Αριθμό-ρεκόρ καταγγελιών για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας κατέγραψαν οι αστυνομικοί την Τρίτη σε ολόκληρη τη χώρα, αφού έγιναν 141 καταγγελίες για τις οποίες συνελήφθησαν σε πρώτο χρόνο 73 άτομα.
Δηλαδή, 6 γυναίκες ανά μία ώρα έπεφταν θύματα βίας από τους συντρόφους ή συζύγους τους σε ολόκληρη τη χώρα. Ξυλοδαρμούς ενηλίκων και παιδιών, απειλές, απόπειρες βιασμού και βιασμούς αφορούσαν οι περισσότερες καταγγελίες, με τους αστυνομικούς να κινητοποιούνται για να προσφέρουν βοήθεια στα θύματα.

Διαβάστε ακόμα: Ενδοοικογενειακή βία: Οι οδηγίες της ΕΛ.ΑΣ. σε αστυνομικούς για την αντιμετώπιση του φαινομένου

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0gmhwzyeymh)


Έκρηξη περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας με 141 καταγγελίες σε ένα 24ωρο

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., το τελευταίο 9ήμερο έχουν καταγγελθεί 850 διαφορετικά περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, για τα οποία συνελήφθησαν 617 κατηγορούμενοι.

Η πλειονότητα των καταγγελιών έγινε στην Αττική, όπου συνολικά κατεγράφησαν 60 περιστατικά, 16 στη Θεσσαλονίκη, 4 στη Θράκη, 4 στο Β. Αιγαίο, 4 στη Δ. Μακεδονία, 5 στη Δ. Ελλάδα, 1 στην Ήπειρο, 7 στη Θεσσαλία, 9 στο Ιόνιο, 8 στην Κ. Μακεδονία, 6 στην Κρήτη, 6 στο Ν. Αιγαίο, 6 στην Πελοπόννησο και 5 στη Στερεά Ελλάδα. Σημειώνεται ότι στις 7 και 8 Απριλίου καταγράφηκαν 142 περιστατικά. Συγκεκριμένα, την Κυριακή υπήρξαν 33 καταγγελίες και τη Δευτέρα 109, με τις Αρχές να προχωρούν σε 54 συλλήψεις.

15χρονος στη Θεσσαλονίκη κατήγγειλε τον ίδιο του τον πατέρα

Η υπόθεση της δολοφονίας της Κυριακής και των εξελίξεων που ακολούθησαν φαίνεται ότι έδωσαν θάρρος στα θύματα, που αποφάσισαν να μην αποδεχθούν άλλο κακοποιητικές συμπεριφορές.

Όπως συνέβη στην περίπτωση ενός 15χρονου στη Θεσσαλονίκη ο οποίος κάλεσε το «100» καταγγέλλοντας πως ο πατέρας του χτυπά τη μητέρα του, με τους αστυνομικούς να συλλαμβάνουν τον νταή σύζυγο.

«Το έκανα για να προστατέψω τη μητέρα μου», ανέφερε στον τηλεφωνητή της Άμεσης Δράσης το ανήλικο αγόρι, σώζοντας τη μητέρα του από έναν ακόμη βίαιο ξυλοδαρμό.


Πληθώρα περιστατικών σε Θεσσαλονίκη και νησιά

Στη συμπρωτεύουσα τα περιστατικά διαδέχονταν το ένα το άλλο, ωστόσο σε μια περίπτωση 40χρονη γυναίκα, αφού δέχθηκε άγρια επίθεση από τον σύζυγό της και ο ίδιος συνελήφθη, εμφανίστηκε στο δικαστήριο ζητώντας να μην τον καταδικάσουν, υποστηρίζοντας «πως δεν είναι αυτός ο πραγματικός του εαυτός, αλλά μια έκρηξη της στιγμής». Ο πρόεδρος της έδρας αντέδρασε έντονα λέγοντας: «Θα μας τρελάνετε; Τι είναι αυτά που μας λέτε; Σας χτυπάει με κλοτσιές και μπουνιές και εσείς τον δικαιολογείτε;». Ο άνδρας καταδικάστηκε τελικά σε ποινή φυλάκισης 15 μηνών, με τριετή αναστολή.

Ένας ακόμη άνδρας καταδικάστηκε μόλις χθες στη συμπρωτεύουσα επειδή απειλούσε την πρώην σύντροφό του, με τη δικαιολογία ότι δεν του επιτρέπει να δει το παιδί τους. Η συγκεκριμένη περίπτωση ωστόσο εξετάζεται από τις δικαστικές Αρχές, αφού ο άνδρας καταγγέλλει πως η πρώην σύντροφός του τον έχει αποκόψει τελείως από το παιδί του παρά την υπάρχουσα δικαστική απόφαση για προγραμματισμένες εβδομαδιαίες επαφές. «Δεν τον εμπόδισα ποτέ να βλέπει το παιδί μας, ωστόσο πάντα καταλήγουμε σε καβγάδες κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους. Το μεσημέρι της Κυριακής μού είπε: “Είμαι τρελός και ικανός για όλα”. Κάλεσα την Αστυνομία γιατί αισθάνθηκα απειλή για τη ζωή μου», κατέθεσε η πρώην σύζυγος.

Οι εισαγγελικές Αρχές του Αιγαίου πλημμύρισαν χθες από καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία. Στην Κω, ένας στρατιωτικός, αφού απείλησε πως θα κάνει κακό στη σύζυγό του, στη συνέχεια τη χτύπησε στο πρόσωπο και άλλα σημεία του σώματός της.

Η 47χρονη εκδήλωσε την πρόθεση να μεταφερθεί σε δομή κακοποιημένων γυναικών, αφού, όπως είπε, φοβάται να μείνει στο σπίτι, επειδή θεωρεί πως θα την εκδικηθεί ο σύζυγός της.

Άλλες τέσσερις γυναίκες τις τελευταίες ημέρες επέλεξαν να μείνουν σε δομές, για τον ίδιο ακριβώς λόγο.

Τα περιστατικά βίας ανάμεσα σε ζευγάρια, συζύγους και άλλα μέλη οικογενειών καταγγέλλονται το ένα μετά το άλλο τα τελευταία 24ωρα. Σε κάποιες περιπτώσεις οι Αρχές προφυλακίζουν τους κατηγορούμενους, όταν υπάρχει ιστορικό βίας, ενώ στις περιπτώσεις που αφήνονται ελεύθεροι επιβάλλονται περιοριστικοί όροι να μην πλησιάσουν τα θύματά τους.