Πέπλο μυστηρίου απλώνεται πάνω από τις ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους δύο άτομα. Ένας 36χρονος και η 63χρονη μητέρα του βρέθηκαν νεκροί το βράδυ της Τετάρτης στο σπίτι τους στην Ηλιούπολη.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα δύο αυτά πρόσωπα αγνοούνταν από την περασμένη Παρασκευή. Κανείς δεν τους είχε δει στο μεσοδιάστημα, ενώ έγιναν αντιληπτοί από τη μυρωδιά. Μία από τους κατοίκους της περιοχής διαμαρτυρήθηκε στις Αρχές, οι οποίες με τη συνδρομή κλειδαρά μπήκαν στο σπίτι και διαπίστωσαν πως μητέρα και γιος είχαν αφήσει προ πολλού την τελευταία τους πνοή.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το επικρατέστερο σενάριο μιλά για μητροκτονία κι έπειτα για αυτοχειρία. Ωστόσο, τα υπόλοιπα ενδεχόμενα δεν έχουν ακόμη αποκλειστεί.

Το περιστατικό απασχόλησε την ΕΛ.ΑΣ. από το βράδυ της Τετάρτης. Ήταν γύρω στις 21.00 όταν το κέντρο της Άμεσης Δράσης δέχτηκε κλήση. Οι αστυνομικοί βρέθηκαν στο σημείο και με τη συνδρομή κλειδαρά άνοιξαν την εξώπορτα της κατοικίας επί της οδού Θερμοπυλών 28, στην Αγία Μαρίνα της Ηλιούπολης.

Πρόκειται για μία παλιά, ιδιόμορφη τριπλοκατοικία ουσιαστικά. Στην αμφιθεατρικά χτισμένη γειτονιά, η γωνιακή οικοδομή έχει δύο ορόφους, ενώ στο πλάι υπάρχει μία ακόμη ισόγεια οικοδομή, όπου περιλαμβάνει χώρο επαγγελματικής χρήσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στον ισόγειο όροφο διαμένει η μητέρα της αδικοχαμένης γυναίκας και στον πρώτο όροφο έμεναν εκείνη και ο γιος της.

Όταν οι αστυνομικοί εισέβαλαν στο σπίτι, αντίκρισαν ένα χάος. Η μητέρα, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, ονομαζόταν Μάλαμα Μανωλάκη, ήταν στο καθιστικό του σπιτιού και συγκεκριμένα σε μία πολυθρόνα με σοβαρό τραύμα στο κεφάλι και συγκεκριμένα στην κροταφική περιοχή. Ο γιος, ο οποίος κατά τις ίδιες πηγές ονομαζόταν Ιωάννης Γαβρίλης, βρέθηκε ξαπλωμένος σε κρεβάτι, σε άλλο δωμάτιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ρούχα του ήταν σκισμένα και μεγάλο μέρος του κορμιού του ήταν γυμνό. Εκείνος έφερε εξίσου σοβαρά τραύματα στις γνάθους και στο μάγουλο. Το σπίτι ήταν αναστατωμένο. Πέρα από την εξωτερική πόρτα, η οποία ήταν κλειδωμένη, οι υπόλοιπες ήταν ξεκλείδωτες. Πηγές, πάντως, τόνιζαν πως έπειτα από ένα γενικό έλεγχο που πραγματοποίησαν οι Αρχές, εντοπίστηκαν τιμαλφή που δεν είχαν κλαπεί.

Αυτό, όμως, που προκάλεσε μεγάλη εντύπωση από την πρώτη στιγμή ήταν η πληροφορία πως στο σπίτι βρέθηκε κι ένα όπλο. Πρόκειται για μία κυνηγετική καραμπίνα, η οποία, όμως, δεν βρισκόταν κοντά σε καμία από τις δύο σορούς. Βρισκόταν πιο κοντά στον 36χρονο, όχι όμως σε τέτοια απόσταση που να μπορούσε να την πιάσει απλώνοντας τα χέρια του.

Τραγωδία στην Ηλιούπολη: Τα σενάρια που εξετάζουν οι Αρχές

Οι αστυνομικές αρχές παρέμειναν στον τόπο του εγκλήματος πάνω από έξι ώρες, από την ώρα της κλήσης τους. Τόσο τα στελέχη της Ασφάλειας και του Ανθρωποκτονιών, όσο και αυτά της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, εξέτασαν εξονυχιστικά το διαμέρισμα, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν στην πίσω όψη της κατοικίας, η οποία συνδεόταν με ακάλυπτο χώρο, ενώ ερεύνησαν και την ταράτσα της διπλανής οικοδομής, πάνω, δηλαδή, από τον επαγγελματικό χώρο. Καθίσταται σαφές πως οι αστυνομικοί προσπαθούσαν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο παρουσίας τρίτου προσώπου.

