“Αυλαία” είχαμε τα προηγούμενα 24ωρα στο “κυνήγι” της πώλησης “μαϊμού” προϊόντων για τη φετινή τουριστική σεζόν στην Κρήτη... Το "σαφάρι" των αστυνομικών Αρχών συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και στις βόρειες περιοχές του νομού Ηρακλείου με τη "συγκομιδή" να είναι πλούσια.

Μετά τις συλλήψεις στο Ρέθυμνο για προϊόντα "μαϊμού", η ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποίησε τρεις ακόμα συλλήψεις, αυτή τη φορά στα βόρεια του νομού Ηρακλείου. Συγκεκριμένα συνελήφθησαν τρία άτομα σε Ηράκλειο και Χερσόνησο, καθώς στις επιχειρήσεις τους βρέθηκε να έχουν απομιμητικά προϊόντα. Πρόκειται για δύο άνδρες, ηλικίας 34 και 47 ετών, που διατηρούν καταστήματα στο κέντρο του Ηρακλείου και μία 65χρονη γυναίκα, στο μαγαζί της οποίας στη Χερσόνησο βρέθηκαν προϊόντα "μαϊμού". Συνολικά οι αστυνομικοί κατέσχεσαν πάνω από 3.000 κομμάτια που είναι απομιμήσεις γνωστών εταιρειών και τα οποία αφορούν σε είδη ρουχισμού, αξεσουάρ, καπέλα, γυαλιά ηλίου κ.λ.π.

maimou_2_jpg

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, «στο πλαίσιο επιχειρησιακού σχεδιασμού, καθώς και εφαρμογής ειδικού σχεδίου, οι Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης συνεχίζουν να πραγματοποιούν αστυνομικούς ελέγχους με στόχο την καταπολέμηση του παραεμπορίου και τη διακίνηση απομιμητικών προϊόντων.

Ειδικότερα, από αστυνομικούς του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε συντονισμένη επιχείρηση την 09.04.2024 σε Ηράκλειο και Χερσόνησο, σε συνεργασία με τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) και του 4ου Τμήματος Κινητής Ομάδας Ελέγχου (Κ.Ο.Ε.) της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Τελωνείων (ΕΛ.Υ.Τ) της Α.Α.Δ.Ε.

maimou_1_jpg

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, συνελήφθησαν τρεις (3) ημεδαποί (δύο άντρες και γυναίκα) και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για διάθεση και πώληση απομιμητικών προϊόντων, πλαστογραφία, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος και Ν. Περί Εμπορικών σημάτων.

Ειδικότερα, κλιμάκιο των ανωτέρω υπηρεσιών πραγματοποίησε ελέγχους σε καταστήματα σε περιοχές του Δήμου Ηρακλείου, τα οποία διαχειρίζονταν ως υπεύθυνοι ή ιδιοκτήτες τα ανωτέρω άτομα.

Κατά τη διάρκεια των ελέγχων σε καταστήματα και αποθηκευτικούς χώρους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά πάνω από 3.041 προϊόντα απομίμησης τα οποία αφορούν σε είδη ρουχισμού, αξεσουάρ, καπέλα, γυαλιά ηλίου κ.λ.π, που έφεραν πλαστά σήματα που ομοιάζουν με σήματα επωνύμων εταιριών καθώς επίσης και εντυπώματα διαφόρων εταιρειών και μία πρέσα θερμομεταφοράς - σταμποτικό μηχάνημα.

22-maimou_4_jpg
22-maimou_3_jpg__1_

Από το κλιμάκιο της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα κατ’ εφαρμογή σχετικής νομοθεσίας.

Το συνολικό ύψος της οικονομικής ζημιάς σε βάρος των δικαιούχων των εμπορικών σημάτων ανέρχεται στο ποσό των 114.475 ευρώ περίπου.

Η προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης», καταλήγει η ανακοίνωση.

Εντωμεταξύ, όπως ανακοινώθηκε επίσημα χθες από την ΕΛ.ΑΣ., πραγματοποιήθηκε συντονισμένη επιχείρηση των αρμόδιων Αρχών στην ευρύτερη περιοχή του Ρεθύμνου: Ως αποτέλεσμα, συνελήφθησαν τρία άτομα, ενώ κατασχέθηκαν περισσότερα από 6.000 απομιμητικά προϊόντα.

Πρόκειται για είδη που έφεραν πλαστά σήματα όμοια με σήματα διάσημων εταιρειών. Αξίζει να επισημάνουμε ότι επιβλήθηκαν αρμοδίως διοικητικά πρόστιμα που υπερβαίνουν σε ύψος τα 30.000 ευρώ! Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι (από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2023) κατασχέθηκαν, μετά από “εφόδους” σε διάφορες τουριστικές περιοχές της Κρήτης, συνολικά πάνω από 40.000 “μαϊμού” προϊόντα που διατίθεντο προς πώληση...

