Ευρείας κλίµακας αναδάσωση των εκτάσεων της Αττικής, που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές την περίοδο 2021- 2023, πραγµατοποιεί η πρωτοβουλία θεσµικών φορέων «Συµµαχία για την Ελλάδα», προτάσσοντας -µε πλήθος πρωτοβουλιών στα 14 χρόνια λειτουργίας της- την αποφασιστικότητα της αγοράς να προσφέρει αφιλοκερδώς υπηρεσίες στην ελληνική πολιτεία, ώστε η χώρα να τύχει της µεγαλύτερης δυνατής βοήθειας από εύρωστους κλάδους της οικονοµίας.

*Διαβάστε εδώ: Ενδοοικογενειακή βία: Αυξάνονται συνεχώς τα περιστατικά κακοποίησης των γυναικών

Απαλλαγµένη από πολιτικές δεσµεύσεις, η «Συµµαχία για την Ελλάδα» επιχειρεί ήδη στον Άγιο Στέφανο και την Πεντέλη µε τη φύτευση 70.000 δένδρων σε 1.000 στρέµµατα, χρησιµοποιώντας για τη διάνοιξη των λάκκων σε ηµιβραχώδη εδάφη ειδικά σκαπτικά µηχανήµατα, καθώς και οµάδες εξειδικευµένων εργατών. Καθοριστικής σηµασίας για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας «Το δάσος µας», που εκπονείται σε συνεργασία µε τη Maxima Insurance, είναι η συνεργασία µε το έµπειρο προσωπικό του ∆ασαρχείου Πεντέλης, ενώ τα φυτά προέρχονται από φυτώριο της Αµυγδαλέζας, επιλεγµένα για τις υδατικές ανάγκες και τις βιοκλιµατικές συνθήκες της ελληνικής χλωρίδας.

Η «Συµµαχία για την Ελλάδα» επιχειρεί ήδη στον Αγιο Στέφανο και στην Πεντέλη, µε τη φύτευση 70.000 δένδρων σε 1.000 στρέµµατα

Όπως εξηγούν στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» οι επιτελείς του φορέα, µεταξύ των κυριότερων δράσεων είναι η παραγωγή 9 ηµίωρων ντοκιµαντέρ υπό τον τίτλο «Αegean Kallos», µε στόχο να προβληθούν διεθνώς τα νησιά Μύκονος, ∆ήλος, Τήλος, Σύρος, Πολύαιγος, Μήλος, Σαντορίνη, Ανάφη, Μικρές Κυκλάδες, Αµοργός και Κύθνος. Στο ίδιο πλαίσιο συνήφθη συµφωνία προβολής µε το διεθνούς κύρους Nautica Channel για την προβολή των αιγαιοπελαγίτικων νησιών.


Φυλακές

Ανάλογα σηµαντική ήταν και η πρωτοβουλία για τον εξοπλισµό των βιβλιοθηκών των σωφρονιστικών καταστηµάτων ανά την επικράτεια. Εταιρείες και ιδιώτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσµα της «Συµµαχίας», προσφέροντας περισσότερους από 8.500 τίτλους, οι οποίοι εστάλησαν σε 33 φυλακές.

Επίσης σε συνεργασία µε τον Πανελλήνιο Φιλοζωικό Οργανισµό οι κρατούµενοι σε Κορυδαλλό, Κασσαβέτεια και Αλικαρνασσό κατασκευάζουν ξύλινα σπιτάκια, τα οποία διατίθενται σε καταφύγια ζώων. Στον ίδιο τοµέα, πάντα σε συνεννόηση µε τη Γενική Γραµµατεία Αντεγκληµατικής Πολιτικής, διεξήχθησαν συνεδρίες ψυχικής υγείας µε χρήση µουσικής στους χώρους της ψυχιατρικής-νοσοκοµειακής πτέρυγας των Φυλακών Κορυδαλλού. Οσον αφορά, τέλος, την προστασία του περιβάλλοντος και την ενίσχυση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης εργαζοµένων του ιδιωτικού και δηµόσιου φορέα, η «Συµµαχία για την Ελλάδα» ύστερα από 4 έτη προσπαθειών κατάφερε να ενταχθούν στα προγράµµατα ανταποδοτικής ανακύκλωσης και κυκλικής οικονοµίας ένας µεγάλος αριθµός δηµόσιων οργανισµών και επιχειρήσεων, συµβάλλοντας ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος µε παράλληλη στήριξη διαφορετικών κοινωφελών οργανισµών.

Για κάθε συσκευασία που ανακυκλώνεται, το ανταποδοτικό αντίτιµο ανέρχεται σε 3 λεπτά του ευρώ και ενισχύει κάποιον φιλανθρωπικό σκοπό που επιλέγει η κάθε υπηρεσία που λαµβάνει µέρος στο πρόγραµµα. Για το πρόγραµµα αυτό ο φορέας απέσπασε σηµαντική διεθνή διάκριση.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»