Της Σοφίας Σπίγγου

Τα δεσμευμένα από την Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος 103 εκατομμύρια ευρώ προτίθενται να επιστρέψουν στο δημόσιο και τους δήμους οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση της Energa - Hellas Power. Η έγγραφη δήλωσή τους οδήγησε σε διακοπή της δίκης που ξεκίνησε σήμερα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, για τις 5 Φεβρουαρίου.

Τα περίπου 100 εκατομμύρια που προτίθενται να επιστρέψουν βρίσκονται σε εταιρικούς λογαριασμούς και έχουν δεσμευθεί από τον Φεβρουάριο του 2012, από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων είχαν υποβάλλει δύο δηλώσεις προς το Συμβούλιο Εφετών για την επιστροφή των χρημάτων, προκειμένου να υπαχθούν οι κατηγορούμενοι στις διατάξεις του νόμου που ψηφίστηκε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα και επιφυλάσσει ευνοϊκή ποινική μεταχείριση σε όλους όσοι επιστρέφουν ποσά για τα οποία κατηγορούνται, στο ελληνικό Δημόσιο.

Τις δηλώσεις υπέβαλλαν οι νόμιμοι εκπρόσωποι (που δεν είναι κατηγορούμενοι) των εμπλεκομένων εταιρειών, αποσαφηνίζοντας ότι συναινούν στην οριστική απόδοση όλων των απαιτήσεων του ελληνικού Δημοσίου και των δήμων.