Έρχεται το ευρωπαϊκό πτυχίο σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα. Τα πτυχία των Πανεπιστηµίων, που θα επιλεγούν µε βάση συγκεκριµένα κριτήρια, θα χορηγούν ένα κοινό πτυχίο που θα αναγνωρίζεται αυτόµατα σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ευρωπαϊκό πτυχίο θα αποτελεί συνεργασία κορυφαίων Ιδρυµάτων της Γηραιάς Ηπείρου, µεταξύ των οποίων και τα µεγαλύτερα ελληνικά, όπως το ΕΚΠΑ, το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Τα πρώτα ευρωπαϊκά κοινά µεταπτυχιακά προγράµµατα θα στηριχθούν από τις Βρυξέλλες και θα έχουν χαµηλότερα δίδακτρα ή και καθόλου, ενώ η διδασκαλία των µαθηµάτων θα γίνεται σε τουλάχιστον δύο γλώσσες.

Το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο που θα αλλάξει τον χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ε.Ε. περιλαµβάνεται σε σχέδιο της Κοµισιόν, το οποίο ανακοινώθηκε από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, και την αρµόδια επίτροπo Καινοτοµίας, Ερευνας, Πολιτισµού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, Ιλιάνα Ιβάνοβα, ανάβοντας έτσι το «πράσινο φως» στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύµατα που ενδιαφέρονται, αλλά θα πληρούν παράλληλα και τις προϋποθέσεις να προχωρήσουν σε συνεργασίες και συµπράξεις από τις οποίες θα προκύπτει το νέο, ενιαίο ευρωπαϊκό πτυχίο. Αυτό αναµένεται να ωφελήσει εκατοντάδες χιλιάδες φοιτητές που θα εισαχθούν τα επόµενα χρόνια στα Πανεπιστήµια για προπτυχιακές και µεταπτυχιακές σπουδές και οι οποίοι θα έχουν στα χέρια τους ένα «διαβατήριο» τόσο για την αγορά εργασίας όσο και για ακαδηµαϊκή καριέρα.

«Το ευρωπαϊκό πτυχίο θα δηµιουργήσει µία αµοιβαία επωφελή κατάσταση για όλους, φοιτητές, διδάσκοντες, εργοδότες, αλλά και για την ανταγωνιστικότητά µας» δήλωσε ο κ. Σχοινάς. Και τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διευκολύνει τα κράτη-µέλη στις εργασίες για την απόκτηση ευρωπαϊκού πτυχίου µέσω µιας σειράς δράσεων, όπως ενός εργαστηρίου πολιτικής για τα ευρωπαϊκά πτυχία που θα συσταθεί το 2025. Επίσης, είπε ότι το ευρωπαϊκό πτυχίο απευθύνεται σε όλα τα εκπαιδευτικά Ιδρύµατα, κρατικά και µη κρατικά, αρκεί να πληρούν τα κριτήρια που απαιτούνται.

Τι περιλαµβάνει το σχέδιο

1. Τα πτυχία θα συνοδεύονται από ευρωπαϊκό σήµα που προωθείται να δοθεί σε προγράµµατα κοινών πτυχίων, που πληρούν τα προτεινόµενα ευρωπαϊκά κριτήρια, δηλαδή οι σπουδαστές θα λαµβάνουν πιστοποιητικό ευρωπαϊκού πτυχίου µαζί µε το κοινό τους πτυχίο.

2. Ο νέος τύπος προσόντων θα βασίζεται στα κοινά κριτήρια, αλλά και στην εθνική νοµοθεσία. Θα απονέµεται είτε από κοινού από διάφορα Πανεπιστήµια διαφορετικών χωρών είτε από νοµικό πρόσωπο, µια ευρωπαϊκή νοµική οντότητα που θα συσταθεί από ενδιαφερόµενα Πανεπιστήµια, ενώ οι σπουδαστές θα λαµβάνουν «ευρωπαϊκό πτυχίο» που αναγνωρίζεται αυτόµατα.

3. Το σχέδιο για ένα ευρωπαϊκό πτυχίο βασίζεται σε έξι πιλοτικά σχέδια Erasmus+ στα οποία συµµετέχουν περισσότερα από 140 Ιδρύµατα Τριτοβάθµιας Εκπαίδευσης από ολόκληρη την Ε.Ε. Το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο αναλύει στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» η αντιπρύτανης Ακαδηµαϊκών, ∆ιεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών, Σοφία Παπαϊωάννου.

∆ιδασκαλία σε δύο χώρες

Το σχέδιο του ευρωπαϊκού πτυχίου θα ξεκινήσει εντός της επόµενης διετίας από 50 µεταπτυχιακά προγράµµατα, όπως αποκαλύπτει η κ. Παπαϊωάννου. Στα κοινά προγράµµατα πρέπει να µετέχουν Πανεπιστήµια από δύο χώρες τουλάχιστον, όπου η διδασκαλία θα γίνεται ένα εξάµηνο στη µία χώρα, ένα στην άλλη και τον δεύτερο χρόνο όπου επιθυµεί ο φοιτητής. Ανάµεσα στα κριτήρια για να συγκροτηθούν τα µεταπτυχιακά είναι η γλώσσα, αν θα γίνει σε µία ή δύο, π.χ. αγγλικά και ελληνικά, ή αγγλικά και γαλλικά, καθώς προωθείται η πολυγλωσσία, οι κοινές πολιτικές, αλλά και η εκπόνηση πλάνου καριέρας, δηλαδή ποιος θα είναι ο αντίκτυπος του µεταπτυχιακού στην αγορά εργασίας.

Τα πρώτα ευρωπαϊκά κοινά µεταπτυχιακά προγράµµατα θα στηριχθούν από τις Βρυξέλλες και αναµένεται να έχουν χαµηλότερα δίδακτρα ή και καθόλου. Σε ό,τι αφορά τις ειδικότητες, προβάδισµα φαίνεται να έχουν οι σπουδές που βασίζονται σε ξενόγλωσση ορολογία, όπως η Βιολογία ή η Επιστήµη της Πληροφορικής. «Τα µεταπτυχιακά θα αναγνωρίζονται αυτόµατα σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χωρίς να µεσολαβεί η γραφειοκρατία για αναγνωρίσεις πτυχίων», λέει η κ. Παπαϊωάννου.

«Συµµαχίες»

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι προπτυχιακές σπουδές στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού πτυχίου, όπου και πάλι τα µαθήµατα θα γίνονται και στα αγγλικά ή και στα γαλλικά, ενώ ο φοιτητής θα µπορεί να παρακολουθεί κάθε έτος σε διαφορετική χώρα, αν επί παραδείγµατι για το συγκεκριµένο πτυχίο έχουν συνεργαστεί τέσσερα Πανεπιστήµια και οι σπουδές είναι τετραετείς. Προωθείται δηλαδή ένα νέου τύπου Erasmus και όπως λέει η αρµόδια αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ, «οι σπουδές θα δοµούνται από δύο, τρία ή τέσσερα Πανεπιστήµια». Ηδη πριν από την ανακοίνωση του ευρωπαϊ κού πτυχίου υπάρχουν 10 πανεπιστηµιακές «συµµαχίες» στην Ευρώπη, στις οποίες µετέχουν από 7 έως 12 διαφορετικές χώρες, ενώ η Ελλάδα εκπροσωπείται από 8 Πανεπιστήµια.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής