H κυβέρνηση έχει νομοθετήσει τελευταίως αυστηρότερες ποινές για τους παραβάτες ως ένα μέτρο αποτροπής, αυτό μάλλον ελάχιστα ή καθόλου δεν φαίνεται να σταματάει τη ρευματοκλοπή.

Οι τρόποι που μηχανεύονται οι διάφοροι επιτήδειοι για να κλέψουν ρεύμα ξεπερνά πολλές φορές κάθε φαντασία.


Πώς γίνεται η ρευματοκλοπή: Οι δύο κατηγορίες

Δύο είναι οι κατηγορίες των ρευματοκλοπών, αυτή που ο παραβάτης κλέβει απευθείας από το δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ και αυτή που ο παραβάτης κλέβει κάποιον άλλο καταναλωτή.

Στην πρώτη περίπτωση, μια απλή τεχνική είναι η αποσύνδεση των ειδικών εξαρτημάτων από το μετρητή τα οποία επιτρέπουν στον καταναλωτή να το χρησιμοποιεί, αλλά δεν καταγράφεται η κατανάλωση. Άλλος τρόπος είναι η παρέμβαση ενός «επαγγελματία» ηλεκτρολόγου ο οποίος μπορεί να πειράξει το μετρητή και να επιβραδύνει την ταχύτητά του.

Κάποιοι προτιμούν καν να μην εμπλέξουν έναν ηλεκτρολόγο για να παρέμβει, αλλά προτιμούν πιο ερασιτεχνικές λύσεις, όπως είναι η τοποθέτηση μαγνητών, ή να τρυπούν ρολόγια για να τοποθετήσουν αντικείμενα ως εμπόδια στην κίνηση του μετρητή, ή ακόμα ψεκάζουν με σπρέι τις επαφές των καλωδίων για να μην γράφει ο μετρητής κλπ.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα και τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, οι περισσότερες ρευματοκλοπές έχουν διαπιστωθεί σε εμπορικούς καταναλωτές και εν συνεχεία σε κατοικίες που είναι κλειστές για μεγάλο διάστημα ή σε νέες μισθώσεις και τέλος υπάρχουν και οργανωμένες ομάδες που ηλεκτροδοτούν ακίνητα τους κατευθείαν από τους στύλους της ΔΕΗ.


Με ποιον τρόπο αντιλαμβανόμαστε τη ρευματοκλοπή

Δυστυχώς πολλές φορές όταν οι ανυποψίαστοι καταναλωτές αντιλαμβάνονται την κλοπή είναι αργά, για αυτό καλό είναι να κάνουμε και εμείς κάποιους ελέγχους στην οικία μας για να επιβεβαιώσουμε ότι δεν υφίσταται κλοπή ρεύματος μέσω της παραβίασης του μετρητή μας. Ένας πρώτος έλεγχος για να διαπιστώσουμε εάν μας κλέβουν ρεύμα ,είναι να κλείσουμε τον γενικό διακόπτη του πίνακα μας και μετά να παρατηρήσουμε εάν γυρνάει ο περιστρεφόμενος δίσκος καταγραφής των KWh του μετρητή μας, εάν συμβεί περιστροφή, τότε πρέπει να καλέσουμε αδειούχο ηλεκτρολόγο εγκαταστάτη για να διαπιστώσει την ρευματοκλοπή, διότι κάποιες φορές μπορεί να έχουμε κατανάλωση όχι από την λειτουργία κάποιων ηλεκτρικών συσκευών, αλλά από αστοχίες τους, όπως για παράδειγμα διαρροή ρεύματος .

Η λύση για την εξάλειψη της ρευματοκλοπής ή του δραστικού περιορισμού της πρέπει να δοθεί μόνο με τεχνικές προσεγγίσεις που θα εντοπίζουν αυτοματοποιημένα την ρευματοκλοπή σε πραγματικό χρόνο, αξιοποιώντας τις δυνατότητες των έξυπνων μετρητών σε συνδυασμό με ειδικά λογισμικά που θα αναλύουν μέσω αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης , αντικανονικές καταναλώσεις και ποιοτικά στοιχεία του ρεύματος (αντικανονικές διακυμάνσεις της τάσης, αρμονικές, κλπ) που καταγράφονται μέσω των μετρητών και αναλύονται στα κέντρα τηλεμέτρησης των Διαχειριστών του δικτύου.

Φυσικά, οι απώλειες της ηλεκτρικής ενέργειας είτε οι κανονικές, είτε οι μη κανονικές, για να περιοριστούν ή σχεδόν να μηδενιστούν, δεν φτάνει μόνο η αντικατάσταση των συμβατικών (μηχανικών) μετρητών με έξυπνους, αλλά απαιτείται και μια σειρά έργων, όπως ο εκσυγχρονισμός του δικτύου μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας, η υπογειοποίηση των εναερίων καλωδίων μέσης και χαμηλής τάσης, κυρίως σε αστικές περιοχές ή περιαστικές, η αντικατάσταση των παλιών μετασχηματιστών (ελαίου τύπου) με αντίστοιχους ξηρού τύπου για να περιοριστούν και οι επαγωγικές απώλειες χαλκού , αλλά και σιδήρου.

Η χώρα πρέπει να θέσει όχι μόνο έναν οδικό χάρτη για την ενεργειακή της θωράκιση, αλλά και έναν για την εξάλειψη τέτοιων παραβατικών φαινομένων που υποβαθμίζουν το κράτος δικαίου, αφού οι συνεπείς καταναλωτές πληρώνουν τις αναφερόμενες κανονικές και μη κανονικές απώλειες ρεύματος.

Άρθρο του Μιχάλη Χριστοδουλίδη, Διπλ. Μηχανολόγου Μηχανικού ΑΠΘ – Ενεργειακού Επιθεωρητή