Με το βλέµµα να είναι στραµµένο στον πλήρη εκσυγχρονισµό των Ενόπλων ∆υνάµεων, στο κέντρο της προσοχής του Πολεµικού Ναυτικού βρίσκονται πλέον τα µη επανδρωµένα σκάφη επιφανείας (drones) αλλά και τα αντίστοιχα υποβρύχια. Πρόκειται για έναν τοµέα που τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άλµατα στη διεθνή αµυντική βιοµηχανία, µε τα αποτελέσµατα να είναι ήδη ορατά στον πόλεµο της Ουκρανίας, όπου τα αµφίβια USV του Κιέβου έχουν µετατραπεί σε «εφιάλτη» για τα ρωσικά πολεµικά πλοία.

Μάλιστα, σηµαντικά βήµατα σε αυτή την τεχνολογία έχουν πραγµατοποιήσει οι εξ Ανατολών γείτονές µας. Οι ελληνικές Ένοπλες ∆υνάµεις θα µπορούσαν να έχουν άµεσα πρόσβαση σε αυτά τα νέα οπλικά συστήµατα υψηλής τεχνολογίας, αφού η γαλλική Naval Group, που κατασκευάζει τις τρεις φρεγάτες Belharra για λογαριασµό της Ελλάδας, έχει ήδη προχωρήσει στη ναυπήγηση των πρώτων µη επανδρωµένων σκαφών επιφανείας USV (Unmanned Surface Vehicle), αλλά και µη επανδρωµένων υποβρυχίων UCUV (Unmanned Combat Underwater Vehicle).

Οι Γάλλοι είναι ανοιχτοί σε µια συµφωνία µε την Ελλάδα για την απόκτηση των συστηµάτων

Οι Γάλλοι φαίνεται να είναι ανοιχτοί σε µια συµφωνία µε τη χώρα µας για την απόκτηση των συστηµάτων και παράλληλα δεν αντιτίθενται στην εµπλοκή της ελληνικής αµυντικής βιοµηχανίας στην κατασκευή τους. Άλλωστε, η ναυπήγηση USV και UCUV δεν απαιτεί µέγεθος εγκαταστάσεων ανάλογο µε αυτό της κατασκευής µεγάλων µονάδων (πολεµικών πλοίων, υποβρυχίων κ.λπ.). Παράλληλα, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού φαίνεται να επανεξετάζει νέες προτάσεις και για µεγαλύτερα πλοία, µε τους Γάλλους να δηλώνουν ανοιχτοί και σε αυτό το ενδεχόµενο.

Διαβάστε ακόμα: Φρεγάτα Belharra ''Φορμίων'': Τοποθετήθηκε η τρόπιδα στην τρίτη ελληνική φρεγάτα του ΠΝ - Η πορεία των εργασιών (Εντυπωσιακές φωτογραφίες)

Η δυσκολία να αποκτηθούν αξιόπλοες µεταχειρισµένες µονάδες επιφανείας ως ενδιάµεση λύση, αλλά και η καθυστέρηση στον εκσυγχρονισµό των τεσσάρων φρεγατών MEKO κλάσης «Ύδρα» επαναφέρει στο προσκήνιο το ενδεχόµενο στροφής σε καινούργια πλοία. Ήδη, η πολιτική ηγεσία δεν έχει αποκλείσει επαναδιαπραγµάτευση για ετεροχρονισµένη ενεργοποίηση της option για την τέταρτη φρεγάτα Belharra, αλλά και επανεξέταση του προγράµµατος ναυπήγησης κορβετών στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, στα ναυπηγεία της Λοριάν στη Γαλλία βρίσκεται ο Αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος ∆ηµήτριος-Ελευθέριος Κατάρας, προκειµένου να διαπιστώσει πώς προχωρά η κατασκευή των ελληνικών φρεγατών Belharra, καθώς ένας µόλις χρόνος υπολείπεται για την παράδοση της φρεγάτας «Κίµων». Οι εργασίες εισέρχονται πλέον στο πιο κρίσιµο στάδιο και ο χρόνος µετρά αντίστροφα, προκειµένου να αρχίσουν οι δοκιµές στη θάλασσα. Το κλιµάκιο στελεχών του Πολεµικού Ναυτικού έχει ήδη πλήρη εικόνα για την πορεία των εργασιών και τις δοκιµές. Σηµειώνεται ότι στις 15 Απριλίου 2024 πραγµατοποιήθηκε η τοποθέτηση της τρόπιδας του πρώτου µπλοκ της τρίτης ελληνικής φρεγάτας «Φορµίων». Πρόκειται για ένα βήµα το οποίο αποτελεί συµβολικό ορόσηµο στο πρόγραµµα FDI HN για το ΠΝ, καθώς σηµατοδοτεί την έναρξη της διαδικασίας συναρµολόγησης του τρίτου πλοίου.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή