Τον «κώδωνα» του κινδύνου για την αφρικανική σκόνη κρούει ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), Στέλιος Λουκίδης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μαγκαζίνο» με τον Γιώργο Πιέρρο. Όπως σημείωσε, εξαιτίας του εν λόγω επεισοδίου με την αυξημένη συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα, «κινδυνεύουν όσοι έχουν αναπνευστικά προβλήματα», συστήνοντας «να φοράνε μάσκα αυτές τις ημερες».

Αφρικανική Σκόνη: Τι συστήνει η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας 

Υπενθυμίζεται πως με αφορμή την αυξημένη συγκέντρωση αφρικάνικης σκόνης που επηρεάζει την ατμόσφαιρα τις τελευταίες ώρες στη χώρα μας, η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας απηύθυνε συστάσεις προς τις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, επισημαίνοντας, μάλιστα, πως θα πρέπει να αποφεύγεται η άσκοπη μετακίνηση και η εξωτερική άθληση.

Πιο συγκεκριμένα, η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας καλεί τους πολίτες, και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, «να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα που πλήττει τις τελευταίες ώρες τη χώρα.

Η αφρικανική σκόνη περιέχει μεταφερόμενα σωματίδια τα οποία δύναται να ενσωματωθούν με γύρη, βακτήρια και μύκητες δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο μίγμα για τον ανθρώπινο οργανισμό και κυρίως για το αναπνευστικό σύστημα.

Τις ώρες με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σκόνης, τόσο οι άσκοπες μετακινήσεις όσο και η εξωτερική άθληση θα πρέπει να αποφεύγεται, ενώ συνιστάται η παραμονή σε καλά αεριζόμενους εσωτερικούς χώρους.

Σε εμφάνιση κλινικών συμπτωμάτων, όπως για παράδειγμα, δυσκολία στην αναπνοή, έντονου και ερεθιστικού βήχα με πιθανή απόχρεμψη, θωρακικού πόνου, επίμονου φτερνίσματος, δακρύρροιας και βράγχος φωνής τα άτομα θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια και συμβουλή.

Ισχυρή σύσταση για τους ασθενείς που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα, εφόσον εμφανίσουν συμπτώματα συμβατά με παρόξυνση ή επιδείνωση της σταθερής πορείας της νόσου, να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον θεράποντα ιατρό τους, προς πιθανή τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγή τους και λήψη συμπληρωματικής ιατρικής φροντίδας».

Τι γνωρίζουμε για την αφρικανική σκόνη

Αφρικανική σκόνη σημειώνεται πως έχει «πνίξει» από χθες τη χώρα, με υψηλές συγκεντρώσεις αυτής να αναμένονται σήμερα, αλλά και αύριο στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, σύμφωνα με το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει η Κρήτη, αφού λόγω της εγγύτητας της στην Αφρική δέχεται τις μεγαλύτερες ποσότητες, με μετρήσεις να έχουν δείξει κατά καιρούς ποσότητες αφρικανικής σκόνης 50-90 φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

Τι γνωρίζουμε για τη σκόνη

Αφρικανική σκόνη ονομάζεται η αιολική ορυκτή σκόνη από την έρημο Σαχάρα. Η έρημος είναι η μεγαλύτερη πηγή αιολικής σκόνης στον κόσμο, με ετήσιους ρυθμούς παραγωγής περίπου 400-700 x 106 τόνους/έτος, που είναι σχεδόν το ήμισυ όλων των εισροών της αιολικής ερήμου στον ωκεανό. Η Σαχάρα έχει έκταση εννέα εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, από τον Ατλαντικό ωκεανό έως την Ερυθρά Θάλασσα, από τη Μεσόγειο θάλασσα μέχρι την κοιλάδα του ποταμού Νίγηρα και την περιοχή του Σουδάν στο νότο.

Συχνό φαινόμενο είναι οι ισχυροί άνεμοι να σηκώνουν τεράστιες ποσότητες σκόνης από την έρημο της Σαχάρας και να τις μεταφέρουν σε διάφορες περιοχές του πλανήτη. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και τώρα. Όπως έχει διαπιστωθεί, η αφρικανική σκόνη ταξιδεύει στην Ευρώπη μέχρι την Σκανδιναβία και κάνει υπερατλαντικές «πτήσεις» φτάνοντας μέχρι τον Αμαζόνιο, όπου και πέφτει λειτουργώντας ως «λίπασμα» για τη χλωρίδα του τροπικού δάσους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αφρικανική σκόνη έχει εντοπισθεί ακόμα και στη μακρινή Ιαπωνία.

Ο ανθρώπινος παράγοντας και η μόλυνση 

Ο ανθρώπινος παράγοντας έπαιξε για ακόμα μια φορά καθοριστικό ρόλο, καθώς οι αρνητικές επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στο περιβάλλον δεν άφησαν ανέγγιχτη την έρημο Σαχάρα. Αρκετοί παράγοντες, όπως η κίνηση των οχημάτων, η απόρριψη κάθε είδους αποβλήτων, καύση σκουπιδιών κ.α. έχουν μολύνει την έρημο και ως εκ τούτου τη σκόνη της.


Έτσι, η «μολυσμένη» πλέον σκόνη, που ταξιδεύει από την Αφρική προς την Ευρώπη, είναι επικίνδυνη, καθώς μεταφέρει μια σειρά από επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία στοιχεία όπως μόλυβδο, αρσενικό, μαγγάνιο, χρώμιο, ψευδάργυρο κ.α.

Τα βαρύτερα σωματίδια της αερομεταφερόμενης σκόνης υποχωρούν προς την επιφάνεια του πλανήτη, ωστόσο τα ελαφρύτερα σωματίδια συνεχίζουν την πορεία τους, φτάνοντας και σε άλλες ηπείρους.

Τι αναφέρουν οι ειδικοί

Όσο πιο μικρά σε μέγεθος είναι τα σωματίδια της αφρικανικής σκόνης, τόσο πιο εύκολα μπορούν να ενωθούν στην ατμόσφαιρα με μόρια που προέρχονται από ρύπους, λένε οι ειδικοί, εξηγώντας ότι για τον λόγο αυτό και η αφρικανική σκόνη που φτάνει σε περιοχές με υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως η Αθήνα, καταλήγει να είναι ακόμη πιο μολυσμένη και επικίνδυνη.

Οι ειδικοί συνεχίζουν αναφέροντας ότι όσο πιο μικρό είναι το μέγεθος ενός αιωρούμενου σωματιδίου, τόσο πιο εύκολα εισέρχεται στο αναπνευστικό σύστημα, προκαλώντας ερεθισμούς σε άτομα που πάσχουν από αναπνευστικά ή καρδιολογικά προβλήματα, αλλά και σε υγιείς ανθρώπους. 


Οι ευπαθείς ομάδες είναι:

  • Τα παιδιά και τα μωρά
  • Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ενήλικες
  • Άτομα με υποκείμενες πνευμονικές παθήσεις
  • Άτομα με χρόνιες καρδιοπνευμονικές παθήσεις