Οκτώ καταγγελίες μαθητών και 33 γονέων είχαν κατατεθεί μέχρι χθες στην ψηφιακή πλατφόρμα για τον σχολικό εκφοβισμό (https:// stop-bullying.gov.gr) σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας. Οι περισσότερες αναφορές προέρχονται από Αττική και Θεσσαλονίκη.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0jsjcrynigh)


Κυριάκος Πιερρακάκης: Θα προστατεύσουμε το κάθε παιδί

«Έχουμε ήδη καταγεγραμμένες 41 καταγγελίες για ενδοσχολική βία και εκφοβισμό στην πλατφόρμα, που ξεκίνησε μόλις την περασμένη Τρίτη, όταν την ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Από αυτές, οκτώ είναι από μαθητές και 33 από γονείς», είπε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης.

«Για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η συζήτηση για την ενδοσχολική βία, έχουμε απτά στοιχεία και μπορούμε να στηριχτούμε σε αυτά και να προστατεύσουμε το κάθε παιδί», τόνισε ο υπουργός μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Για να συνεχίσει: «Ψάχνουμε μαζί με όλα τα υπόλοιπα κράτη να δούμε και να καταλάβουμε γιατί, χρονικά μετά τον Covid, έχουν αυξηθεί τόσο πολύ τα κρούσματα της νεανικής βίας, ειδικά στο σχολείο. Οι έρευνές μας δείχνουν πως, ενώ αριθμητικά τα κρούσματα υποχώρησαν, αυξήθηκε σημαντικά η έντασή τους. Είναι χαρακτηριστικό πως από το 2019 οι περιπτώσεις νεαρών 13-17 ετών που αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις υπερδιπλασιάστηκαν».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0kgexi1lhgh)

Ο υπουργός αναφέρθηκε στον διπλασιασμό των ψυχολόγων στις σχολικές δομές σε σχέση με την προηγούμενη τετραετία και στις διαδικασίες επιμόρφωσης των καθηγητών, που θα ξεκινήσουν άμεσα, διευκρινίζοντας ότι δεν μιλάμε για ποινές αλλά για «πλαίσιο συνεπειών όταν παραβιάζονται οι κανόνες λειτουργίας του σχολείου».

Μιλώντας για τα κινητά είπε ότι «οι συνέπειες θα είναι σοβαρές. Ειδικά στις περιπτώσεις παραβίασης προσωπικών δεδομένων τρίτων θα αποφασίζεται αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος».

Σημειώνεται ότι η έναρξη του διαλόγου για το Εθνικό Απολυτήριο μετατέθηκε μετά την ολοκλήρωση των Πανελλαδικών Εξετάσεων, με στόχο να εφαρμοστεί από το σχολικό έτος 2025-26 από τους μαθητές της Α΄ Λυκείου, ενώ στο «τραπέζι του διαλόγου» είναι και η κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής μετά το 2027.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή