Να λύσουν δύο σηµαντικά προβλήµατα στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες των παραµεθόριων περιοχών επιχειρούν, έπειτα από πολλές δεκαετίες, η κυβέρνηση και το υπουργείο Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης. Πρόκειται για τα προβλήµατα λειτουργίας των ακριτικών ραδιοφωνικών σταθµών της χώρας, αλλά και της κάλυψης των παραµεθόριων περιοχών µε ικανοποιητικό σήµα κινητής τηλεφωνίας.

Παράλληλα, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, Κώστας Κυρανάκης, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στον Εβρο, γίνονται κινήσεις για τη διεύρυνση της ευρυζωνικότητας στην περιοχή της Περιφέρειας Εβρου. Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, σύντοµα στη Βουλή θα έρθει ρύθµιση που θα επιλύσει το πρόβληµα της µετάδοσης των ραδιοφωνικών σταθµών της ανατολικής παραµεθορίου της χώρας. Τα ελληνικά ερτζιανά λειτουργούν ακόµη µε αποφάσεις της πολιτείας που εκδόθηκαν στη δεκαετία του ’90 κι έτσι υπάρχει σοβαρό πρόβληµα λήψης των ρ/φ σταθµών στην παραµεθόριο. Καθώς µάλιστα δεν έχει προηγηθεί κανένας συντονισµός µε τους εξ Ανατολών γείτονες, και µε τη γνωστή τακτική τους να εκπέµπουν πάνω από τα όρια που ορίζουν οι διεθνείς οργανισµοί, σήµερα τουρκικοί σταθµοί «καλύπτουν» πολλές συχνότητες από εκείνες που είχαν εκχωρηθεί πριν από 20 ή 30 χρόνια σε Ελληνες ιδιώτες (και όχι µόνον).

Η απουσία κάλυψης δικτύων κινητής στα ανατολικά σύνορα

Για ν’ αντιµετωπίσουν την «επέκταση» αυτή των τουρκικών ερτζιανών, οι ελληνικοί ρ/φ σταθµοί µετακινήθηκαν σε διπλανές συχνότητες, αλλά το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συµβούλιο (ΕΣΡ) ζητεί επιµόνως τη συµµόρφωση των ιδιοκτητών ώστε να εκπέµπουν στις αρχικά αδειοδοτηµένες θέσεις. Απειλεί δε µε πρόστιµα όσους δεν το πράξουν. Τώρα, µε νοµοθετική ρύθµιση που προετοιµάζεται, θα λυθεί το συγκεκριµένο πρόβληµα. Το δεύτερο πρόβληµα που θέλει να επιλύσει το υπουργείο Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης είναι η απουσία κάλυψης δικτύων κινητής στα ανατολικά σύνορα.

Το αποτέλεσµα είναι οι Ελληνες πολίτες να κάνουν διεθνή περιαγωγή εντός ελληνικών συνόρων. Αυτό, όπως υποστηρίζει ο υφυπουργός Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, πέρα από την επιπλέον οικονοµική επιβάρυνση, δηµιουργεί και θέµατα ασφάλειας. Ετσι σύντοµα θα έρθει νέο έργο στο ΕΣΠΑ, το οποίο θα χρηµατοδοτήσει τη δηµιουργία 40 σταθµών βάσης κινητής τηλεφωνίας κατά µήκος των ανατολικών συνόρων της χώρας. Στόχος των σταθµών βάσης αυτών είναι να προσφέρουν ικανοποιητική κάλυψη στους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής. Το έργο θα περιλάβει και τη δηµιουργία σταθµών βάσης κινητής στη Βόρεια Κέρκυρα, όπου επίσης υπάρχει πρόβληµα κάλυψης κινητής τηλεφωνίας.

Μέσα στο 2024 η έναρξη υλοποίησης

Το έργο έχει κοστολογηθεί σε κάτι λιγότερο από 10 εκατ. ευρώ, θα χρηµατοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και η έναρξη υλοποίησης αναµένεται µέσα στο 2024. Το αρµόδιο υπουργείο φέρεται να έχει λάβει όλα τα αναγκαία µέτρα, ώστε η ένταξη αυτή στο ΕΣΠΑ 2021- 2027 να µην προσκρούσει στους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων. «Εχουµε βρει την κατάλληλη νοµική τεκµηρίωση µέσω του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισµού (ΓΑΚ)», αναφέρει ο κ. Κυρανάκης, σηµειώνοντας ότι αυτή ήταν και η πιο δύσκολη διαδικασία που αντιµετώπισε η ηγεσία του υπουργείου.

Στα βασικά επιχειρήµατα συγκαταλέγονται ότι οι συγκεκριµένες περιοχές είναι και «λευκές» και διασυνοριακές για την Ευρώπη, ενώ επιπλέον Ευρωπαίοι πολίτες επικοινωνούν εντός της Ε.Ε. µέσω διεθνούς περιαγωγής. Ο κ. Κυρανάκης σηµειώνει ότι στο «χτίσιµο» αυτής της επιχειρηµατολογίας αντιστάσεις υπήρξαν τόσο στο εξωτερικό (Βρυξέλλες), αλλά και στο εσωτερικό και τις δοµές του υπουργείου. «Προβάλλονται συνεχώς δικαιολογίες ότι δεν γίνεται το ένα, δεν γίνεται το άλλο κ.ο.κ. Αυτό δεν θα γίνεται ανεκτό ούτε από τον υπουργό κ. Παπαστεργίου, αλλά ούτε και από µένα», λέει χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης.

Ο εξοπλισµός των 40 σταθµών

Το έργο των 40 σταθµών θα επιδοτήσει τόσο τον παθητικό εξοπλισµό (εγκαταστάσεις, ιστούς κ.λπ.) όσο και τον ενεργητικό (κεραίες κ.λπ.) που απαιτεί ηλεκτρική ενέργεια για τη λειτουργία του. Επίσης, το βασικό κόστος συντήρησης αυτών των κεραιοσυστηµάτων που θα εγκατασταθούν σε Εβρο και νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θα βαρύνει το αποθεµατικό της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδροµείων (ΕΕΤΤ). Επίσης στις προθέσεις του υπουργείου Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης είναι πρώτον, η δηµιουργία «διαδρόµων 5G (5G corridors)» είτε για την εξυπηρέτηση των κατοίκων (π.χ. µεταφορά φαρµάκων) είτε για την επιτήρηση των συνόρων µέσω drones και δεύτερον, πρόθεση είναι στον ίδιο παθητικό εξοπλισµό να φιλοξενηθούν και άλλες υποδοµές επικοινωνιών τρίτων φορέων.

Στην υλοποίηση του έργου θα απαιτηθεί η καλή συνεργασία µε τις τοπικούς ΟΤΑ, προκειµένου να αδειοδοτηθούν γρήγορα οι νέες θέσεις δηµιουργίας των κεραιοσυστηµάτων. Επίσης θα απαιτηθεί και η καλή συνεργασία και µε τους τρεις παρόχους Cosmote, Nova, Vodafone, που θα συνεγκατασταθούν σε αυτά τα συστήµατα. Τέλος, ο υφυπουργός Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης υποσχέθηκε στις περιοχές του Εβρου, που επισκέφθηκε πρόσφατα, τριπλασιασµό της κάλυψης των ευρυζωνικών υποδοµών µέσω οπτικής ίνας, που θα γίνει µέσω των έργων UltraFast Broadband και Rural BrοadBand.