Το πορτοκαλί πέπλο της αφρικανικής σκόνης κάνει και σήμερα την «εμφάνισή του» στον αττικό ουρανό τις πρωινές ώρες. Ειδικότερα, η μεταφορά αφρικανικής σκόνης που επηρεάζει τη χώρα μας βαθμιαία από το πρωί θα αρχίσει να μειώνεται, όμως αξιόλογη μείωση των συγκεντρώσεων προβλέπεται από το μεσημέρι και μετά, οπότε και θα περιοριστεί στα ανατολικά, με τη σκόνη να είναι ορατή ακόμα και νωρίς το πρωί.

Δείτε βίντεο με την εικόνα του ουρανού πάνω από την Αττική το πρωί της Τετάρτης:

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0s10m6zriu1)

Ωστόσο, χθες οι αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμοσφαιρά δημιούργησαν ένα πορτοκαλί πέπλο, που κάλυψε ολόκληρη τη χώρα, δημιουργώντας αποπνικτικό καιρικό σκηνικό. Παράλληλα, σημειώθηκε και αύξηση της προσέλευσης ασθενών με αναπνευστικά προβλήματα στα νοσοκομεία, με τους πνευμονολόγους να συνιστούν προσοχή και περιορισμό των μετακινήσεων για τις ευπαθείς ομάδες.

Το απόκοσμο σκηνικό αποτυπώθηκε και σε ανάρτηση του μετεωρολόγου Κώστα Λαγουβάρδου, στο Facebook. Ανεβάζοντας φωτογραφία από το Αστεροσκοπείο στην Πεντέλη, γράφει στην ανάρτησή του: «Η αποικία μας στον Άρη».

Όπως φαίνεται και σε φωτογραφίες και βίντεο από την Αττική, ένα πορτοκαλί πέπλο κάλυψε χθες το Λεκανοπέδιο, με την περιοχή γύρω από τη Βουλή αλλά και την Ακρόπολη να έχει καλυφθεί από τη σκόνη.

af2
af1
af4
af3
skoni2
skoni1
6199878
6199878_copy
4245544
6199875
4245543
4245542
4245538
6199883
6199884_1_
6199885
syggrou1
syggrou_3
stggrou_2

Δύσκολη ήταν η κατάσταση και σε περιοχές της Ηλείας, της Μεσσηνίας και της Κρήτης, με την αφρικανική σκόνη να κρύβει τον ουρανό.

Το... thirty-dirty του Κολυδά

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά, η αφρικανική σκόνη θα ξεκινήσει να υποχωρεί απο το πρωί της Τετάρτης, χαρακτηρίζοντας το κοκτέιλ σκόνης με υψηλές θερμοκρασίες ως «thirty-dirty».

H επέλαση της αφρικανικής σκόνης όπως αποτυπώθηκε από τον δορυφόρο

Σε νέες δορυφορικές εικόνες αποτυπώνεται η έκταση του φαινομένου της αφρικανικής σκόνης που έπνιξε ολόκηρη την Ελλάδα. Δορυφορικά δεδομένα του αμερικανικού δορυφόρου Aqua της NASA, που πέρασε πάνω από τη χώρα μας το πρωί της Τρίτης, δείχνουν ειδικότερα σε υψηλή ανάλυση το έντονο κύμα αφρικανικής σκόνης «Minerva red» που έλαβε χώρα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου επηρεάζοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό την Ελλάδα.

Το αβαθές χαμηλό στην περιοχή της Σύρτης κινούμενο προς την Ελλάδα μετέφερε πολύ μεγάλες ποσότητες αφρικανικής σκόνης, δυσχεραίνοντας κατά πολύ την ποιότητα του αέρα και συνθέτοντας ένα απόκοσμο σκηνικό με πορτοκαλί ουρανό.

Εκτός της αφρικανικής σκόνης, πολύ υψηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν σε περιοχές της Νότιας Ελλάδας και κυρίως στην Κρήτη, όπου στα Φαλάσαρνα Χανίων σημειώθηκε και η μεγαλύτερη θερμοκρασία - 36,6°C.

dorifff
dorif

Το κύμα αφρικανικής σκόνης «Minerva red» δεν έχει επηρεάσει μόνο την Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι η εναέρια κυκλοφορία ανεστάλη χθες στην Ανατολική Λιβύη λόγω ισχυρής αμμοθύελλας προερχόμενης από τη Σαχάρα, η οποία επίσης ήταν ο λόγος που οι δημόσιες υπηρεσίες και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα έκλεισαν προσωρινά, σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές.

Πρόβλημα δημιουργήθηκε σε όλα τα αεροδρόμια της περιοχής, κυρίως σε αυτό της Μπενίνα στη Βεγγάζη, όπου ο διάδρομος προσγείωσης/απογείωσης είχε καλυφθεί από ένα παχύ στρώμα άμμου.

Ο καιρός σήμερα

Αρχικά σε ολόκληρη τη χώρα αναμένεται βελτιωμένος καιρός. Αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις σαχαριανής σκόνης στην ατμόσφαιρα, αλλά προοδευτικά η σκόνη θα απομακρυνθεί ανατολικότερα και θα περιοριστεί πάνω από το Αιγαίο. Τις βραδινές ώρες βροχές θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο και στην Ήπειρο, φαινόμενα που τη νύχτα προς Πέμπτη θα επεκταθούν σε περιοχές της Μακεδονίας, της Δυτικής Θεσσαλίας, της Δυτικής Στερεάς και της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 4 έως 21 βαθμούς, στην υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα από 8 έως 25 βαθμούς, στην Ήπειρο από 8 έως 23 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 8 έως 26, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 12 έως 25-27 βαθμούς, στα Επτάνησα από 13 έως 24, στα νησιωτικά τμήματα του Βόρειου, Κεντρικού και Ανατολικού Αιγαίου από 15 έως 25 βαθμούς και στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα από 18 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις με εντάσεις 4-5 μποφόρ και τοπικά 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις 4-5 μποφόρ, αλλά προοδευτικά στο Βόρειο Ιόνιο θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς με ίδιες εντάσεις. Δυτικό ρεύμα με εντάσεις έως 6 μποφόρ θα επικρατήσει στον Κορινθιακό.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Στη Δυτική Μακεδονία πρόσκαιρα αυξημένες νεφώσεις με βροχές και πιθανόν μεμονωμένους όμβρους στα ορεινά έως τις πρωινές ώρες και σταδιακή βελτίωση. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις. Από το βράδυ εκ νέου στα δυτικά ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση.

Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 4 και στα ανατολικά τις πρώτες πρωινές ώρες 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 11 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στη Δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες στα ηπειρωτικά με πιθανότητα τοπικών όμβρων κυρίως στα ορεινά και τις πρώτες πρωινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες στα βορειοδυτικά. Από το βράδυ και από τα δυτικά οι νεφώσεις εκ νέου θα αυξηθούν και τη νύχτα στα βορειοδυτικά θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.

Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και πρόσκαιρα το πρωί στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Το βράδυ στα βόρεια θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 12 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές.

Άνεμοι: Δυτικών διευθύνσεων 4 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ, με εξασθένηση το βράδυ.

Θερμοκρασία: Από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις.

Άνεμοι: Δυτικών διευθύνσεων 4 με 6 μποφόρ και στα ανατολικά το πρωί νοτιοανατολικοί 7 με 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 15 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις.

Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 7 και στα Δωδεκάνησα τοπικά 8 μποφόρ, γρήγορα όμως θα εξασθενήσουν σε 4 με 6 μποφόρ και τοπικά στα νοτιότερα τμήματα των Δωδεκανήσων έως 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 15 έως 22 και στα νότια έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές με πιθανότητα τοπικών όμβρων το μεσημέρι - απόγευμα στα ορεινά.

Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και μέχρι το μεσημέρι στις Σποράδες νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 09 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 11 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις.

Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ, ΠΕΜΠΤΗ 25-04-2024

Αρχικά στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Μακεδονία και βαθμιαία στην υπόλοιπη δυτική και τη βόρεια χώρα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά (σε υψόμετρο πάνω από τα 1.500 μέτρα). Τα φαινόμενα από τις απογευματινές ώρες θα εξασθενήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί.

Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με τοπικούς όμβρους τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στη Θεσσαλία και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά κυρίως ορεινά.

Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη κυρίως στα ανατολικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ. Στα ανατολικά νότιοι νοτιοδυτικοί, που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς 4 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Θα φτάσει στα βορειοδυτικά τους 16 με 18, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, καθώς και στη νησιωτική χώρα τους 19 με 22 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26-04-2024

Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι στα δυτικά και βόρεια κυρίως ορεινά.

Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη κυρίως στα δυτικά.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, κυρίως στα δυτικά και βόρεια.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 27-04-2024

Αραιές νεφώσεις, κατά τόπους και κατά περιόδους πυκνότερες, με πιθανότητα τοπικών βροχών ή όμβρων στα δυτικά και βόρεια.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6, με ενίσχυση από το βράδυ στα 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ, 28-04-2024

Γενικά αίθριος καιρός, αλλά βαθμιαία στα βορειοανατολικά και αργότερα στα υπόλοιπα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη θα αναπτυχθούν νεφώσεις. Στα βορειοανατολικά θα σημειωθούν τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο, κυρίως στα δυτικά και τα νότια.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0s1el0i8o81)