Σήμερα το απόγευμα θα λυθεί και επίσημα ο μεγαλύτερος γρίφος του τάφου της Αμφίπολης. Πληροφορίες θέλουν ο σκελετός να ανήκει σε γυναίκα περίπου 60 ετών. Σπασμένα οστά στον σκελετό ενισχύουν το σενάριο πως πρόκειται για τη μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ολυμπιάδα, που πέθανε διά λιθοβολισμού.

Ο σκελετός που βρέθηκε στον τάφο της Αμφίπολης, προ ενός μηνός περίπου, ανήκει σε γυναίκα, περίπου 60 ετών όταν απεβίωσε, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες. Ο σκελετός βρέθηκε σπασμένος στην περιοχή της λεκάνης, γεγονός που ενισχύει το σενάριο πως πρόκειται τελικά για την Ολυμπιάδα, μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η οποία είχε εκτελεστεί με λιθοβολισμό στην Πύδνα, με εντολή του Κάσσανδρου, το 316 π.Χ.


Τον εντυπωσιακό αυτό ισχυρισμό επικαλούνται αρχαιολόγοι που χρονολόγησαν τα ευρήματα του τάφου και τον ίδιο τον σκελετό και όλα τα στοιχεία θα αποτυπωθούν σε δελτίο Τύπου το οποίο θα δώσει στη δημοσιότητα η υπεύθυνη Τύπου Αννα Παναγιωταρέα στις 6 το απόγευμα.

Η ηλικία της νεκρής της Αμφίπολης προσδιορίζεται περί τα 60 χρόνια, ενώ φυσικά δεν είναι γνωστή η ταυτότητά της, αφού ο σκελετός δεν δίνει τέτοιες πληροφορίες. Μάλιστα, οι ανακοινώσεις που θα γίνουν σήμερα θα δώσουν στοιχεία για βασικά χαρακτηριστικά του νεκρού, καθώς θα συνεχιστούν για πολλούς μήνες ακόμα οι έρευνες του ανθρωπολογικού υλικού.


Η επιστημονική ομάδα που έκανε την εξέταση του σκελετού της Αμφίπολης έδωσε τα στοιχεία και οι αρχαιολόγοι αναμένεται να κάνουν την σύνδεση ανάμεσα στα ως τώρα ευρήματα (Λέων, μέγεθος του τάφου, μωσαϊκά, Καρυάτιδες) με την ταυτότητα της νεκρής γυναίκας, η οποία πιθανότατα είναι η Ολυμπιάδα, η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.


Η ηλικία του γυναικείου σκελετού, οι τιμές με τις οποίες τάφηκε και το μέγεθος του τύμβου Καστά οδηγούν τους επιστήμονες στο όνομα της Ολυμπιάδας και με αγωνία αναμένονται οι ανακοινώνεις, γιατί θα πρόκειται για ένα εύρημα μεγίστης σπουδαιότητας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανότατα στον τύμβο έγιναν και άλλες ταφές, αλλά το πιθανότερο είναι να πρόκειται για συγγενικά πρόσωπα της νεκρής γυναίκας που τιμήθηκε.

Ολυμπιάδα και Φίλιππος, σε χρυσά νομίσματα

Πάντως, το γεγονός ότι στον τάφο της Αμφίπολης είναι θαμμένη γυναίκα θα εκπλήξει πάνω από έναν αρχαιολόγους. Πολλοί είχαν βιαστεί να βγάλουν συμπεράσματα για το αντίθετο.

«Θα είναι έκπληξη για εμάς εάν στον τάφο της Αμφίπολης είναι θαμμένη η Ολυμπιάδα. Θα πρέπει τότε η ίδια να είχε ετοιμάσει τον τάφο της», υποστήριξε πρόσφατα η αρχαιολόγος, καθηγήτρια του ΑΠΘ Χρυσούλα Παλιαδέλη.

Η κυρία Παλιαδέλη δήλωσε έκπληκτη στο ενδεχόμενο τα οστά του τάφου της Αμφίπολης να ανήκουν σε γυναίκα. «Θα ήταν έκπληξη εάν ο τάφος ανήκει σε γυναίκα, διότι η νεκρή δεν θα ήταν κάποια τυμβωρύχος αλλά κάποιο σημαίνον πρόσωπο. Ο Κάσσανδρος δολοφόνησε άγρια την Ολυμπιάδα. Πάντως, τα έως τώρα ευρήματα μάλλον παραπέμπουν σε ανδρική ταφή και όχι σε γυναικεία, αλλά ποτέ δεν ξέρεις στην αρχαιολογία. Θα δούμε, κάντε λίγη υπομονή», είπε, αλλά μάλλον θα διαψευσθεί.



Πηγή: Στις 6 το απόγευμα τα νέα από την Αμφίπολη -Πρόκειται για την Ολυμπιάδα, λένε οι πρώτες πληροφορίες | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/187469/stis-6-apogeyma-ta-nea-apo-tin-amfipoli-prokeitai-gia-tin-olympiada-lene-oi-protes#ixzz3PGBNC04k