Το ποσό των 520.000 ευρώ επιδικάστηκε έπειτα από 23 χρόνια σε μια κοπέλα και την οικογένειά της για ιατρικό λάθος. Μέχρι σήμερα η 23χρονη έχει ζήσει μια εφιαλτική ζωή, αφού μια λάθος διάγνωση της προκάλεσε μεγάλη νοητική και σωματική αναπηρία.

Όλα ξεκίνησαν το 2001, όταν γεννήθηκε σε κλινική της Θεσσαλονίκης. Το βρέφος έπασχε από φαινυλκετονουρία. Πρόκειται για μια πάθηση η οποία υποχωρεί από μόνη της, χωρίς καμία θεραπεία.

Ωστόσο, υπάρχει μια αυστηρή προϋπόθεση: Για τρεις εβδομάδες απαγορεύεται να τραφεί το μωρό με γάλα. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, όλα τα βρέφη περνούν από σχετικές εξετάσεις. Γίνεται μια απλή λήψη αίματος από τη φτέρνα και μέσα σε 48 ώρες το δείγμα πρέπει να εξεταστεί, ώστε να ανιχνευθεί η συγκεκριμένη ασθένεια. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, το δείγμα εστάλη έπειτα από 22 ημέρες. Όπως είναι φυσικό, η φαινυλκετονουρία είχε υποχωρήσει, όμως χωρίς να έχει αντιληφθεί κάποιος την ύπαρξή της. Η ζημιά είχε γίνει. Πολύ γρήγορα το παιδί, αφού τρεφόταν με γάλα το κρίσιμο διάστημα, εμφάνισε σοβαρές αναπηρίες σωματικά και νοητικά. Ακολούθησε ένας ανεπανάληπτος γολγοθάς για το βρέφος και την οικογένειά του.

«Το παιδί μου έχει βαρύ αυτισμό, δείκτη νοημοσύνης κάτω του 30 και αυτοτραυματική και επιθετική συμπεριφορά» λέει η μητέρα της κοπέλας

Όπως περιγράφει η μητέρα, η ζωή της 23χρονης είναι μια κόλαση: «Τα σημάδια ξεκίνησαν όταν (η κόρη της) ήταν μόλις μερικών μηνών, ενώ σταδιακά εξελίχθηκαν σε σωματική αναπηρία, αλλά και σε βαριά νοητική υστέρηση, με αποτέλεσμα σήμερα να μην είναι αυτοεξυπηρετούμενη. Το παιδί μου έχει βαρύ αυτισμό, δείκτη νοημοσύνης κάτω του 30 και αυτοτραυματική και επιθετική συμπεριφορά. Δεν έχει τρόπο να εκφραστεί, δεν έχει λόγο. Χρειάζεται βοήθεια 24 ώρες το 24ωρο. Στα δεκαέξι της έχασε το φως της και το ξαναβρήκε έπειτα από μεγάλη ταλαιπωρία». Τα λόγια της προκαλούν σοκ. Όλα θα είχαν αποφευχθεί αν κάποιοι έκαναν σωστά τη δουλειά τους.

Για τη δικαίωσή της ξεκίνησε ένας τεράστιος δικαστικός αγώνας, με εκπρόσωπο τον Νίκο Διαλυνά. Ο συνήγορος της οικογένειας εξήγησε πως χρειάστηκαν πάνω από δέκα χρόνια και δύο αγωγές, προκειμένου να δικαιωθεί και να αποζημιωθεί η νεαρή. «Αν και κατέθεσαν δύο αγωγές, μία το 2012 και μία το 2015, η υπόθεση κινούνταν… σημειωτόν, καθώς οι γιατροί που διόριζε το δικαστήριο ως πραγματογνώμονες αποποιούντο ο ένας μετά τον άλλο για τέσσερα ολόκληρα χρόνια. Οι πολλαπλές αποποιήσεις καθυστερούν τη διαδικασία και απαιτούν επιπλέον χρόνο και χρήματα, ταλαιπωρώντας τους διαδίκους».

Τελικά, το δικαστήριο επιδίκασε το ποσό των 520.000 ευρώ σε βάρος κλινικής και ινστιτούτου υγείας που ενεπλάκησαν στην υπόθεση. Ο κ. Διαλυνάς ξεκαθάρισε πως αυτή η απόφαση ανοίγει το δρόμο και γι’ άλλες υποθέσεις που λιμνάζουν και παράλληλα αναδεικνύει ένα κενό που δεν προέβλεψε ο νομοθέτης στο νέο νόμο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Δημοσιεύθηκε στην Ontime