Προχωρά η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, παρά τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών, και ήδη αξιολογούνται 27.000 νεοδιόριστοι, προκειµένου να
µονιµοποιηθούν, όπως προβλέπει ο ∆ηµοσιοϋπαλληλικός Κώδικας.

Οπως χαρακτηριστικά τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, «έχω µιλήσει πολλές φορές -και εισπράττω µεγάλο χειροκρότηµα- για το γεγονός ότι προσλάβαµε 27.000 καθηγητές και δασκάλους στα σχολεία µας, στο ∆ηµοτικό και στο Γυµνάσιο.

Θέλω, παρακαλώ, όµως, να εισπράξω και το ίδιο χειροκρότηµα για το γεγονός ότι αυτοί οι 27.000 αξιολογούνται επιτέλους. Γιατί έτσι, µε επίµονη προσπάθεια, ο επαγγελµατισµός θα νικήσει τελικά τον “ωχαδερφισµό”. Είναι µια µάχη η οποία απαιτεί χρόνο και πολλή δουλειά».

Το υπουργείο Παιδείας δίνει έµφαση στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, η οποία, σύµφωνα µε τον αρµόδιο υπουργό, Κυριάκο Πιερρακάκη, συνιστά «αδιαπραγµάτευτη προτεραιότητα, ακριβώς γιατί θα συµβάλει δραστικά στην προσπάθειά µας να βελτιώνουµε στοχευµένα και µετρήσιµα την καθηµερινότητα για όλα τα µέλη της σχολικής κοινότητας».

Από την πλευρά τους, συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ και της ∆ΟΕ αντιδρούν στην αξιολόγηση µε αποχή, εκφράζοντας τις επιφυλάξεις τους για τον νέο θεσµό, ενώ, σύµφωνα µε τον νόµο, θα πρέπει να αξιολογηθούν όλοι οι νεοδιοριζόµενοι εκπαιδευτικοί, για να µονιµοποιηθούν και στη συνέχεια οι υπόλοιποι υπηρετούντες εκπαιδευτικοί. ∆ηλαδή, συνολικά αναµένεται να αξιολογηθούν 160.000 δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και καθηγητές.

Ο υπουργός Παιδείας δίνει σηµασία, εκτός από την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, στην αυτοαξιολόγηση της σχολικής µονάδας, αλλά και στην «ελληνική PISA», βασικούς άξονες, στους οποίους στηρίζεται η βελτίωση της σχολικής εκπαίδευσης. Η ατοµική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ξεκίνησε τη σχολική χρονιά 2022-2023 για πρώτη φορά ύστερα από 42 χρόνια.

Από τα πρώτα στοιχεία καταγράφεται σχεδόν απόλυτη συµµετοχή των εκπαιδευτικών, της τάξης του 99%, όπως και για την αυτοαξιολόγηση των σχολείων. Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ξεκίνησε από τους 4.500 νεοδιόριστους πριν από δύο χρόνια, οι οποίοι για να διοριστούν έπρεπε πρώτα να αξιολογηθούν έπειτα από διετή υπηρεσία.

Αλλαγή νοοτροπίας

Οπως λένε στελέχη του υπουργείου Παιδείας, «απαιτείται αλλαγή νοοτροπίας, καθώς τα αποτελέσµατα από την αξιολόγηση των σχολικών δοµών λειτουργούν µόνο θετικά για την εκπαιδευτική κοινότητα». Η αποφασιστικότητα του υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών εκφράστηκε µε σαφήνεια και από την υφυπουργό Παιδείας, Ζέττα Μακρή, η οποία ξεκαθάρισε πως θα ακολουθηθεί πλήρως ό,τι προβλέπεται από τη νοµοθεσία.

Σε πρόσφατη συνάντηση της υφυπουργού µε εκπροσώπους της ∆ιδασκαλικής Οµοσπονδίας, η κ. Μακρή σηµείωσε ότι «δεν θα παρεκκλίνουµε από την αξιολόγηση, γιατί είναι νόµος του κράτους και θα εφαρµοστεί. Εχουµε ενηµερώσει τους εκπαιδευτικούς, µε εγκύκλιο για τις δικαστικές αποφάσεις και δεν ισχύουν οι φήµες ότι καλύπτονται από την απεργία - αποχή της ∆ΟΕ. Υπάρχουν οι αποφάσεις των δικαστηρίων για το θέµα αυτό και θα ακολουθήσουµε τη νοµοθεσία σχετικά µε τις ποινές. Μην πει κάποιος ότι δεν ήξερε.

Τα διοικητικά στελέχη οφείλουν να ακολουθήσουν τη νοµοθεσία. Το υπουργείο Παιδείας θα εφαρµόσει τις χρηµατικές ποινές. Ελπίζουµε να µη βρεθούµε στη δυσάρεστη θέση να λάβουµε µέτρα».

* Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά στις 13/4