“Η σημερινή απεργία γίνεται για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και για την ακρίβεια, την αισχροκέρδεια και την απληστία των κερδών την οποία την βιώνουμε όλοι. Όλους μας πλήττει κανέναν δεν αφήνει αδιάφορο”, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή Πρωινές ιστορίες” με τον Γιάννη Αργυρό, ο πρόεδρος Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος και μέλος της ΓΣΕΕ, Απόστολος Ραυτόπουλος.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο νέου κύματος ανατιμήσεων στις τιμές των καυσίμων, ο κ. Ραυτόπουλος εξέφρασε την ανησυχία του, τονίζοντας ότι η αύξηση του μεταφορικού κόστους αποτελεί συχνή δικαιολογία για περαιτέρω ανατιμήσεις.

Ο πρόεδρος Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος αναφέρθηκε σε "απληστία κερδών" από πλευράς των επιχειρήσεων, συγκρίνοντας τα κέρδη στην Ελλάδα (19,2%) με αυτά στη Γερμανία (8%).

Αύξηση στο πασχαλινό τραπέζι

Σχετικά με το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού, ο κ. Ραυτόπουλος προειδοποίησε για αύξηση 20-30% στην τιμή του αρνιού και του κατσικιού, ενώ προβλέπει αύξηση και στα πασχαλινά αυγά, με μείωση μάλιστα των γραμμαρίων.

Συμβουλεύοντας τους καταναλωτές, ο κ. Ραυτόπουλος τους προέτρεψε να συγκρίνουν τιμές και να προτιμούν εναλλακτικές λύσεις, όπως το κοτόπουλο, για να μειώσουν το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού.

Κλείνοντας, ο κ. Ραυτόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη για ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, προς όφελος των καταναλωτών.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

Α.ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η σημερινή απεργία γίνεται για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και για την ακρίβεια, την αισχροκέρδεια και την απληστία των κερδών την οποία την βιώνουμε όλοι. Όλους μας πλήττει κανέναν δεν αφήνει αδιάφορο.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα έρθει νέο κύμα ανατιμήσεων στις τιμές των καυσίμων

Α.ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτός ήταν και ο αρχικός λόγος των αυξήσεων, το μεταφορικό κόστος γιατί είχαν αυξηθεί τα καύσιμα τώρα το ίδιο πράγμα θα γίνει, ελπίζω να μην έχουμε καμία σύρραξή στη Μέση Ανατολή. Αυτό το οποίο θα γίνει είναι ότι θα αυξήσουν με δικαιολογία βεβαίως ότι αυξήθηκαν τα καύσιμα και για αυτό το λόγο αυξάνονται και οι τιμές στα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης.

Α.ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τα κέρδη των επιχειρηματιών στην Γερμανία είναι περίπου στο 8% όταν στην Ελλάδα είναι 19,2% αυτό είναι που λέμε η απληστία των κερδών.

Ερωτηθείς πόσο θα κοστίσει το πασχαλινό τραπέζι

Α.ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα δούμε μια αύξηση στην τιμή του αρνιού και του κατσικιού σε σχέση με πέρυσι περίπου 20 με 30%. Το ίδιο συμβαίνει με τα πασχαλινά αυγά, πέρυσι για παράδειγμα επώνυμο πασχαλινό αυγό είχε 7,29€ και φέτος έχει 9,48-9,98€ το ίδιο προϊόν με λιγότερα γραμμάρια. Φέτος θα δουν οι καταναλωτές ότι θα έχουν μειωθεί και τα γραμμάρια.

Α.ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στα κρεοπωλεία το αρνί και το κατσίκι θα ξεπεράσει τα 13€ ακόμα και τα 17€. Στα super market σήμερα είναι στα 11,70€ το κιλό το αρνί και 12,10€ το κιλό το κατσίκι. Οι σημερινές τιμές είναι περίπου 20% αυξημένο σε σχέση πέρυσι.