Δεν έχουν τελειωμό οι αφίξεις αλλοδαπών που αποβιβάζονται στη Γαύδο. Το πρωί της Τρίτης, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Χανίων, από στέλεχος της αστυνομίας Γαύδου, για τον εντοπισμό συνολικά 91 αλλοδαπών στην παραλία Τρυπητή. Οι 28 από αυτούς μεταφέρθηκαν από ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛΑΚΤ στο λιμάνι της Χώρας Σφακίων και από εκεί, με τη συνοδεία στελεχών της Λιμενικής Αρχής Χανίων, σε προσωρινό χώρο φιλοξενίας στον Καλαθά Χανίων.

*Διαβάστε εδώ: Γαύδος: Ανησυχητική η αύξηση των μεταναστευτικών ροών - 100 άτομα έφτασαν τις τελευταίες ημέρες

Οι υπόλοιποι 63 αλλοδαποί παραμένουν σε προσωρινό χώρο φιλοξενίας του δήμου Γαύδου και πρόκειται να μεταφερθούν στα Χανιά μόλις βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων, που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθη ένας εκ των αλλοδαπών ως διακινητής, ηλικίας 23 ετών.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czsst8m7a52p)


1.500 μετανάστες σε Γαύδο και Κρήτη το τελευταίο τρίμηνο

Στη διάρκεια του προηγούμενου Σαββατοκύριακου, στα νότια παράλια της Κρήτης αποβιβάστηκαν 300 παράνομα εισερχόμενοι αλλοδαποί, ενώ το τελευταίο τρίμηνο υπολογίζεται ότι έχουν έρθει από την Αίγυπτο, μέσω Λιβύης, στη Γαύδο και στην Κρήτη περίπου 1.500 άτομα. Στην πλειονότητά τους, είναι Αιγύπτιοι άνδρες, ενώ ένα μικρό ποσοστό αφορά υπηκόους Πακιστάν και Μπανγκλαντές.

Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο μεταναστευτικούς διαδρόμους, τον ανατολικό από την Τουρκία και τον κεντρικό μεσογειακό από τη Λιβύη. Η κυβέρνηση αναζητά τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου, αφού έχει δημιουργηθεί ένας νέος μεταναστευτικός διάδρομος, γι’ αυτό γίνονται συζητήσεις για την υπογραφή συμφωνίας με την Αίγυπτο. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης έθεσε το πρόβλημα στα δύο τελευταία συμβούλια των υπουργών Μετανάστευσης της Ε.Ε., οι οποίοι δήλωσαν άγνοια για το γεγονός!

Οι βάρκες ξεκινούν από το Τομπρούκ της Λιβύης και έπειτα από δύο ημέρες ταξιδιού εισέρχονται στα ελληνικά χωρικά ύδατα και εκπέμπουν σήμα κινδύνου. Οι επιβαίνοντες δεν φορούν σωσίβια, ούτε έχουν μαζί τους τρόφιμα. Πληρώνουν 5.000 δολάρια το άτομο για να πάρουν το εισιτήριο προς την Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, οι διακινητές τούς τάζουν ότι θα βγουν στις ιταλικές ακτές. Όμως, τα παλιά, ξύλινα, αλιευτικά σκάφη μόλις που φτάνουν στην Κρήτη. Το νέο δρομολόγιο οι δουλέμποροι άρχισαν να το δουλεύουν από τον περασμένο Οκτώβριο, την ίδια περίοδο που άνοιξε το πολεμικό μέτωπο μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ. «Η Γαύδος δεν αντέχει άλλο» διαμηνύει σε όλους τους τόνους η δήμαρχος του ακριτικού νησιού Λίλιαν Στεφανάκη, που καλείται να διαχειριστεί τη συνεχή ροή μεταναστών των τελευταίων ημερών.

«Είμαστε σε πολύ δύσκολη θέση. Θα πρέπει να γίνει κάτι άμεσα, πριν συμβεί κάτι που θα είναι άσχημο για όλους» δήλωσε στην ιστοσελίδα neakriti.gr, φανερά προβληματισμένη, επαναλαμβάνοντας πως «προμήθειες δεν υπάρχουν, υπάρχουν ελάχιστα μέσα, και αυτά είναι τα δεδομένα της Γαύδου. Αν δεν έρθει καράβι, τι θα γίνουν οι άνθρωποι αυτοί;».