Μέχρι και χθες δεν είχε ξεχωρίσει κάτι στα έμπειρα μάτια των αστυνομικών που να υποδήλωνε κάτι τέτοιο. Ως εκ τούτου, το σενάριο που μοιάζει επικρατέστερο θέλει τον 36χρονο να έχει πυροβολήσει τη μητέρα του με την καραμπίνα κι έπειτα να έβαλε τέλος στη δική του ζωή. Φέρεται, δηλαδή, να αυτοπυροβολήθηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε ο θάνατός του να μην ήταν ακαριαίος, έτσι ώστε δεν ακινητοποιήθηκε.

Εκτιμάται συνεπώς πως ο 36χρονος, αφού απέτυχε να βάλει τέλος στη ζωή του ακαριαία, κινήθηκε προς το κρεβάτι κι εκεί, έπειτα από σύντομο χρονικό διάστημα, ξεψύχησε. Προς επίρρωση των παραπάνω, βρέθηκαν ίχνη αίματος του 36χρονου σε τοίχους του σπιτιού. Όλα τα παραπάνω βεβαίως, αν κι εφόσον δεν προκύψει κάτι που να υποδηλώνει την εισβολή τρίτου προσώπου και την εκτέλεση των δύο μελών της οικογένειας.

Δεν είναι διόλου τυχαίο, πάντως, πως οι έρευνες των αστυνομικών δεν ολοκληρώθηκαν με το πρώτο φως της ημέρας. Ακόμη και αργά χθες το μεσημέρι, ο δρόμος μπροστά από το σπίτι παρέμενε αποκλεισμένος, με τους αξιωματικούς να εξακολουθούν να ερευνούν το χώρο.

Η ιατροδικαστική

Από εκεί και πέρα, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός πως και οι δύο σοροί βρίσκονταν σε κατάσταση σήψης. Εκτιμήθηκε, δηλαδή, πως το περιστατικό σημειώθηκε μερικές ημέρες νωρίτερα. Σύμφωνα με πληροφορίες από την ιατροδικαστική εξέταση (μακροσκοπικά), η σορός του 36χρονου βρισκόταν σε ακαμψία. Ως εκ τούτου, εκτιμάται πως είχε χάσει τη ζωή του αργότερα από την 63χρονη. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η σορός της γυναίκας ήταν σε πιο προχωρημένη σήψη, στα σημεία της φρικτής πληγής, και ίσως να είχε ξεψυχήσει από 12 έως 72 ώρες νωρίτερα από το γιο της.

Περισσότερες απαντήσεις, πάντως, επρόκειτο να δώσει η νεκροτομή, όπου αφενός θα ελεγχθούν οι σοροί για ίχνη πυρίτιδας, τα ακριβή διαμετρήματα των πληγών, η ακριβέστερη εκτίμηση χρόνου θανάτου και άλλα. Παράλληλα όμως, μία ακόμη έρευνα τρέχει παράλληλα και αυτή αφορά στη βαλλιστική εξέταση του κυνηγετικού όπλου που βρέθηκε στο σπίτι. Ανεπίσημα, πάντως, αστυνομικές πηγές εξέφραζαν με σχετική βεβαιότητα πως η καραμπίνα ήταν το όργανο που έκοψε το νήμα της ζωής των δύο ανθρώπων.

Ο άγνωστος στην ταράτσα και η γιαγιά

Άλλες διαστάσεις στην υπόθεση έδωσαν τουλάχιστον τρεις μαρτυρίες από τη σχετικά ήσυχη γειτονιά (με εξαίρεση, ίσως, τη δολοφονία του μαφιόζου Κώστα Ασημακόπουλου, του γνωστού στην πιάτσα ως «Μαύρου», η οποία σημειώθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 μερικά στενά μακρύτερα), καθώς από αυτές, αλλά και από το γεγονός πως χρειάστηκαν μερικές ημέρες μέχρι να αποκαλυφθεί το σκηνικό της φρίκης, δημιουργούνται κάποια ερωτήματα.

