Απανωτές είναι οι παραβιάσεις του κόκκινου φωτόσημου στα τρένα. Τρία περιστατικά έχουν καταγραφεί μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, με την τελευταία παραβίαση να λαμβάνει χώρα το περασμένο Σάββατο (9/3/2024). Το υπουργείο ανακοίνωσε ειδικά μέτρα την ώρα που οι μηχανοδηγοί κατηγορούν τον ΟΣΕ ότι η σιδηροδρομική υποδομή είναι σε κακή κατάσταση.

Διαβάστε επίσης: Νέο σοβαρό περιστατικό παραβίασης ερυθρού σηματοδότη από τρένο στον Προαστιακό

Τρεις παραβιάσεις «κόκκινου» σηματοδότη  στον σιδηρόδρομο

Θα περίμενε κανείς ότι, μετά τα Τέμπη, η πειθαρχία θα χτυπούσε κόκκινο. Κι όμως, το STAR αποκαλύπτει ότι στις 18 Φλεβάρη, λίγες μέρες δηλαδή πριν τη «μαύρη» επέτειο της τραγωδίας, δυο τρένα έφτασαν πάλι μια ανάσα το ένα από το άλλο. Μηχανή εμπορικής αμαξοστοιχίας πέρασε κόκκινο φωτόσημο στο σιδηροδρομικό κέντρο Αχαρνών και κινδύνευσε να συγκρουστεί μετωπικά με επιβατική αμαξοστοιχία του προαστιακού. Ευτυχώς οι τηλεδιοικητές σταμάτησαν εγκαίρως τα τρένα.  

Φαίνεται ότι το «παρά λίγο Τέμπη» δεν αφορούν μόνο το περιστατικό που έγινε στις γιορτές. Από τον Δεκέμβριο μέχρι σήμερα 3 παραβιασεις ερυθρού φωτόσημου έχουν καταγραφεί στο σιδηροδρομικό κέντρο Αχαρνών με την πιο πρόσφατη μόλις το περασμένο Σάββατο.

«Σε μεγάλο μέρος του δικτύου δεν λειτουργεί η φωτοσήμανση»

«Είναι ένα πολύ μεγάλο μέρος του δικτύου σε όλη τη χωρα στο οποίο δε λειτουργούν η φωτοσήμανση και η τηλεδιοίκηση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα τρένα να κινούνται έναν χρόνο μετά τα Τέμπη τυφλά», λέει στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR γραμματέας της ένωσης μηχανοδηγών Αλέξανδρος Ιορδανίδης.  

Αποκαρδιωτική η κατάσταση στον προαστιακό του Κιάτου

Η αυτοψία του STAR στον προαστιακό του Κιάτου είναι αποκαρδιωτική. Στην Αθήνα η φωτοσήμανση λειτουργεί, μετά το σιδηροδρομικό κέντρο των Αχαρνών όμως δεν συμβαίνει το ίδιο.

Όσο πλησιάζει κανείς στο Κιάτο, οι εικόνες εγκατάλειψης είναι ολοένα και πιο πολλές. Υπάρχουν εκτεθειμένα καλώδια και σβηστές οθόνες τηλεματικής.

Σε μαύρο χάλι η γέφυρα του προαστιακού στην Πάτρα

Την ίδια στιγμή η γέφυρα του Καστελόκαμπου στην Πάτρα, όπου περνούν οι γραμμές του προαστιακού είναι σε τραγική κατάσταση όπως αποκαλύπτει η αυτοψία της Κωνσταντίνας Τσεγγενέ.

Η γέφυρα χρησιμοποιείται κανονικά, παρά την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Όπως φαίνεται στις εικόνες που μετέδωσε το δελτίο του STAR έχουν βγει έξω τα σίδερα του σκυροδέματος, ενώ κάτω από την γέφυρα έχουν τοποθετήσει συρματόπλεγμα, αφού πέφτουν πέτρες  έτσι ώστε να προστατευτούν τόσοι οι πεζοί όσο και τα αυτοκίνητα που περνάνε από το σημείο.