Τι αποκαλύπτει για το κύκλωμα το διαβιβαστικό της αστυνομίας
mediadefaultimagesvlastos_17012015212818
Ελλάδα

Τι αποκαλύπτει για το κύκλωμα το διαβιβαστικό της αστυνομίας

Σχεδόν 4 χρόνια δραστηριοποιούνταν το κύκλωμα Βλαστού

Της Σοφιας Σπιγγου

Σχεδόν 4 χρόνια φαίνεται πως λειτουργούσε το κύκλωμα που είχαν συγκροτήσει οι Παναγιώτης Βλαστός, Γιάννης Σκαφτούρος και Βασίλης Στεφανάκος. Οι τρεις άνδρες, που αναφέρονται και ως αρχηγικά μέλη τα οποία ανέθεταν στους υπόλοιπους τις "δουλειές" του κυκλώματος, ξεκίνησαν τις δραστηριότητες τους τον Μάιο του 2011.

ΟΙ "ΚΑΝΟΝΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ"

Προκειμένου να διασφαλίσουν τις επικοινωνίες τους, χρησιμοποιούσαν μόνο προφορικές και γραπτές εντολές, τις οποίες έδιναν δια ζώσης σε επισκεπτήρια ή στα δικαστήρια που δικάζονταν. Προτιμούσαν κρατούμενους που έπαιρναν άδειες ή αποφυλακίζονταν, συγγενικά ή φιλικά τους πρόσωπα ή πρόσωπα με τα οποία είχαν ερωτικές σχέσεις, επίορκους σωφρονιστικούς υπαλλήλους ή συνεργαζόμενους δικηγόρους.

Τα πάντα βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των αρχηγών, καθώς τα άτομα που συμμετείχαν σε έκνομες πράξεις δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους και οι εμπλεκόμενοι γνώριζαν μόνο μέρος της δουλειάς. Για τις "εύκολες δουλειές" η ανάθεση γινόταν σε άτομα που είχαν υποχρέωση στους αρχηγούς, ενώ στις τηλεφωνικές επικοινωνίες και τα γραπτά μηνύματα χρησιμοποιούσαν συνθηματικά. Χρησιμοποιούσαν δεκάδες ανώνυμα κινητά τηλέφωνα που σε κάποιες περιπτώσεις ήταν καταχωρημένα σε εταιρίες με στοιχεία ανύπαρκτων αλλοδαπών. Οι τηλεφωνικοί άριθμοι άλλαζαν με το τέλος κάθε δουλειάς. Στις τηλεφωνικές επικοινωνίες δεν ανέφεραν ποτέ τα ονόματα τους. Μάλιστα οι αρχηγοί φέρονται να προσπαθούν να παραπλανήσουν τις αρχές καθώς, γνωρίζοντας ότι οι επικοινωνίες τους καταγράφονται, φέρονται να έλεγαν ότι δεν εμπλέκονται με συγκεκριμένες εγκληματικές πράξεις.

ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Τα στοιχεια της αστυνομίας μιλούν για μια εγκληματική οργάνωση που είχε σχέσεις με άτομα που έχουν κατηγορηθεί για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις "διατηρώντας με αυτούς αμφίδρομη σχέση βοήθειας, οργανώνοντας ακόμα και αποδράσεις από κοινού". Επίσης φέρονται να ασκούσαν ψυχολογική βία, να απειλούσαν δικαστές, εισαγγελείς, σωφρονιστικούς υπαλλήλους και αστυνομικούς, αλλα και να δωροδοκούσαν σωφρονιστικούς και αστυνομικούς. Μάλιστα, καταγράφεται και απόπειρα δωροδοκίας δικαστικών.

Σημειώνεται, οτι στην υπόθεση εμπλέκεται και ο απόστρατος αστυνομικός που προφυλακίστηκε ήδη ως συνεργάτης του Χριστόδουλου Ξηρού. Καταγράφεται ως άνθρωπος του Βασίλη Στεφανάκου και φέρεται να μετέφερε εκρηκτικά για λογαριασμό του.

ΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ

Οι αρχηγοί της εγκληματικής οργάνωσης ήταν υπεράνω...κανόνων εντός φυλακής, αφού επισημαίνεται ότι μπορούσαν να κυκλοφορούν ανενόχλητοι σε όλες τις πτέρυγες και είχαν ελεύθερα επισκεπτήρια. Ο Παναγιώτης Βλαστός φέρεται να δεχόταν επισκεπτήρια ακόμα και μέσα στο κελί του. Όριζαν ως ταμίες άτομα της εμπιστοσύνης τους τα οποία διαχειρίζονταν μεγάλα χρηματικά ποσά. Φέρονται ακόμα να διαχειρίστηκαν μεγάλο μέρος από τα χρήματα της απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου.

Μεταξύ άλλων κατηγορούνται ότι εξέδωσαν συμβόλαιο θανάτου για γυναίκα πρόεδρο εφετών και της αστυνομικής συνοδείας της, ενω φέρονται να έδωσαν εντολή και για την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού σε εισαγγελέα. Επίσης τοποθετήθηκαν τρεις βόμβες σε σπίτια προκειμένου να πάρουν χρήματα από κρατούμενο στις φυλακές Κορυδαλλού.

Η "Λίτσα" και τα λεφτά της απαγωγής Παναγόπουλου

Η τελευταία βομβιστική ενέργεια που καταγράφεται ειναι την Πρωτοχρονιά στο σπίτι της Λιτσας Βλαστού. Η ίδια κατέθεσε στην αστυνομία ότι ο Παναγιώτης Βλαστός ήθελε να σκοτώσει την ίδια και την οικογένεια της. Η ίδια φέρεται να είχε κρύψει στο σαλόνι του σπιτιού της περίπου 1,5 εκατ. ευρώ κάνοντας εξυπηρετήσεις στον Παναγιώτη Βλαστό, ο οποίος για ενα διάστημα της έδινε και μηνιαίο μισθό από 600 ως 1000 ευρώ. Όταν όμως ο Π. Βλαστός έστειλε άλλη συνεργάτιδα του να παραλάβει τα χρήματα διαπιστώθηκε ότι έλειπαν 250.000 ευρώ. Αυτό προκάλεσε την έκρηξη του και της ζητησε να πουλήσει ακόμα και το σπίτι της απειλώντας ότι θα ξεκληρίσει όλη της την οικογένεια. Μάλιστα, μετά την έκρηξη της Πρωτοχρονιάς ο Παναγιώτης Βλαστός φέρεται να τη χτύπησε σε επισκεπτήριο στις φυλακές μπροστά σε δυο σωφρονιστικούς υπαλλήλους όταν εκείνη του είπε ότι δεν είχε τα χρήματα. Επισημαίνεται μάλιστα ότι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι δεν έκαναν τίποτα. Στη συνέχεια ο Π. Βλαστός αναφέρεται ότι άρχισε να οργανώνει την πραγματοποίηση των απειλών του. Φαίνεται ότι η πρωτοχρονιάτικη βόμβα που δεν έσκασε και όλα όσα ακολούθησαν στάθηκαν αφορμή να ξετυλιχτεί το κουβάρι της εγκληματικής οργάνωσης.

Βόμβα σε βάρος της πρόεδρου Εφετών Παναγιωτάς Καλαίτζη

Το Νοέμβριο του 2012 εξεράγει εκρηκτικός μηχανισμός στο σπίτι της προέδρου εφετών Παναγιώτας Καλαίτζη η οποία μετείχε στη σύνθεση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου που καταδίκασε τους κατηγορούμενους για την απαγωγή Παναγόπουλου. Η δικαστής πριν από την έκρηξη είχε δεχτεί ύποπτες τηλεφωνικές κλήσεις σε μια από τις οποίες της είπαν "goodbye" ενω και δικηγόρος την είχε προειδοποιήσει ότι ήταν στοχοποιημένη από τον Παναγιώτη Βλαστό.

ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

Ο Π. Βλαστός επισκεπτόταν τη λεγόμενη VIP πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού και καταγράφεται ότι είχε έρθει σε επαφή με τους Μάκη Ψωμιάδη, Γιάννη Σμπώκο, Βίκτωρα Ρέστη, Γιώργο Σπανό (τον οποίο παρακολουθούσαν), Γιώργο Σαχπατζίδη, ’κη Ρσοχατζόπουλο, Αχιλλέα Φλώρο, Αριστείδης Φλώρο, Βαδίλη Γαβαλά και Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Φέρεται να ήταν προσεκτικός στις μετακινήσεις του ώστε να μην τον καταγράφουν οι κάμερες ενω είχε εκτοξεύσει απειλές σε νεαρός σωφρονιστικών υπαλλήλων που του αρνήθηκαν ιδιαίτερο επισκεπτήριο λέγοντας τους: "Εγω δεν είμαι χτεσινός, θα σας γαμήσω όλους, θα γίνει κανονικά το επισκεπτήριο μη σας ανατινάξω".

Μετά τις εκρήξεις που συνδέονται με τον Ακη Τσοχατζόπουλο φέρεται να είχε συμβουλέψει συνεργάτιδα του: "άμα συναντάς τον Τσοχατζόπουλο να μην του ξαναμιλησεις για να μην καταλάβουν τίποτα. Ενα ακομη ενδιαφέρον σημειο στο διαβιβαστικό είναι η αναφορά ότι ο ηγούμενος της μονής Βατοπεδίου Εφραίμ για τον οποίο ο Π. Βλαστός φέρεται να είχε πει ότι "έχει πολλά λεφτά", του είχε ζητήσει να τον προστατεύει.

Για την έκρηξη αυτοσχέδιου εκρητικού μηχανισμού σε βάρος Εισαγγελέως Εφετών Πετράκη Σοφίας, που χειριζόταν την υπόθεση των 11 αλλοδαπών κρατουμένων από τις φυλακές Τρικάλων, καθώς και της απόπειρας απόδρασης του Π. Βλαστού από τις ίδιες φυλακές τον Ιούλιο του 2013 καταγράφονται συνομιλίες στις οποίες αναφέρεται ότι θα πήγαιναν στην πολυκατοικία όπου διέμενε η εισαγγελέας στη Λάρισα, με την οποία ο Π. Βλαστός είχε πρόβλημα και ήθελε να την τρομάξει τοποθετώντας ποσότητα εκρηκτικών.

Σε κατάθεσή της η εισαγγελική λειτουργός υποστηρίζει ότι το Φεβρουάριο του 2013 όταν επισκέφθηκε τον Π. Βλαστό στο κελί του για να του αναγγείλει την άσκηση ποινικής δίωξης, ο τελευταίος της ζήτησε το λόγο για τη μη παραπομπή του στο νοσοκομείο λόγω τοου τραυματισμού του, ενώ στη συνέχεια -όπως αναφέρεται- "επέδειξε προκλητική συμπεριφορά που ενείχε τα στοιχεία της απειλής και της εξύβρισης. Κατά την αποχώρηςή της ο Βλαστός ανέφερε κάτι σχετικά με το παιδί της, γεγονός που τηνέκανε να αναρωτηθεί πως ένας κρατούμενος γνώριζε για την οικογενειακή της κατάσταση".

Καταγράφεται δε, ότι από την άρση τηεφωνικού απορρήτου προέκυψε πως ο Βλαστός χρησιμοποιώντας καρτοτηλέφωνα του καταστηματος κράτησης Τρικάλων είχε καλέσει προγενέστερα της έκρηξης την τηλεφωνική σύνδεση που χρησιμοποιούσε ένας εκ των δύο συλληφθέντων. Αναφέρεται δε, ότι σε επισκεπτήριο της "Λίτσας" που έκανε στις φυλακές Τρικάλων, ο Π. Βλαστός της είπε προφορικά και σημείωσε σε χαρτί την οδό Μανδηλαρά στη Λάρισα και της ανέθεσε να εξακριβώσει αν εκεί υφίσταται οίκημα και αν υπήρχε κουδούνι όπου αναγράφετο το όνομα Πετράκη.

