Του Σπύρου Νάννου, εφημερίδα "Παραπολιτικά"

Το 1971, ο Απόστολος Καλδάρας έγραψε τους στίχους του τραγουδιού «Πέτρα θα ρίξω πίσω και ούτε θα γυρίσω…». Το τραγούδησε με μεγάλη επιτυχία ο Στέλιος Καζαντζίδης. Αυτός ο στίχος, το 2009, ταίριαξε «γάντι» στη Σοφία Καλαντζάκου, η οποία, έχοντας διατελέσει βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας από το 2000 έως το 2009, αλλά και υφυπουργός Απασχόλησης, έριξε… πέτρα πίσω της και μετανάστευσε στις ΗΠΑ, μετά την εκλογική συντριβή της «γαλάζιας» παράταξης από το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου. 

«Ήταν ξεκάθαρο ότι ο μεσαίος χώρος είχε εγκαταλείψει την παράταξη, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα», έλεγε στους φίλους της, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους άφησε τη χώρα μας για τα ξένα.

Έχοντας στα χέρια της ανοικτή πρόσκληση να διδάξει στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, δεν το πολυσκέφτηκε να παραμείνει ενεργή στον πολιτικό στίβο. Την αποδέχθηκε και πλέον ακολουθεί ακαδημαϊκή καριέρα στο εξωτερικό, που, όπως λέει στο περιβάλλον της, τη βοηθάει να επεκτείνει τις γνώσεις της στην ειδικότητά της, που είναι οι Διεθνείς Σχέσεις, η Γεωστρατηγική και η Ενέργεια.

ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ. Το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU) της άνοιξε νέους ορίζοντες συνεργασιών. Σήμερα, είναι πολύ καλή γνώστρια του παγκόσμιου ενεργειακού χάρτη, ασχολείται με τα προβλήματα της Μέσης Ανατολής, τις σχέσεις Ευρώπης-Ρωσίας, την εσωστρέφεια της Ε.Ε., την κρισιμότητα της ορθολογικής διαχείρισης των φυσικών πόρων κ.ά. Επίσης, συνεργάζεται με εκπαιδευτικά ιδρύματα του Αμπου Ντάμπι (βρίσκεται εκεί με… μεταγραφή από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης), της Σαγκάης και του Μονάχου, ως διακεκριμένη καθηγήτρια περιβαλλοντικών επιστημών και δημόσιας πολιτικής. Παράλληλα, και με δεδομένη την αγάπη της για τα παιδιά, η κ. Καλαντζάκου επισκέπτεται τακτικότατα ως καθηγήτρια σχολεία χαμηλότερων εκπαιδευτικών βαθμίδων, προκειμένου να ευαισθητοποιεί τα παιδιά, τους αυριανούς φοιτητές της, σε ζητήματα περιβάλλοντος.

Είναι χαρακτηριστικό πως τα τελευταία τρία χρόνια μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα την έχουν προσεγγίσει, με την ίδια να έχει μιλήσει -και αρθρογραφήσει- στο Bloomberg, το CNN, το FOX News κ.ά. Στους φίλους της λέει ότι το νέο της εγχείρημα δεν ήταν εύκολο, καθώς έπρεπε να προσαρμοστεί σε μια νέα χώρα και με άλλο εργασιακό αντικείμενο. Μάλιστα, ο σύζυγός της, Φίλιππος Μήτσης, καθηγητής Αρχαίας Φιλοσοφίας, όταν την έβλεπε να μελετά για ώρες και άρχιζε να κάνει παράπονα της έλεγε το εξής: «Καλώς ήρθες στον κόσμο του πνεύματος!».
ΜΕ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ. Τον περασμένο Ιούλιο, η Σοφία Καλαντζάκου επισκέφτηκε τη χώρα μας και πήγε στη Βουλή. Είχε να πάει τρία χρόνια από την τελευταία της φορά και, όπως λέει, ένιωσε συγκίνηση όταν μπήκε στην αίθουσα. Εκεί είδε ορισμένους συναδέλφους της, με τους οποίους μίλησε για τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας, ενώ τους μετέφερε το κλίμα από τις ΗΠΑ, όπου και μένει.

Από τους πολιτικούς σε… υψηλό επίπεδο, διατηρεί επαφές με τον Κώστα Καραμανλή, αλλά και με στελέχη που ανήκουν στο καραμανλικό μπλοκ, ανταλλάσσοντας απόψεις σε μια ευρεία ατζέντα θεμάτων. Για τον Αντώνη Σαμαρά λέει στο περιβάλλον της πως δεν έχει καμία επικοινωνία μαζί του, αν και τον γνωρίζει από το 1977, όταν πολιτεύτηκε για πρώτη φορά και εκείνη ήταν κοριτσάκι. «Του έλαχε να έχει την ευθύνη στην πιο δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα», συνεχίζει να επισημαίνει στους φίλους της.

«ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΙ». Για τη σημερινή κατάσταση στη χώρα μας και ειδικά για τον Αλέξη Τσίπρα, η Σοφία Καλαντζάκου τονίζει με κάθε ευκαιρία πως δεν τη φοβίζει να έρθει στην εξουσία ένα αριστερό κόμμα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο θεωρεί πως υπάρχουν «ακατάλληλα» πρόσωπα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να αναλάβουν τις τύχες της Ελλάδας. «Εχουν μέσα τους τέτοια εχθρικότητα και αλαζονεία, που θα μας διχάσουν», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Βέβαια, το 2013 είχε αρθρογραφήσει σε ελληνική εφημερίδα και είχε αναφερθεί με λεπτομέρειες στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ από την επίσκεψή του στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης. Τότε είχε γράψει τα εξής: «...Στην Ελλάδα ακούγονται πολλά επικριτικά σχόλια για το γιατί ο Αλέξης Τσίπρας επισκέπτεται όλες αυτές τις χώρες του εξωτερικού. Αλλά, έχοντας ζήσει και δραστηριοποιηθεί εκτός Ελλάδας για πολλά χρόνια, έχω να πω ότι η απόφασή του αυτή είναι άριστη για εκείνον και τον ΣΥΡΙΖΑ. Με το να γνωριστεί και να παρουσιάσει τις θέσεις του, φαίνεται ήδη σαν να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός μιας χώρας της ευρωζώνης, που θέλει με πάθος να αλλάξει τις δυναμικές στην Ευρώπη για τους εργαζόμενους και για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη. Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζεται ως Ευρωπαίος μεταρρυθμιστής και άρα μια δική του επιτυχία θα οδηγήσει σε αλλαγές και αλλού...».

Αξίζει να σημειωθεί πως η Σοφία Καλαντζάκου, έχοντας περισσότερη εμπειρία, δείχνει έτοιμη να επαναδραστηριοποιηθεί πολιτικά, εφόσον της ζητηθεί… Η ίδια, μιλώντας αποκλειστικά στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», επισήμανε τα εξής: «Δεν έχω κάνει καμία απολύτως συζήτηση για την ενασχόλησή μου με την πολιτική αυτή την ώρα. Αναμφίβολα, παρακολουθώ από κοντά τις εξελίξεις, ωστόσο πρέπει να γνωρίζετε πως δεν έχω εκδηλώσει πρόθεση να αναμειχθώ με την πολιτική ξανά». Αναφορικά, τέλος, με τις εκλογές, η ίδια μας λέει τα εξής: «Η αναμέτρηση θα είναι σκληρή. Είναι μια δύσκολη συγκυρία για την πατρίδα μας».