«Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ότι όχι απλά δεν έχουν ακολουθηθεί τα πρωτόκολλα τα οποία θα έπρεπε για την ανταπόκριση στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, το πρόβλημα είναι ότι δεν ακολουθήθηκαν και απλά πράγματα σε επίπεδο ανθρώπινο» δήλωσε η πρόεδρος Δικαιωμάτων και Ισότητας Αστυνομικού Προσωπικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, κα Σοφία Βαγενά στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Στον Αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη, με αφορμή τη νέα γυναικοκτονία, που έλαβε χώρα έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων, με θύμα την 28χρονη Κυριακή που έπεσε νεκρή από τις μαχαιριές του πρώην συντρόφου της.

Και συνέχισε: «Δηλαδή εδώ έχουμε μια κοπέλα η οποία πήγε στην πλησιέστερη αστυνομική αρχή για να ζητήσει βοήθεια και αντί να βοηθηθεί γιατί η ίδια ένιωθε φόβο και τρόμο και ανασφάλεια από τον δράστη τελικά έφυγε από το τμήμα αβοήθητη χωρίς να καταθέσει κάποια μήνυση, γιατί οι πληροφορίες λένε ότι η ίδια δεν ήθελε να καταθέσει».

Διαβάστε ακόμα: Γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους: Συγκλονισμένοι οι φίλοι της 28χρονης - "Η Κυριακή ήταν το καλύτερο παιδί - Δεν μιλούσε πολύ για τον 39χρονο"

Μεταξύ άλλων, η Σοφία Βαγενά ανέφερε πως: «Όλο αυτό είναι μια μαχαιριά σε όλη την Ελληνική Αστυνομία, γιατί αυτό αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει πλέον το οικοδόμημα της ασφάλειας για το οποίο αυτή τη στιγμή καυχόμαστε και λέμε ότι υπάρχει ασφάλεια».

H Σοφία Βαγενά στην Νίκη Λυμπεράκη "Στον αέρα" 03-04-24

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη της Σοφίας Βαγενά στα Παραπολιτικά 90,1

Με αφορμή την τελευταία γυναικοκτονία:

Σ.ΒΑΓΕΝΑ: Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ότι όχι απλά δεν έχουν ακολουθηθεί τα πρωτόκολλα τα οποία θα έπρεπε για την ανταπόκριση στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, το πρόβλημα είναι ότι δεν ακολουθήθηκαν και απλά πράγματα σε επίπεδο ανθρώπινο. Δηλαδή εδώ έχουμε μια κοπέλα η οποία πήγε στην πλησιέστερη αστυνομική αρχή για να ζητήσει βοήθεια και αντί να βοηθηθεί γιατί η ίδια ένιωθε φόβο και τρόμο και ανασφάλεια από τον δράστη τελικά έφυγε από το τμήμα αβοήθητη χωρίς να καταθέσει κάποια μήνυση γιατί οι πληροφορίες λένε ότι η ίδια δεν ήθελε να καταθέσει. Αυτό είναι υπό διερεύνηση γιατί όταν πας στον αξιωματικό υπηρεσίας και του λες «με παρακολουθεί» άρα μιλάμε για το αδίκημα της εξακολουθητικής παρακολούθησης, όταν λες ότι «φοβάμαι να πάω σπίτι μου άρα νιώθω τρόμο και απειλή» πάμε μετά στο άρθρο 333ΠΚ που έχει να κάνει με την απειλή. Αυτό σημαίνει ότι ο εκάστοτε αξιωματικός υπηρεσίας όταν εξηγεί το θύμα ότι απέναντί του υπάρχει ένας δράστης με βαρύ εγκληματικό παρελθόν, υπάρχει μήνυση από το 2020 για βιασμό και για κακοποίηση τότε εννοείται πως λαμβάνουμε άλλα μέτρα. Ενημερώνεται ο Εισαγγελέας σχετικά με το περιστατικό για να ακολουθηθεί ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο και φυσικά η γυναίκα δεν έπρεπε για κανένα λόγο πέραν όλων αυτών των διαδικαστικών να αφεθεί να πάει μόνη της στο σπίτι της από τη στιγμή που είχε την υπόνοια να είναι έξω και την παρακολουθεί.

Σ.ΒΑΓΕΝΑ: Από τη στιγμή που παίρνουμε ένα ιστορικό και ξέρεις ότι αυτή η γυναίκα φοβάται δεν μπορείς να τ’ αφήσεις έτσι. Ανεξαρτήτως δηλαδή το τι είπε η ίδια η γυναίκα έπρεπε να δράσει από μόνη της η Αστυνομία, να έρθει σε επικοινωνία και να πάρει εντολές από τον Εισαγγελέα για το πώς θα κινηθεί γιατί ήταν ένα βαρύ περιστατικό το οποίο αγνοήθηκε η επικινδυνότητά του.

Ερωτηθείσα αν είναι εκπαιδευμένοι οι αστυνομικοί στα θέματα ενδοοικογενειακής βίας:

Σ.ΒΑΓΕΝΑ: Οι αστυνομικοί οι οποίοι υπηρετούν στα αστυνομικά τμήματα που δεν είναι τα γραφεία ενδοοικογενειακής βίας, πέρα από ένα εγχειρίδιο αστυνομικής ανταπόκρισης το οποίο έχει διαμοιραστεί ηλεκτρονικά δηλαδή ηλεκτρονικά τους έχουν δοθεί οδηγίες, δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη εκπαίδευση και πληροφόρηση σχετικά με τα συμβάντα αυτά. Δηλαδή δεν αρκεί το να δοθεί μια εγκύκλιος προς ανάγνωση ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε αυτά τα περιστατικά.

Σ.ΒΑΓΕΝΑ: Όλο αυτό είναι μια μαχαιριά σε όλη την Ελληνική Αστυνομία γιατί αυτό αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει πλέον το οικοδόμημα της ασφάλειας για το οποίο αυτή τη στιγμή καυχόμαστε και λέμε ότι υπάρχει ασφάλεια. Ποια είναι η ασφάλεια όταν μια γυναίκα μπαίνει μέσα στο αστυνομικό τμήμα σου λεει «φοβάμαι να παω στο σπίτι μου» και εμείς της λέμε «βγες, πάρε το 100» σαν να μην είναι στο αστυνομικό τμήμα!