Αντιδράσεις και μάλιστα έντονες έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη, η πρόταση της εισαγγελέως για την αθώωση του Ηλία Μίχου από την κατηγορία του βιασμού της 12χρονης από τον Κολωνό και την μαστροπεία, η οποία προκάλεσε έκπληξη και ερωτηματικά.

Παράλληλα, ένα κύμα συμπαράστασης να έχει αναζωπυρωθεί για τη 12χρονη, ώστε να δικαιωθεί για τα όσα φρικτά έζησε στα χέρια του βασικού κατηγορουμένου και όλων των βιαστών στους οποίους την προωθούσε ο ίδιος μαζί με τον αυτοαποκαλούμενο «Μιχάλη».

Η εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή των 25 από τους 26 κατηγορούμενους, ενώ έκανε και μια πρόταση - καταπέλτη για τη μητέρα του παιδιού, καθώς θεωρήθηκε πως είναι πρωταγωνιστικό πρόσωπο και υπαίτιο για τα όσα ζούσε το μικρό παιδί.

Η πρόταση της εισαγγελέως για την ποινή στον Ηλία Μίχο για τον βιασμό και τη μαστροπεία της 12χρονης στον Κολωνό

Αντίθετα, για τον βασικό κατηγορούμενο, στην εισαγγελική εισήγηση, ζητείται να μην καταδικαστεί ο Ηλίας Μίχος για τις πράξεις:

- του βιασμού κατ’ εξακολούθηση

- της εμπορίας ανθρώπων κατ’ επάγγελμα και

- της διακεκριμένης περίπτωσης μαστροπείας ανηλίκου κάτω των 15 ετών, με χρήση ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας και με αντάλλαγμα.

Στην πρότασή της ζητεί να αθωωθεί για τις πιο βαριές από τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει: Για τον βιασμό, εμπορία ανθρώπων και την μαστροπεία σε οίκους ανοχής και μέσω εξαναγκασμού.


Ποιο είναι το σκεπτικό της εισαγγελέως για την πρόταση

Μάλιστα, η εισαγγελέας στην πρότασή της προς τους δικαστές φέρεται να αμφιβάλλει ότι το κορίτσι βιάστηκε από τον 55χρονο, αλλά και το ότι ο επιχειρηματίας την εξέδιδε σε οίκους ανοχής για να αποκομίζει χρήματα και ζητεί να μετατραπεί η κατηγορία της μαστροπείας σε διευκόλυνση ανηλίκου να εκδίδεται.

Σημειώνεται πως για τα αδικήματα που προτάθηκε απαλλαγή ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει για την εμπορία ανθρώπων κατ’ επάγγελμα ποινή κάθειρξης τουλάχιστον 10 ετών και χρηματική ποινή και για το βιασμό ανηλίκου κατ’ εξακολούθηση, κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών έως ισόβια κάθειρξη.

Ποιες είναι οι ποινές που αντιμετωπίζει ο Ηλίας Μίχος 

Όσον αφορά τις ποινές που αντιμετωπίζει είναι οι εξής:

- Διακεκριμένη περίπτωση πορνογραφίας ανηλίκου κάτω των 12 ετών, για την οποία ο ισχύων νόμος προβλέπει ποινή κάθειρξης από 5 έως 15 χρόνια και χρηματική ποινή

- Διευκόλυνση του ανηλίκου να εκδίδεται ορίζει ποινή κάθειρξης από 5 έως 15 έτη και χρηματική ποινή

- Διακεκριμένη κατάχρηση ανηλίκου κάτω των 14 ετών, με την επιβαρυντική περίπτωση του προσώπου που το είχαν εμπιστευθεί για να επιβλέπει και να φυλάσσει το ανήλικο, αδίκημα το οποίο επισύρει κάθειρξη από 5 έως 15 έτη και χρηματική ποινή

- Οπλοκατοχή σε βαθμό πλημμελήματος, που προβλέπει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 6 μηνών.

Καταπέλτης η εισαγγελέας για τη μητέρα της 12χρονης

Την ίδια ώρα, η εισαγγελέας είναι καταπέλτης για την μητέρα της ανήλικης. Προτείνει να καταδικαστεί για διακεκριμένη μαστροπεία του παιδιού της, κρίνοντας ότι εκείνη που είχε την επιμέλεια της ανήλικης, την εξωθούσε στην πορνεία ασκώντας της αφόρητες πιέσεις. Επιπλέον, ζητεί να δικαστεί η 38χρονη για διακεκριμένη περίπτωση πορνογραφίας, καθώς φέρεται να είχε διανείμει υλικό, αλλά και για το ότι εκβίαζε την πρώην σύζυγο του βασικού κατηγορουμένου.

Για τον δεύτερο βασικό κατηγορούμενο γνωστό ως «Μιχάλη», η εισαγγελέας πρότεινε την καταδίκη του για διακεκριμένη μαστροπεία, ενώ ζήτησε την ενοχή για τους 22 εκ των 23 κατηγορουμένων οι οποίοι συνευρέθηκαν με την ανήλικη, για γενετήσιες πράξεις έναντι αμοιβής.

