Το μήνυμα πως η μάχη με την ακρίβεια συνεχίζεται, ωστόσο ήδη αποφέρει καρπούς, ειδικά σε ό,τι αφορά τα είδη πρώτης ανάγκης για τα νοικοκυριά και ιδίως τα οπωροκηπευτικά προϊόντα έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρωινή επίσκεψή του στη λαχαναγορά του Ρέντη. Τις μειώσεις τιμών στην πλεονότητα των εν λόγω προϊόντων επιβεβαιώνει μια σύγκριση τιμών στις οποίες προέβη ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), έχοντας ως ως ημερομηνίες αναφοράς την 11η Δεκεμβρίου 2023 και την 18η Απριλίου 2024, προκειμένου να καταγράψει την τάση.

Ειδικότερα, εξετάζοντας την τιμή 40 οπωροκηπευτικών προϊόντων, αυξήσεις εντοπίζονται σε 10 από αυτά (Πιπεριές χονδρές, Πιπεριές μακριές γλυκές, Πιπεριές κόκκινες μακριές, Ραδίκια άγρια καλλιεργούμενα, Φασολάκια τσαουλιά, Φασολάκια μπαρμπούνια, Ακτινίδια, Αχλάδια Κρυστάλλια, Μήλα Φούτζι, Μπανάνες), ενώ αντίστοιχα μειώσεις σημειώνονται σε 23 εξ αυτών (Αγγούρια (το ζευγάρι), Αγγουράκια το κιλό, Μαϊδανός δεμ. Μικρά, Καρότα, Κολοκύθια, Κουνουπίδια, Κρεμμυδάκια φρέσκα, Λάχανα, Μαρούλια, Μελιτζάνες Φλάσκες, Μπρόκολα, Πατάτες Κύπρου, Πατζάρια, Ραδίκια Ήμερα - Ιταλικά, Σέλινο, Σκόρδα το κομμάτι, Σκόρδα εισαγωγης / κιλο, Σπανάκι, Σταμναγκάθι, Τομάτες, Τοματίνια τ. βελανίδι, Λεμόνια, Πορτοκάλια Ομφαλοφόρα).

Αντίστοιχα, σταθερές διατηρούνται οι τιμές σε 7 από αυτά τα προϊόντα.

Η ίδια έρευνα συγκρίνει τις τιμές για τις ίδιες ημερομηνίες μεταξύ δύο πόλεων της Αθήνας και της Βαρκελώνης: η ελληνική πρωτεύουσα «βγαίνει νικήτρια» στην εν λόγω «αναμέτρηση», με τα οπωροκηπευτικά προϊόντα να πωλούνται πιο φθηνά στην Αθήνα σε 12 περιπτώσεις (εκ των 18 συνολικά που αναφέρονται), ενώ η Βαρκελώνη αντίστοιχα «βγαίνει πιο φθηνή» σε 6 περιπτώσεις.


Δείτε αναλυτικά την έρευνα του ΟΚΑΑ εδώ


Μαρινάκης: Τι έδειξε ο έλεγχος του Υπουργείου Ανάπτυξης για τις τιμές σε 40 φρούτα και λαχανικά

Σε σχέση με τη μάχη της κυβέρνησης απέναντι στην ακρίβεια, ο Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των συντακτών σήμερα είπε τα εξής:

«Στηρίζουμε εμπράκτως τα νοικοκυριά, όσο επιμένει η εισαγόμενη πληθωριστική κρίση, ώστε κάθε οικογενειακό τραπέζι να γεμίσει με τα απαραίτητα αγαθά σε όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές. Είναι πρωταρχικό μέλημα της Κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε πρόσφορο εργαλείο, προκειμένου να μπορέσει να συγκρατήσει και να μειώσει τις τιμές προς όφελος των καταναλωτών.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το Υπουργείο Ανάπτυξης μετά από έλεγχο σε 40 βασικά φρούτα και λαχανικά, διαπιστώνονται μειώσεις σε 23 προϊόντα, αυξήσεις σε 10, ενώ σταθερές παραμένουν οι τιμές σε 7.

Η πτωτική αυτή τάση αποδεικνύει πως οι παρεμβάσεις της Κυβέρνησης στην εφοδιαστική αλυσίδα και περισσότερο η παρέμβαση για την καθαρή τιμή απ’ το χωράφι στο ράφι αποφέρει καρπούς.

Σύμφωνα με αυτό το μόνιμο μέτρο, οι προμηθευτές πωλούν τα προϊόντα τους σε καθαρές τιμές και προβλέπεται πιστωτικό τιμολόγιο έως 3% μόνο για επιστροφή ή για φύρα προϊόντος.

Πριν λίγη ώρα ο Πρωθυπουργός, στην επίσκεψή του στην Λαχαναγορά του Ρέντη επεσήμανε: «Σε αυτή τη συγκυρία αυτές οι επισκέψεις αποκτούν ιδιαίτερη σημασία καθώς συνεχίζεται η προσπάθεια έτσι ώστε οι Έλληνες καταναλωτές να απολαμβάνουν ποιοτικά προϊόντα σε λογικές τιμές.

Αγωνιζόμαστε, με αυστηρούς ελέγχους στην αγορά και σε συνεννόηση πάντα με όλη την εφοδιαστική αλυσίδα να μπορούμε να προσφέρουμε στους καταναλωτές προϊόντα τα οποία θα είναι σε τιμές αντίστοιχες είτε χαμηλότερες από τις περσινές.

Ο αγώνας κατά της ακρίβειας, έχουμε πει πολλές φορές ότι είναι ένας αγώνας συνεχής. Έχουμε όμως για πρώτη φορά ενθαρρυντικά δείγματα ότι και ο επίμονος πληθωρισμός στα τρόφιμα φαίνεται να αρχίζει πια να κάμπτεται και όπως είπα έχουμε πια και πτώση τιμών που τελικά αυτό είναι το ζητούμενο προκειμένου να ανακουφιστεί το μέσο νοικοκυριό.»

Συνεχίζουμε τις παρεμβάσεις μας σε τρεις άξονες, λοιπόν:

Πρώτον, στην αύξηση των εισοδημάτων όλων των πολιτών με μόνιμα μέτρα,

Δεύτερον, τις στοχευμένες παρεμβάσεις για την ενίσχυση των εισοδημάτων των πολιτών με έκτακτα μέτρα όποτε υπάρχει ανάγκη και

Τρίτον, με αδιάκοπους ελέγχους στην εφοδιαστική αλυσίδα με στόχο τον περιορισμό των φαινομένων κερδοσκοπίας και αθέμιτων πρακτικών στην αγορά».