Τραγικός είναι ο απολογισμός από την προσάραξη φουσκωτής βάρκας που μετέφερε παράνομους μετανάστες στην Πάρπαντα Καρδαλύλων, στη Χίο, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η επιχείρηση απεγκλωβισμού ολοκληρώθηκε, με τρία κορίτσια, ηλικίας 4, 7 και 10 ετών, κατά δήλωση της μητέρας τους, να έχουν χάσει τη ζωή τους.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, έχουν διασωθεί 19 άτομα, ανάμεσα στα οποία οκτώ παιδιά, με το μικρότερο να είναι ηλικίας μόλις 30 ημερών.

Σύμφωνα με το θάλαμο επιχειρήσεων του ΥΕΝ, και όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, σήμερα το πρωί διασώθηκαν 16 άτομα, ανάμεσά τους, 4 γυναίκες και 8 παιδιά, εκ των οποίων ένα είναι βρέφος 30 ημερών. Τουλάχιστον 3 άτομα χρειάστηκε να μεταφερθούν για πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο της Χίου. Όλοι οι διασωθέντες δηλώνουν Αφγανικής υπηκοότητας. Άλλοι τρεις εντοπίστηκαν το προηγούμενο βράδυ και ήταν εκείνοι που έδωσαν πληροφορίες για το ναυάγιο. Όπως είπαν, είχαν φτάσει περπατώντας κοντά στην πόλη της Χίου, ενώ ανέφεραν ότι βρίσκονται εκεί τουλάχιστον από την προηγούμενη ημέρα.

Η επιχείρηση απεγκλωβισμού ξεκίνησε όταν τρεις μετανάστες -κατά πληροφορίες Αφγανοί- βρέθηκαν στην πόλη της Χίου σήμερα το πρωί και ενημέρωσαν τις Αρχές για τα υπόλοιπα εγκλωβισμένα άτομα σε βραχώδη ακτή των Καρδαμύλων Χίου.

Στο σημείο επιχείρησαν δυνάμεις του Λιμεναρχείου Χίου και του Λιμενικού Σταθμού των Καρδαμύλων, ενώ έρευνα έγινε και διά θαλάσσης με τρία πλωτά και ένα ελικόπτερο του Λιμενικού.

Στην ανακοίνωσή του, το Λιμενικό αναφέρει τα εξής:

«Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απεγκλωβισμού 14 αλλοδαπών από βραχώδη ακτή ΒΑ Καρδαμύλων. Επίσης, απεγκλωβίστηκαν από τη βραχώση ακτή 3 σοροί ανήλικων κοριτσιών από στελέχη Λ.Σ. και Π.Υ. Τέλος, εντοπίστηκαν 2 άτομα στην ξηρά στην ευρύτερη περιοχή. Επιχείρησαν 4 ΠΛΣ και 1 ελικόπτερο Λ.Σ., ενώ με εντολή Κ. Αρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στο σημείο μεταβαίνει και κλιμάκιο της ομάδας υποβρυχίων αποστολών (ΜΥΑ) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0gcuuc63rah)

Καιρίδης για το ναυάγιο στη Χίο: «Θαύμα που δεν έχουμε θρηνήσει περισσότερα θύματα»

Για το θέμα τοποθετήθηκε, μιλώντας στα «Παραπολιτικά» 90,1, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης. Είπε ειδικότερα ότι «οι πρώτες πληροφορίες λένε ότι ένα φουσκωτό επιχείρησε να αποβιβάσει κόσμο στα βόρεια του νησιού, σε πολύ βραχώδη περιοχή, προσέκρουσε στα βράχια και βυθίστηκε και κατά τη διαδικασία αυτή υπήρξαν τουλάχιστον τρεις πνιγμοί».

«Είναι θαύμα που δεν έχουμε θρηνήσει περισσότερα θύματα όλο το προηγούμενο διάστημα και οφείλεται στους άνδρες και στις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος, που έχουν κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες όλο το προηγούμενο διάστημα για να διασώσουν και να μην έχουμε απώλεια ανθρώπινης ζωής απέναντι σε αδίστακτους διακινητές, οι οποίοι εκμεταλλεύονται την όποια κακοκαιρία», πρόσθεσε.