Σωτήριο αποδείχτηκε το εκτινασσόμενο κάθισμα τύπου ACES II της εταιρείας Collins Aerospace για τον 29χρονο υποσμηναγό του μαχητικού αεροσκάφους τύπου F-16 Block 52+ που κατέπεσε χθες, Τετάρτη (20.03.24), σε θαλάσσια περιοχή κοντά στην Ψαθούρα νότια της Χαλκιδικής. 
Ο 29χρονος υποσμηναγός, όπως αποκάλυψε το OnAlert.gr, κάλεσε με το κινητό του την 337 Μοίρα «Φάντασμα», στην οποία υπηρετεί, για να τους ενημερώσει για το περιστατικό, με τον ίδιο να είναι μέσα στη λέμβο και να παλεύει με τα κύματα, έχοντας ωστόσο την απαιτούμενη ψυχραιμία για να διαχειριστεί την κατάσταση παρά τις αντίξοες συνθήκες.

Καθοριστικά ήταν τα αντανακλαστικά και η εκπαίδευση του Έλληνα πιλότου, ο οποίος έλαβε τη σωστή απόφαση στην κατάλληλη στιγμή για να εγκαταλείψει το μαχητικό αεροσκάφος τύπου F-16 Block52+, ωστόσο και η εύρυθμη λειτουργία και αποτελεσματικότητα στην εκτίναξη του καθίσματος έπαιξαν μεγάλο ρόλο για να σωθεί.

Video captures F-16 pilot ejecting moments before jet crashes near March Air Reserve Base | ABC7


Διαβάστε ακόμα: Το χρονικό της πτώσης του F-16 στο Αιγαίο - Πώς κατάφερε να σωθεί ο πιλότος


F-16: Πώς λειτουργούν τα εκτινασσόμενα καθίσματα

Όταν προκύπτει μια σημαντική δυσλειτουργία ή ένα τεχνικό σφάλμα το οποίο αντιλαμβάνεται ο πιλότος του μαχητικού αεροσκάφους, τότε ξεκινάει η διαδικασία για την εκτίναξη του καθίσματος. Ο πιλότος τραβάει μια λαβή-μοχλό που έχει ως αποτέλεσμα την έκρηξη του υλικού που προκαλεί την εκτόξευση και κατ’ επέκταση την εκτίναξη του καθίσματος, με την παράλληλη αποκόλληση του θόλου του πιλοτηρίου (κόκπιτ).

ejection_seat_dvids_3__1_


ejection_seat_dvids_1__1_


Μόλις απελευθερωθεί και απομακρυνθεί το κάθισμα από το αεροσκάφος, τότε τίθενται σε ισχύ το σύστημα πρόωσής (κινητήρας) του σε συνδυασμό με έναν μηχανισμό ευστάθειας, ώστε ο πιλότος να μην περιστρέφεται στον αέρα, λόγω της υψηλής ταχύτητας και του αέρα, με αποτέλεσμα να μπορεί να να προσγειωθεί με ελεγχόμενη ταχύτητα και ασφάλεια στο έδαφος ή στη θάλασσα. Στην όλη διαδικασία, κρίσιμη σημασία έχει το σωστό timing για να αποφευχθεί τυχόν τραυματισμός του πιλότου, που μπορεί μάλιστα και να είναι μοιραίος.

Fighter Jet Ejection Seat Slow Mo – Rocket Sled Test At USAF High Speed Test Track


Η τεχνολογία έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια και έχουν πέσει τα ποσοστά τόσο των δυσλειτουργικών εκτινασσόμενων καθισμάτων όσο και των θανάτων παρά την επιτυχημένη εγκατάλειψη από τα αεροσκάφη για άλλους λόγους. Ωστόσο, οι τραυματισμοί είναι σχετικά πιθανοί, με πιλότους να αναφέρουν κυρίως ότι έχουν υποστεί προβλήματα στην σπονδυλική στήλη.

ejection_seat_dvids_2__1_


Δείτε παλαιότερη μαρτυρία πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας



Πηγή: onalert.gr