Η συντονισμένη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε προχθές Δευτέρα με τη συνεργασία της Αστυνομίας (Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος) της ΔΙΜΕΑ (Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς) και του 4ου Τμήματος Κινητής Ομάδας Ελέγχου (ΚΟΕ) της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Τελωνείων (ΕΛΥΤ) της ΑΑΔΕ.

Όπως αναφέρει η εν λόγω ανακοίνωση, στο πλαίσιο «επιχειρησιακού σχεδιασμού, καθώς και εφαρμογής ειδικού σχεδίου, οι Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης πραγματοποιούν αστυνομικούς ελέγχους, με στόχο την καταπολέμηση του παραεμπορίου και τη διακίνηση απομιμητικών προϊόντων».

Συνολικά συνελήφθησαν τρία άτομα ημεδαπής καταγωγής. Πρόκειται για τους υπεύθυνους διαχείρισης ισάριθμων καταστημάτων σε περιοχές του δήμου Ρεθύμνου, τα οποία είχαν προς πώληση απομιμητικά προϊόντα.

«Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, συνελήφθησαν τρεις (3) ημεδαποί και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για διάθεση και πώληση απομιμητικών προϊόντων, πλαστογραφία, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος και νόμου περί εμπορικών σημάτων. Ειδικότερα, κλιμάκιο των ανωτέρω υπηρεσιών πραγματοποίησε ελέγχους σε καταστήματα σε περιοχές του Δήμου Ρεθύμνου, τα οποία διαχειρίζονταν ως υπεύθυνοι τα ανωτέρω άτομα», αναφέρει η αστυνομική ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες.

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια των ελέγχων εντοπίστηκαν συνολικά 6.295 προϊόντα απομίμησης. Πρόκειται για παπούτσια, είδη ρουχισμού, τσάντες, αξεσουάρ, αρώματα, καπέλα, γυαλιά ηλίου κ.λπ., που έφεραν πλαστά σήματα τα οποία ομοιάζουν με σήματα επώνυμων εταιρειών.

Αξίζει να επισημανθεί ότι από το κλιμάκιο της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα κατ’ εφαρμογή σχετικής νομοθεσίας, συνολικού ύψους 30.750 ευρώ. Επίσης, σύμφωνα με τις Αρχές, από τα “μαϊμού” προϊόντα προκλήθηκε οικονομική ζημιά σε βάρος των «δικαιούχων των εμπορικών σημάτων, που ανέρχεται στο ποσό των 825.519 ευρώ».

Η προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης.

Χιλιάδες κατασχέσεις την περσινή χρονιά

Όπως προείπαμε, πέρυσι κατασχέθηκαν περισσότερα από 40.000 “μαϊμού” προϊόντα μετά από επισταμένους ελέγχους σε όλη την Κρήτη. Επισημαίνεται ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα τα εν λόγω προϊόντα κατασχέθηκαν τον Απρίλιο του 2023. Τότε, οι Αρχές είχαν κάνει “έφοδο” σε δύο αποθηκευτικούς χώρους σε περιοχή του Ηρακλείου. Εκεί βρέθηκαν - και κατασχέθηκαν - 10.248 γυαλιά απομίμηση επώνυμης εταιρείας, αλλά και 26.810 απομιμητικά είδη ένδυσης και υπόδησης.

Ας σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, βρέθηκαν και 34.200 επώνυμες ετικέτες (σήματα) διαφόρων εταιρειών, ενώ οι Αρχές είχαν συλλάβει δύο άτομα. Πρόκειται για ημεδαπούς, οι οποίοι συνελήφθησαν για παράνομη εισαγωγή, διάθεση και πώληση απομιμητικών προϊόντων και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για πλαστογραφία, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, καθώς και για παράβαση των νομοθεσιών περί αθέμιτου ανταγωνισμού και περί σημάτων. Σε βάρος των συλληφθέντων είχαν επιβληθεί διοικητικά πρόστιμα ύψους 200.000 ευρώ!

«Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, με τη συνεργασία της Γενικής Διεύθυνσης ΣΔΟΕ/ Επιχειρησιακή Διεύθυνση Αττικής/ Υποδιεύθυνση Β’/ Τμήμα Η’ και την Ελεγκτική Υπηρεσία Τελωνείων (ΕΛΥΤ)/ 4ο Τμήμα ΚΟΕ», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει τον Απρίλιο του 2023 η ΕΛ.ΑΣ.

Πηγή:neakriti.gr