Επίσκεψη εθιμοτυπικού χαρακτήρος για την ανάπαυση του πληρώματος και τον ανεφοδιασμό του πραγματοποιεί στο λιμάνι το αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων βλημάτων USS “Cole” (DDG-67) του Αμερικανικού Ναυτικού, προερχόμενο από περιπολίες στον Εύξεινο Πόντο.

Το Αμερικανικό αντιτορπιλικό πρόκειται να παραμείνει στον Πειραιά το διάστημα 19-22 Ιανουαρίου και όπως δήλωσε ο κυβερνήτης του Αντιπλοίαρχος Dennis Farrell USN, «Η επίσκεψη του USS “Cole” στον Πειραιά μας δίνει μία εξαιρετική ευκαιρία να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών και να επιτρέψει στα μέλη του πληρώματος να έλθουν σε επαφή με την πολύ πλούσια ελληνική κουλτούρα και πολιτισμό. Το πλήρωμά μου επιθυμεί με προσμονή να μάθει και να ανακαλύψει τον πλούτο της Αρχαίας Ελλάδος».

Το USS “Cole”, ένα αντιτορπιλικό κατευθυνομένων βλημάτων κλάσεως “Arleigh Butke”, έμεινε στην ιστορία από την τρομοκρατική επίθεση εναντίον του στο λιμάνι του ’ντεν στην Υεμένη, στις 12 Οκτωβρίου 2000, με ταχύπλοο σκάφος γεμάτο με εκρηκτικά, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 17 μελών του πληρώματός του και τον τραυματισμό άλλων 30.

Το πλοίο, παρά τις σοβαρές ζημιές που έπαθε στο μηχανοστάσιό του, που πήρε νερά από τη μεγάλη τρύπα που άνοιξε η πρόσκρουση του ταχύπλοου των τρομοκρατών στα πλευρά του, δεν βυθίστηκε και μετά από δίμηνο περίπου, στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2000, έφτασε σε ναυπηγείο του Μισισιπή, όπου επισκευάστηκε πλήρως, μετά το πέρας της οποίας ανέλαβε εκ νέου δράση.

Λ.Σ.Μ.