Σε εξέλιξη η μεγάλη άσκηση «Μίνωας 2024», η οποία βασίζεται στο σενάριο ενός σεισμού 7,2 Ρίχτερ και πραγματοποιείται στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες της Κρήτης από την Δευτέρα 22 έως και την Τετάρτη 24 Απριλίου.

Τη δεύτερη ημέρα της άσκησης στο εγκαταλελειμμένο χωριό Σφεντύλι, που λόγω της ανομβρίας έχει "αναδυθεί" ξανά, σημειώθηκαν μία σειρά από ασκήσεις που αφορούσαν σε απεγκλωβισμούς τραυματιών, διάσωση και μεταφορά ανθρώπων, που βρέθηκαν στο νερό, με ειδικά φουσκωτά μέσα, μεταφορά νεκρών, παροχή πρώτων βοηθειών στους τραυματίες σε ασφαλείς σκηνές που είχαν στηθεί γύρω από το φράγμα. Στις ασκήσεις συμμετείχαν και τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά της ΕΜΑΚ, καθώς και χειριστές drones, τα οποία σάρωναν την περιοχή για να εντοπίσουν τυχόν τραυματίες.

minoas01

minoas03

O Διοικητής της 3ης ΕΜΑΚ κ. Σταύρος Καλογιαννάκης είχε τον
 γενικό συντονισμό, την επίβλεψη και την καθοδήγηση της άσκησης, στην οποία συμμετείχαν άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος, διασώστες του ΕΚΑΒ, πυροσβέστες της 3ης ΕΜΑΚ, αστυνομικοί, ο Στρατός, εθελοντές από το «Χαμόγελο του Παιδιού», υπηρεσιακοί παράγοντες από την Πολιτική Προστασία, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός καθώς και εθελοντές από τη σχολή του ΕΚΑΒ, οι οποίοι υποδύονταν τους εγκλωβισμένους.

minoas04

minoas05

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην άσκηση παίρνουν μέρος 150.000 άνθρωποι περίπου και πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Κρήτη και πρώτη φορά πανελλαδικά σε τόσο μεγάλη κλίμακα. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιος Λέκκας, «θα γίνεται κάθε χρόνο μία ανάλογη άσκηση σε διαφορετική περιοχή στην Ελλάδα».

Εγκλωβισμένοι, άνθρωποι στο νερό, φωτιές, τσουνάμι: Καρέ- καρέ η μεγάλη άσκηση «Μίνωας 2024»

Κινηματογραφικές σκηνές στην άσκηση "Μίνωας" στον Άγιο Νικόλαο

Εθελοντές ετοιμάζονται για την άσκηση στο Σφεντύλι!