Ο βιασμός της 12χρονης στον Κολωνό «Βαπτίστηκε» συνεύρεση

Είναι προφανές το γεγονός ότι ένα 12χρονο παιδί δεν μπορεί να έχει τη συνείδηση και την κρίση για να συναινέσει σε τέτοιου είδους συνευρέσεις. Εύλογη είναι λοιπόν η απορία πώς ξαφνικά μέσα στην αίθουσα ενός δικαστηρίου «βαπτίστηκε» συνεύρεση ο βιασμός ενός 12χρονου παιδιού.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε η Μίνα Καραμήτρου στο OPEN: «εγώ ξέρω ότι οι ενήλικες πιάνουν από το χέρι τα μικρά παιδιά και τα βοηθούν και τα προστατεύουν».

Η πρόταση του δικαστικού λειτουργού προκαλεί εύλογα την οργή πολλών πολιτών, καθώς φαίνεται πως αναλώθηκε στο να μείνει στα τυπικά σημεία της υπόθεσης ακολουθώντας τα βιβλία και το «γράμμα του νόμου».

Σε τέτοιες ωστόσο περιπτώσεις μοιάζει ορθό να λειτουργεί ο αξιακός κώδικας των περισσότερων ανθρώπων που μεταφράζει τη συνεύρεση ενός ενήλικα με ένα παιδί 12 ετών και τη σεξουαλική εκμετάλλευση σε βιασμό.

Απόστολος Λύτρας (δικηγόρος μητέρας 12χρονης): «Δεν αντέχει της λογικής η πρόταση της εισαγγελέως»

Ο συνήγορος της μητέρας της 12χρονης, Απόστολος Λύτρας, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στο OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» ανέφερε πως «η πρόταση της εισαγγελέως είναι προκλητική, δεν αντέχει της λογικής. Το παιδί ή το πιστεύεις ή δεν το πιστεύεις. Έχει δώσει τόσες καταθέσεις, έχουν έρθει ειδικοί παιδοψυχίατροι που έχουν ελέγξει το παιδί, η παιδοψυχίατρος που το ελέγχει εδώ και 2 χρόνια έδωσε γνωμοδότηση πως το παιδί λέει την αλήθεια σε όλα. Και για την μητέρα και τον βιασμό και έρχεται τώρα μια πρόταση εισαγγελέως, από το πουθενά και απορρίπτει όλους τους ειδικούς».

«Υπάρχει μήνυμα που ο Μίχος ζητά λεφτά από το παιδί και η εισαγγελέας είπε πως της έκανε ένα αστείο»

Για το σκεπτικό της απαλλαγής του Μίχου για την κατηγορία του βιασμού ο κ. Λύτρας αναφέρει «για την κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια πρότεινε ο εισαγγελέας την ενοχή. Ο βιασμός θέλει βία. Το παιδί είπε πως ο συγκεκριμένος χρησιμοποίησε βία. Της έδειξε τα όπλα, την απείλησε για την ζωή της, για την ζωή της οικογένειάς της. Και όσον αφορά την μαστροπεία, άκουσον άκουσον, υπάρχει μήνυμα του βασικού κατηγορούμενου που λέει στην ανήλικη ‘’φέρε μου τα μισά χρήματα’’. Και βγαίνει η εισαγγελέας και λέει ‘’αυτό ήταν ένα αστείο που της είπε’’».

Πρόταση εισαγγελέα: «Έχει ευθύνη η μητέρα, αλλά όχι για την μαστροπεία»

«Είναι μια επικίνδυνη πρόταση», τονίζει ο δικηγόρος.

Όσον αφορά την πρόταση για την μητέρα, αναφέρει πως «η μητέρα έχει ευθύνη σαν μητέρα για το παιδί της. Αλλά αυτό δεν συσχετίζεται με την μαστροπεία».

Νέα συγκέντρωση συμπαράστασης για την 12χρονη

Οι εξελίξεις αυτές έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση μεγάλης μερίδας της κοινής γνώμης και μέρους της αντιπολίτευσης.

Το απόγευμα της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Σεπόλια, με διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα όπως «Πρώτα μας λέτε σπάστε τη σιωπή και μετά ξεπλένετε τον κάθε βιαστή», «Σε μια κοινωνία γεμάτη από φτωχές, οι εισαγγελείς ξεπλένουν μαφιόζους βιαστές». Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν και πορεία έως το κατάστημα που διατηρούσε ο κατηγορούμενος.

Σχετικό κάλεσμα έχει απευθύνει η Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού, που επίσης καλεί σε διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας, σήμερα Πέμπτη 14 Μαρτίου.

Οι διοργανωτές, στο κάλεσμά τους μέσω Facebook, επισημαίνουν ότι «το κράτος συγκαλύπτει πλέον και ξεκάθαρα μαστροπούς και βιαστές με την πρόταση εισαγγελέα» και τονίζουν ότι θα υπερασπιστούν το 12χρονο κορίτσι «με κάθε τρόπο».

Την ίδια ώρα, μηνύματα οργής με βαριές αιχμές για την δικαιοσύνη έχουν κατακλύσει τις τελευταίες ώρες και το διαδίκτυο.