Πρώτα απ’ όλα, συγκεκριμένη μαρτυρία κάνει λόγο για τρεις πυροβολισμούς περί τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας. Όπως είπαν και κάποιοι γείτονες, θεωρήθηκε ότι ήταν βεγγαλικά ή κάποιο πυροτέχνημα. Μία ακόμη μαρτυρία μιλά για την παρουσία ενός άνδρα με μαύρα ρούχα στην ταράτσα της ισόγειας οικοδομής και ήταν αυτή που έδωσε στις Αρχές το ερέθισμα να εξετάσουν το συγκεκριμένο χώρο. Υπάρχει η εκτίμηση πως ίσως εκείνος ο μαυροφορεμένος άνδρας να ήταν ο ίδιος ο 36χρονος, λίγο πριν ή λίγο μετά το φονικό. Η τρίτη μαρτυρία αφορά στη γιαγιά του 36χρονου, μητέρα της 63χρονης. Η Ελευθερία, όπως ονομάζεται, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ακόμη και την περασμένη Τετάρτη, την ημέρα, δηλαδή, που κλήθηκαν οι Αρχές, κυκλοφορούσε στη γειτονιά.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια μαρτυρία, όπως κάθε μέρα, σχεδόν έτσι και την Τετάρτη χαιρέτησε τους γνωστούς της στην περιοχή. Η γιαγιά, αν και προχωρημένης ηλικίας, χαρακτηρίζεται ως υγιής και, μάλιστα, φέρεται να αυτοεξυπηρετούνταν χωρίς προβλήματα. Το ερώτημα έγκειται στο γεγονός πως δεν ήταν εκείνη που ειδοποίησε τις Αρχές, αλλά μια γειτόνισσα που διαμαρτυρήθηκε για την έντονη μυρωδιά. Για ποιο λόγο δεν αναζήτησε την οικογένειά της τόσες ημέρες, αποτελεί ένα αναπάντητο ερώτημα. Κατά πληροφορίες, από την Τετάρτη το βράδυ, όπως και χθες, η γυναίκα δεν ήταν σε θέση να δώσει κατάθεση, ενδεχομένως από το σοκ.

Η παλιά οικογένεια της περιοχής

Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζονται οι άνθρωποι της γειτονιάς, η τραγική οικογένεια αποτελεί μία από τις πιο παλιές στην περιοχή. Τουλάχιστον οι τρεις τελευταίες γενιές ζούσαν εκεί, ενώ δίπλα από τη διώροφη οικοδομή η οικογένεια διατηρούσε επί πολλά χρόνια ένα μίνι μάρκετ. Στο μικρό μαγαζί δούλευε ο πατέρας του 36χρονου και σύζυγος της 63χρονης, ο οποίος, όμως, έχασε τη ζωή του πριν από μερικά χρόνια. Εδώ οι απόψεις διίστανται αναφορικά με τον τρόπο από τον οποίο έχασε τη ζωή του. Υπάρχουν μαρτυρίες που μιλούν για παθολογικά αίτια, υπάρχει όμως και μία ακόμη που μιλά για αυτοχειρία. Επιπροσθέτως, ο παππούς, πατέρας της 63χρονης, είχε πεθάνει και αυτός πριν από αρκετά χρόνια.

Τώρα, όσον αφορά στους δύο τραγικούς πρωταγωνιστές της υπόθεσης, χαρακτηρίζονται σε γενικές γραμμές ως κλειστοί χαρακτήρες. Η μητέρα φέρεται να εργαζόταν για πολλά χρόνια στο μίνι μάρκετ, ωστόσο, αργότερα φαίνεται πως έπιασε δουλειά σε τηλεφωνικό κέντρο. Ο 36χρονος είχε και αυτός αντίστοιχη δουλειά κι εργάζονταν και οι δύο εξ αποστάσεως.

Φέρεται, επίσης, να είχαν αρκετές εντάσεις, όχι όμως κάτι πέρα από το συνηθισμένο, στο πλαίσιο της προβληματικής συμβίωσης των γονέων με τα παιδιά τους, όταν τα τελευταία έχουν προ πολλού ενηλικιωθεί. Σημαντικό στοιχείο, το οποίο προέκυψε κατά τα διάρκεια των ερευνών των Αρχών, έχει να κάνει με το γεγονός πως βρέθηκαν στο σπίτι σκευάσματα μυϊκής ενδυνάμωσης, ακόμη και αναβολικά. Εκτιμάται πως ο 36χρονος έκανε χρήση αυτών των προϊόντων και δεν αποκλείεται να τον επηρέασαν με κάποιο τρόπο. Γίνεται ακόμη και λόγος για ψυχολογικά προβλήματα, ωστόσο, πρόκειται για πληροφορία, η οποία ελέγχεται.

Δημοσιεύθηκε στην Ontime