Την άγουσα για τις φυλακες πήραν σημερα το μεσημέρι ο 37χρονος αλλοδαπός και 54χρονος Έλληνας, που φέρονται ως συνεργοί του Χριστόδουλου Ξηρού. Μετά τις απολογίες τους αποφασίστηκε η προφυλάκισή τους από τον ειδικό εφέτη ανακριτή Ευτύχη Νικόπουλο που έχει αναλάβει την υπόθεση.

Τοξικομανης και εξαρτημένος δηλωσε ο 37χρονος Αλβανός, που υποστήριξε οτι γνώρισε τον Χριστόδουλο Ξηρό στον Κορυδαλλό. Μάλιστα, οπως φέρεται να είπε στον ανακριτή, ο Μανώλης της 17Ν τον βοήθησε στην προσπάθεια του να απεξαρτηθεί απο τα ναρκωτικά και αυτός ήταν ο λόγος που δέχθηκε να νοικιάσει το σπίτι για λογαριασμό του.

Στην απολογία του απαλλασει τον συγκατηγορούμενο του, λέγοντας: " Ο συγκατηγορούμενός μου Χ.Π, ουδεμία γνώση είχε περί τούτων. Ο ίδιος με είχε βοηθήσει αμέριστα από το 2006-2007 οπότε και γνωριστήκαμε στον Κολωνό όπου διέμενα τότε και εγώ και με είχε προσλάβει ουσιαστικά με σκοπό να βοηθάω την υπέργηρη μητέρα του και να ασχολούμαι με την εκτροφή βοοειδών, την ελαιοπαραγωγή και την εμπορία άλατος στο τόπο καταγωγής του".

Ο 57χρονος απόστρατος είπε ότι γνωρίςε τον 37χρονο Κοκα το 2006 – 2007 όταν έμενε στον Κολωνό της Αθήνας, όπου διέμενε και εκείνος. Αρνήθηκε την εμπλοκή του στην υπόθεση, τονίζοντας ότι "δεν υπάρχει ούτε ένα στοιχείο από τα αναφερόμενα στο άρθρο 178 ΚΠΔ" εναντίον του. Επιμένει ότι δεν υπήρξαν συγκρατούμενος τόσο του κ. Χριστόδουλου Ξηρού όσο και των μελών της οργάνωσης «ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΠΥΡΗΝΩΝ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ». Μάλιστα, υποστηρίζει ότι "από το σύνολο της δικογραφίας δεν προκύπτει ούτε καν ένδειξη ενοχής για τις κατηγορίες οι οποίες αποδίδονται", αλλα αντιθέτως η εμπλοκή του γίνεται εξαιτίας της σχέσης του με τον 37χρονο. Στο υπόμνημα του κάνει λόγο για εικασίες του αστυνομικού που καταθέτει ότι ο ίδιος λειτούργησε "κατ' εντολή Ξηρου".

Σε δήλωσή του ο Β. Καπερνάρος, συνήγορος του Χ.Π., υποστήριξε: "Οι εντυπωσεις ενόψει των εκλογων κερδιθηκαν. Η νομιμοτητα κερδιθηκε απο τη σκοπιμοτητα. Τα στοιχεια συνηγορουσαν στο να αφεθή ελεύθερος. Το βασικο στοιχειο για την κατηγορία είναι η τηλεκαρτα που βρεθηκε στο σπιτι στην Ανάβυσσο". Αντιπατοιχα, ο Π. Κάσσης δικηγόρος του Χ. Κόκα : "Δεν υπήρχε κανενα στοιχειο αλλά αντινετωπίστηκε ως τρομοκρατης".