Ο ’κης, ο Σμπώκος και οι εκρήξεις

Καταγράφονται τέσσερις εκρήξεις σε βάρος Ιω. Σμπώκου και ’ννας Σμπώκου (Απρίλιος και Μάιο του 2014). Μία ημέρα πριν την έκρηξη -σύμφωνα με κατάθεση της αδελφής Σμπώκου, ’ννας- άγνωστος άνδρας της τηλεφώνησε και μιλώντας καλά ελληνικά της ανέφερε: "Η κυρία ’ννα; Προσέξτε καλά γιατί θα πάθετε μεγάλο κακό και εσείς και ο αδελφός σας".

Μετά από άρση τηλεφνικού απορρήτου, προέκυψε -κατά το διαβιβαστικό- ότι το επίμαχο τηλεφώνημα πραγματοποιήθηκε από καρτοτηλέφωνο, το οποίο επίσης είχε καλέσει σειρά τηλεφώνων μεταξύ άλλων της οικογένειας Σμπώκου και γνωστών του.

Ενδιαφέρον προκαλεί κατάθεση κρατουμένου, σύμφωνα με την οποία: "όταν η φυλακή ήταν "ανοιχτή", δηλαδή κατά τον προαυλισμό των κρατουμένων, ο βλαστός ανέβαινε συνεχώς στο δωματιάκι του φύλακα και από εκεί επικοινωνούσε με οποιδήποτε κρατούμενο του ιςόγειου χώρου της πτέρυγας. Ο Βλαστός κάποιες φορές είχε συναντηθεί και μιλήσει με το Σμπώκο", ενώ ο ίδιος κρατούμενος ανέφερε ότι κάποιοι ζήταγαν εκβιαστικά χρήματα από το Ιω. Σμπώκο, χωρίς να τους κατονομάζει.

Απολογούμενη στις αρχές η "Λίτσα" ειχε πει -σύμφωνα με το διαβιβαςτικό- οτι "ο Π. Βλαστός της είχε πει ότι ο πρώτος εκρητκικός μηχαισμόςπου εξεράγη στην οικία του Ιω. Σμπώκου στις 16/4/2014 είχε τοποθετηθεί μετά από εντολή του Γ. Σκαφτούρου, αλλά επειδή δεν διέμενε κανείς σε αυτή ο Σμπώκος δεν φοβήθηκε. Για το λόγο αυτό ο Βλαστός έλεγε ότι έπρεπε να τοποθετήσει άλλο εκρηκτικό μηχανισμό στην αδελφή του Σμπώκου, για να φοβηθεί αυτός και να δώσει τελικά χρήματα στο Σκαφτούρο. Συγκεκριμένα ο Βλαστός της είχε πει: «θα πάρει από το Σμπώκο ο Γιαννάκης 2 - 3 εκατομμύρια ευρώ».".

Η "Λίτσα" μάλιστα, είπε στις αρχές ότι τις πληροφοριες ότι ο Σμπώκος είχε πολλά χρήματα και θα μπορούσε να δώσει ένα τέτοιο ποςό τις έδωσε στο Σκαφτούρο ο Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος το Σμπώκο τον είχε πολύ άχτι. Πιο συγκεκριμένα, κατά το έγγραφο, ο Σμπώκος σε άγνωστο χρόνο είχε παραλάβει μια βαλίτσα με δέκα εκατομμύρια ευρώ τα οποία προορίζοντας για τον Τσοχατζόπουλο αλλά δεν την έδωσε ποτέ.

Για το λόγο αυτό ο Τσοχατζόπουλος -όπως λέει- πληροφόρησε το Σκαφτούρο για τα χρήματα που είχε ο Σμπώκος και πιθανόν για τις διευθύνσεις κατοικίας των αδελφών του. Κατόπιν αυτών, η "Λίτσα" εκτίμησε στην κατάθεσή της πως από τα χρήματα που απαιτούσε ο Σκαφοτύρο εκβιαστιικά από το Σμπώκο προφανώς θα έπαιρνε κάποια μερίδιο και ο Τσοχατζόπουλος. Κάποια άλλη στιγμή ο Βλαστός εμφανίζεται να της είχε πει ότι οι πληροφορίες για το Ιω. Σμπώκο είχε μάθει από το Μάκη Ψωμιάδη, ο οποίος επίσης κρατούνταν στη ΣΤ΄ Πτέρυγα, χωρίς όμως να της αναφέρει κάτι άλλο.

Ο Π. Βλαστός φέρεται να έχει επίσης, αναφέρει στη "Λίτσα" ότι ο Σμπώκος από τις μίζες των εξοπλιστικών είχε αποκομίσει 500 - 700 εκατ. ευρώ σε χρυσό και τα είχε σε τράπεζες στην Ελβετία. Το ποσό, που φέρεται ότι ζήταγε εκβιαστικά ο Σκαφτούρος, ήταν "ψίχουλα" αναλογικά με αυτά που είχε ο Σμπώκος, όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό.

Απόπειρα απόδρασης Π. Βλαστού από τις φυλακές Κορυδαλλού (12/12/11)

Σύμφωνα με την κατάθεση της "Λίτσας", για την απόπειρα απόδρασης ο Βλαστός είχε επαφές με άτομα, μέλης της οργάνωσης ΣΠΦ. Πριν την απόδραση η "Λίτσα" υποστήριξε ότι είχε βιντεοσκοπήσει με το κινητό της τους χώρους από την είσοδο της φυλακής έως το χώρου του επισκετπτηρίου, τους έδειξε στο Βλαστό και στη συνέχεια διάγραψε το υλικό. Κατά την πραγματοποίηση της σχεδιαζόμενης απόδρασης, φέρονται να είχαν συνεννοηθεί ο Βλαστός να έχει μαζί του το πιστόλι, ενώ στη συνέχεια, θα μετέβαινε στο επισκεπτηριο των μελών της ΣΠφ με τα οποία θα συνεργαζόταν για την απόδραση. Στόχος ηταν με την απειλή πιστολιού να αναγκάσει τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους να άνοιξουν τις πόρτες, όπως και έκανε, αλλά φτάνοντας στην τελευταία ο σωφρονιστικός πρόλαβε και την έκλεισε. Το πιστόλι που βρέθηκε στην κατοχή του Βλαςτού φέρεται να του το είχε δώςει συγκατηγορούμενή του ένα μήνα νωρίτερα, μέσω σωφρονιστικού υπαλλήλου.


Απόπειρα απόδρασης Βλαστού από τις φυλακές Τρικάλων (Φεβρουάριος 2013)

Τον έλεγχο και σχεδιασμό για την απόδραση εμφανίζεται να τον έχει ο Σκαφτούρος, που δίνει εντολή σε άγνωστο άτομο να τους προμηθεύσει με οχήματα.

" Η "Λίτσα" μετέβη στο δικηγορικό γραφείο του Φρ. Ραγκούση όπου παρουςία του δωροδόκησε σωφρονιστικό υπάλληλο, ονόματι Βασίλη με το χρηματικό ποσό των 1000 ευρώ, καθώς τους παρέδωσε απόρρητο έγγραφο της ΕΛΑΣ σύμφωνα με το οποίο ενημερώνοντανόλα τα καταστήματα κράτησης της χώρας ότι ο Βλαστός επίκειτο να αποδράσει από το κατάστημα Τρικάλων με τη βοήθεια ελικοπτέρου, η ακριβής οργάνωση της απόδρασης καθώς και τα άτομα που θα συμμετείχαν σε αυτή", αναφέρει το διαβιβαστικό. Μετά την απόπειρα αυτή ο Π. Βλαστός φέρεται να ανέφερε στη "Λιτσα" οτι θα επιχειρούσε και πάλι να αποδράσει είτε με ελικόπτερο που αυτή τη φορά θα αγόραζε είτε σκάβοντας κάτω από τη φυλακή.

TAGS:

Aποδοχή Cookies

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies της Google ή/και άλλων παρόχων διαφήμισης για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Διαβάστε περισσότερα