Σήμερα το απόγευμα είναι η κορυφαία ακολουθία των Χαιρετισμών, η ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου, που είναι ένας σπουδαίος ύμνος προς την Παναγία

Μετά την Καθαρά Δευτέρα, ξεκινούν κάθε Παρασκευή οι Χαιρετισμοί της Παναγίας στις εκκλησίες μας, οι οποίοι χωρίζονται σε πρώτους, δεύτερους, τρίτους, τέταρτους χαιρετισμούς και τον Ακάθιστο ύμνο, αφού αυτός ψάλλεται τμηματικά (Στάσεις) το βράδυ της Παρασκευής των τεσσάρων πρώτων εβδομάδων των Νηστειών και ολόκληρο το βράδυ της Παρασκευής της πέμπτης εβδομάδας, κατά τη διάρκεια της Ακολουθίας του Ακάθιστου Ύμνου. 

Ακάθιστος ύμνος επικράτησε να λέγεται ένας ύμνος «Κοντάκιο» της Ορθόδοξης Εκκλησίας, προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου, από την όρθια στάση, που τηρούσαν οι πιστοί κατά τη διάρκεια της ψαλμωδίας του. Οι πιστοί έψαλλαν τον Ακάθιστο ύμνο όρθιοι, υπό τις συνθήκες που θεωρείται ότι εψάλη για πρώτη φορά, ενώ το εκκλησίασμα παρακολουθούσε όρθιο κατά την ακολουθία της γιορτής του Ευαγγελισμού, με την οποία συνδέθηκε ο ύμνος. Ο Ακάθιστος Ύμνος είναι ένας μεγάλος ύμνος προς την Παναγία, που αποτελείται από 24 στροφές. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά τροπάρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας, και ψάλλεται κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Η επικρατούσα παράδοση υποστηρίζει ότι ο Άκάθιστος Ύμνος γράφτηκε για τη διάσωση της Κωνσταντινούπολης από την πολιορκία των Αβάρων, ενός ταταρομογγολικού φύλου, το 626. Η σωτηρία της Βασιλεύουσας αποδόθηκε στην Υπέρμαχο Στρατηγό, την Υπεραγία Θεοτόκο. Είναι ένα πολύ όμορφος και συγκινητικός ύμνος, που εκφράζει την αγάπη, την ευγνωμοσύνη και την αφοσίωση των πιστών στην Παναγία. Είναι ένας ύμνος πίστης και ελπίδας, που μπορεί να εμπνεύσει και να παρηγορήσει όλους όσους τον ακούσουν.

Γράφτηκε τον 6ο αιώνα μ.Χ. από έναν άγνωστο υμνογράφο. Ο ύμνος ξεκινάει με ένα προοίμιο, στο οποίο η Παναγία αποκαλείται “Θεοτόκος” και “Αειπάρθενος”. Στη συνέχεια, οι 24 στροφές του ύμνου αφηγούνται γεγονότα από τη ζωή της Παναγίας και του Χριστού.

Τη Υπερμάχω

Στις πρώτες 12 στροφές, ο ύμνος αφηγείται γεγονότα από τη ζωή της Παναγίας, όπως τη σύλληψή της από τον Άγιο Ιωακείμ και την Άννα, τη γέννησή της, την επίσκεψή της στην Αγία Ελισάβετ, και την Υπαπαντή. Στις υπόλοιπες 12 στροφές, ο ύμνος αφηγείται γεγονότα από τη ζωή του Χριστού, όπως τη γέννησή του, τη Σταύρωση, την Ανάσταση, και την Ανάληψη.

Στους Χαιρετισμούς της Παναγίας περιλαμβάνονται σε ποιητική μορφή, με πανέμορφα λόγια, όλες οι βασικές διδασκαλίες της Ορθοδοξίας για τον Χριστό, τον επίγειο βίο του, το ρόλο της Παναγίας για τη σωτηρία του ανθρώπου, αλλά και την αγνότητά της.

ΤΗΝ ΩΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΘΕΝΙΑΣ ΣΟΥ...


Ποιητής των χαιρετισμών της Παναγίας είναι μάλλον ο άγιος Ρωμανός ο Μελωδός, ένας από τους μεγαλύτερους ελληνόγλωσσους ποιητές όλων των εποχών. Το ποίημα είναι μελοποιημένο, έχει μουσική και ανήκει στο είδος κλασικής μουσικής του Βυζαντίου που λέγεται «κοντάκιο».

Έχει 24 στροφές «οίκους», οι οποίοι αρχίζουν, με τη σειρά, από τα 24 γράμματα της αλφαβήτου.