την πλευρά των κυβερνητικών παραγόντων η σχετική έννοια είχε τελείως διαφορετική προσέγγιση λόγω και της είσπραξης εκατομμυρίων ευρώ από τις τηλεοπτικές άδειες. Ισως γι’ αυτό σύμβουλος Επικρατείας ο οποίος ξιφουλκούσε υπέρ της αντισυνταγματικότητας να αντέδρασε τόσο έντονα, αφού ζήτησε την εισήγηση για την υπόθεση και δεν του δόθηκε ποτέ. Η ματαίωση της διάσκεψης για όσους γνώριζαν όλα τα επεισόδια των τελευταίων ημερών ήταν απολύτως αναμενόμενη και τώρα ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει την πρόθεση να κρατήσει όσο μπορεί πιο κρυφή την ημέρα, την ώρα ακόμα και τον τόπο της διάσκεψης, προκειμένου να μη γίνει σε απευθείας σύνδεση με τις τηλεοράσεις.

ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ
Το περιστατικό που αποκαλύπτουμε σήμερα είναι πιθανότατα και η αιτία για την περίφημη επίσκεψη των τριών προέδρων των ανώτατων δικαστηρίων στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου τους δόθηκε, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, και σχέδιο του ειδικού μισθολογίου τους. Ο πρωθυπουργός στην κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τους τρεις ήθελε να τους τονώσει και το ηθικό σε σχέση με μεθοδεύσεις μαφίας, είτε από τη μία είτε από την άλλη πλευρά, που κάποιοι θα επιχειρήσουν να χρησιμοποιήσουν για να χειραγωγήσουν τη Δικαιοσύνη. Η δήλωση του προέδρου του ΣτΕ, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, ότι «έχω ευθύνη να μη χειραγωγούνται οι δικαστές μου» και ότι «όσοι προσπαθούν να διαταράξουν το κλίμα ηρεμίας προσφέρουν κακή υπηρεσία» ερμηνεύτηκε από πολλούς ως απάντηση στις δύο παραιτήσεις των αντιπροέδρων του ΣτΕ Κατερίνας Σακελλαροπούλου και Χρήστου Ράμμου. Η αλήθεια όμως είναι ότι ο πρόεδρος αναφερόταν και σε κάτι άλλο βαθύτερο: στις προσπάθειες ορισμένων εκτός Δικαιοσύνης να χειραγωγήσουν τους δικαστές και φυσικά αυτό δεν γίνεται, όπως μας έλεγε αρμόδια πολιτική πηγή, με δηλώσεις αλλά και με ενέργειες συγκεκριμένων, οι οποίοι προσπαθούν να στρέψουν την πλειοψηφία προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση.