Σχεδόν έξι χρόνια έχουν περάσει από το πρωινό της 27ης Ιουνίου 2018, όταν το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοίνωσε στην οικογένεια Τσικνάκη ότι ο 22χρονος γιος τους Μανώλης αυτοπυροβολήθηκε θανάσιμα στο κεφάλι με τον ατομικό του οπλισμό, ενώ εκτελούσε υπηρεσία σκοπού στο νησί της Ρω.

Η οικογένεια του άτυχου νεαρού από την πρώτη στιγμή αμφισβήτησε όσα διατυπώθηκαν επισήμως. Το θανάσιμο τραύμα ήταν απολύτως ασύμβατο με αυτό που θα προκαλούσε το τυφέκιο G3A3 που έφερε το παιδί τους.

*Διαβάστε εδώ: Ανθρωποκυνηγητό για τον νταή μπασκετμπολίστα: Τι κατέθεσε στην ΕΛΑΣ η σύντροφος του παίκτη του Περιστερίου που καταζητείται για ξυλοδαρμό

Επίσης, επλήγη από τα δεξιά, ενώ ήταν αριστερόχειρας. Οι τεχνικοί σύμβουλοι που όρισε η οικογένεια συνέλεξαν ατράνταχτα στοιχεία που «έδειχναν» εγκληματική ενέργεια, γι’ αυτό και οι γονείς και η αδελφή του ζήτησαν μέσα από την εκπομπή της Αγγελικής Νικολούλη «Φως στο Τούνελ» να ερευνηθεί από το μηδέν η υπόθεση του θανάτου του Μανώλη.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0ohcww7e2o9)

Στην εκπομπή έφτασαν δεκάδες σοβαρές μαρτυρίες, είτε από οπλίτες εκείνης της περιόδου είτε από εν ενεργεία μόνιμο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες έδωσαν συγκεκριμένα στοιχεία για τις συνθήκες που επικρατούσαν και επικρατούν στην ακριτική βραχονησίδα.

Ο Γιάννης Τσιάμπας, οπλουργός και τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας, μίλησε για όλα τα σημάδια που δείχνουν ανθρωποκτονία και όχι αυτοχειρία: Το σχήμα και τα χαρακτηριστικά του τραύματος δεν έχουν προκληθεί από μακρύκαννο όπλο G3A3, που είναι και το όπλο του στρατού.

Αντίθετα, προκύπτει ότι είναι από πιστόλι. Όταν κάποιος βληθεί από ένα τέτοιο όπλο, δημιουργούνται μαζικές καταστροφές τόσο του εγκεφάλου όσο και του κρανίου. Κάτι που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ισχύει. Δεν υπήρχε όμως ούτε το χαρακτηριστικό εντύπωμα του φλογοκρύπτη, που είναι το μπροστινό μέρος του G3A3.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0ohowcf82yp)



Μαρτυρία-"βόμβα"

Ο φαντάρος που ήταν στην ίδια σειρά με τον νεαρό στρατιώτη και είδε πολλά μίλησε στο «Τούνελ». «Άλλαξε το κλίμα με το που ήρθε ο νέος ανώτερος αξιωματικός υπηρεσίας. Μας έκανε συνέχεια συναγερμούς και προσπάθησε να μας φέρει στα δικά του δεδομένα, ασκώντας μας μεγάλη πίεση. Ήμασταν μια μονάδα Πεζικού και όχι Ειδικές Δυνάμεις. Ο Μανώλης ήταν εύχαρις και λόγω του χιούμορ του ήρθαμε πιο κοντά», είπε.

Το μοιραίο εκείνο πρωινό τούς κάλεσαν να βγουν για αναφορά. «Μαζευτήκαμε οι φαντάροι μπροστά από τους θαλάμους, εκτός από τον Μανώλη και τον άλλο που ήταν στη σκοπιά μαζί του. Ρώτησα τι είχε γίνει, αλλά κανείς δεν ήξερε, κανείς δεν άκουσε πυροβολισμό. Έπειτα από λίγο μπήκε μέσα στο λιμανάκι ένα σκάφος, που το οδηγούσε ένας λοχίας και μέσα ήταν ο υποδιοικητής και η γιατρός», περιέγραψε.

Ο μάρτυρας πρόσθεσε πως όταν έφτασαν στην προβλήτα τα στελέχη, έτρεξαν πάνω προς το Μάτι, όπου ήταν το φυλάκιο, και ακολούθησε κι εκείνος παίρνοντας το φορείο.

«Όταν έφτασα πάνω, είδα τον υπολοχαγό να κάνει ΚΑΡΠΑ στον Μανώλη. Βρέθηκα πάνω από το πτώμα του, που ήταν με το κεφάλι γυρισμένο προς τα αριστερά και το τραύμα εισόδου από τα δεξιά. Τα μάτια του ήταν γκρι. Όταν άκουσα ότι είχε διαπεράσει σφαίρα το κεφάλι του, δεν το πίστευα. Δεν γίνεται να μην ακούστηκε πυροβολισμός από G3A3. Εδώ ακούμε τα περπατήματα από τα ποντίκια… Τον Μανώλη τον σκοτώσανε με πιστόλι», είπε.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0ohjnng8upd)


"Μπλοκάρουν την έρευνα"

«Είχα την ψυχραιμία δύο μήνες μετά να πάω στο σημείο του συμβάντος. Είχαν όλοι την καλή διάθεση να κάνουν ό,τι τους ζητήσαμε. Εκεί έβλεπα ψέματα παντού. Το πιο τρελό είναι ότι μου περιέγραφαν έναν τραυματισμό από την αριστερή πλευρά, ενώ ο Μανώλης μου είχε βληθεί από δεξιά», λέει η μητέρα του άτυχου νέου.

«Ο Μανώλης ήταν αριστερόχειρας, αλλά δεν το ήξεραν εκείνοι. Σημαντικό είναι ότι η όψη του ήταν σήψη. Ήταν σαν να ήταν νεκρός για αρκετές ώρες», κατέληξε.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0p4cecyxf09)