Το αίσθημα της ασφάλειας και η εικόνα των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων αξιολογήθηκε μέσα από την έρευνα της Κάπα Research, με αφορμή τη συμπλήρωση των 50 ετών από τη Μεταπολίτευση.

Στην έρευνα συμμετείχαν 829 άτομα από όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας, άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 17 ετών και άνω. Μάλιστα, αποτυπώθηκε ότι το 44% του δείγματος αισθάνεται ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα, ενώ το 55% δε συμφωνεί με το αίσθημα ασφάλειας.

erevna_somata__4_

Παράλληλα, το Πυροσβεστικό Σώμα φαίνεται να συγκεντρώνει την πιο θετική εικόνα στα Σώματα Ασφαλείας, με τους ερωτηθέντες να συμφωνούν κατά 86% ότι η εικόνα που έχουν σχηματίσει είναι θετική. Στη συνέχεια, βρίσκεται το Λιμενικό Σώμα με 63%, ενώ στην τελευταία θέση βρίσκεται η Ελληνική Αστυνομία, με τους πολίτες να είναι αρκετά διχασμένοι. Συγκεκριμένα, ένας στους δύο ερωτηθέντες έχει θετική εικόνα για την Ελληνική Αστυνομία.

erevna_somata__6_

Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν και για το τι είδους συναισθήματα τους εμπνέουν οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας όσον αφορά την περηφάνια, συμπάθεια, ασφάλεια, αντιπάθεια, ανησυχία, θυμό και την οργή.

erevna_somata__8_

Τα πορίσματα της έρευνας για τα Σώματα Ασφαλείας

Το κοινό της έρευνας απάντησε μεταξύ άλλων, σε ερωτήσεις που αφορούν την ικανοποίηση και τα χαρακτηριστικά που ταιριάζουν στους Αστυνομικός, στο Λιμενικό Σώμα, στην Frontex και το Πυροσβεστικό Σώμα.

Ελληνική Αστυνομία

Όσον αφορά την Ελληνική Αστυνομία, το 47% θεωρεί ότι οι αστυνομικοί βρίσκονται κοντά στον πολίτη, ενώ σε ερώτηση σχετικά με την αποτελεσματικότητα της δράσης του, το 59% θεωρεί ότι είναι αναποτελεσματική.

erevna_somata__11_

Συγκεκριμένα, σε σχέση με την αποτελεσματικότητα οι πολίτες διαφωνούν έντονα για την δράση των αστυνομικών στην καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας.

erevna_somata__13_

Λιμενικό Σώμα

Σε επόμενη ενότητα της έρευνας, πάνω από το 65%  του δείγματος της έρευνας θεωρεί ότι το Λιμενικό Σώμα είναι αποτελεσματικό στη διαχείριση της κίνησης  στα λιμάνια και την εξασφάλιση των συνθηκών ασφαλούς ναυσιπλοΐας.  

Ωστόσο, σε σχέση με την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την καταπολέμηση της παραβατικότητας, το μεγαλύτερο μέρος του δείγματος διαφωνεί.

erevna_somata__25_

Frontex

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν ερωτήσεις για την αποτελεσματικότητα της Frontex, του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριακής και Ακτοφυλακής. Από την έρευνα αποτυπώθηκε ότι το 41% από το δείγμα της έρευνας θεωρεί ότι η Frontex είναι αποτελεσματική στην έρευνα και τη διάσωση των μεταναστών, ενώ λιγότεροι συμφώνησαν ότι είναι αποτελεσματική στη διαφύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

erevna_somata__30_

Πυροσβεστικό Σώμα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα πορίσματα για το αίσθημα ασφάλειας του Πυροσβεστικού Σώματος, το οποίο και αναδείχθηκε ως το πιο δημοφιλές σώμα ασφαλείας της χώρας. Όσον αφορά τους πυροσβέστες, οι περισσότεροι ερωτηθέντες θεωρούν ότι είναι χρήσιμοι, πρόθυμοι και σέβονται τον πολίτη.

erevna_somata__33_

Μάλιστα, σε σχέση με την αποτελεσματικότητα του Πυροσβεστικού Σώματος, το 80% του δείγματος θεωρεί ότι είναι αρκετά αποτελεσματικό στην προστασία και τη διάσωση πολιτών και των περιουσιών τους από φυσικές ή τεχνολογικές καταστροφές.

erevna_somata__34_

Ένοπλες Δυνάμεις

Σε άλλο μέρος της έρευνας  για το αίσθημα ασφάλειας, οι πολίτες ρωτήθηκαν για την εικόνα που έχουν σχηματίσει για τις Ένοπλες Δυνάμεις, κατατάσσοντας ως πιο θετική την Πολεμική Αεροπορία, στη συνέχεια το Πολεμικό Ναυτικό και στην τρίτη θέση τον Στρατό Ξηράς.

erevna_somata__48_

Παράλληλα, ρωτήθηκαν για τις περιπτώσεις που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις, με το μεγαλύτερο μέρος να συμφωνεί ότι η συμβολή τους θα ήταν χρήσιμη σε μία παραδοσιακή πολεμική σύγκρουση ή μία φυσική καταστροφή.

erevna_somata__52_

Στην έρευνα πραγματοποιείται και σύγκριση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με τις τουρκικές, με το 39% να συμφωνεί ότι οι ελληνικές είναι ανώτερες σε σχέση με της γείτονας χώρας, ενώ το 21% θεωρεί ότι είναι κατώτερες.

erevna_somata__54_

Δείτε όλη την έρευνα εδώ.