Στην επίσπευση των διαδικασιών για το µεγάλο project της µετεγκατάστασης των φυλακών του Κορυδαλλού εκτός αστικού ιστού και συγκεκριµένα στον Ασπρόπυργο, έργο το οποίο αποτέλεσε µία από τις πιο εµβληµατικές δεσµεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ήδη από την πρώτη κυβερνητική θητεία, προχωρά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Πρόκειται για ένα µεγάλο στοίχηµα για την κυβέρνηση, που στοχεύει να αποµακρυνθεί το Σωφρονιστικό Κατάστηµα από τον ∆ήµο Κορυδαλλού και έπειτα να προχωρήσει η αξιοποίηση της έκτασης των σηµερινών φυλακών προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, που θα δώσει «ανάσα» και θα οδηγήσει στην αναβάθµιση και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Το έργο της µετεγκατάστασης έχει ενταχθεί στον πρώτο στόχο του στρατηγικού σχεδιασµού της Γενικής Γραµµατείας Αντεγκληµατικής Πολιτικής, στο πλαίσιο της αύξησης του επιπέδου ασφάλειας των Σωφρονιστικών Καταστηµάτων και του εκσυγχρονισµού των υποδοµών, και φαίνεται πως «ξεκολλάει», έπειτα από µια περίοδο στασιµότητας.

Σηµαντικό βήµα για την υλοποίηση του µεγάλου αναπτυξιακού σχεδίου είναι η εκκίνηση του δεύτερου σταδίου της β' φάσης του ∆ηµόσιου ∆ιεθνούς ∆ιαγωνισµού, µε τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, για την ανάθεση σύµβασης Σύµπραξης ∆ηµόσιου και Ιδιωτικού Τοµέα, µε αποτέλεσµα η τελική µέρα µετεγκατάστασης του Σωφρονιστικού Συγκροτήµατος Καταστηµάτων Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο να έρχεται πιο κοντά.

Ειδικότερα, την Τρίτη 5 Μαρτίου, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπεγράφη από τον υφυπουργό Ανδρέα Νικολακόπουλο η απόφαση της έγκρισης πρόσκλησης συµµετοχής σε διάλογο και της διενέργειας του σταδίου Β.Ι της β' φάσης του ∆ηµόσιου ∆ιεθνούς ∆ιαγωνισµού, µε τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου για την ανάθεση σύµβασης Σύµπραξης ∆ηµόσιου και Ιδιωτικού Τοµέα, για το έργο: «Μετεγκατάσταση Καταστήµατος Κράτησης Κορυδαλλού µε Σύµπραξη ∆ηµόσιου - Ιδιωτικού Τοµέα (Σ∆ΙΤ)», µέσω του Εθνικού Συστήµατος Ηλεκτρονικών ∆ηµόσιων Συµβάσεων (ΕΣΗ∆ΗΣ ∆ηµόσια Εργα), µε διενεργούσα αρχή το ΤΑΙΠΕ∆, κατ’ εντολήν, στο όνοµα και για λογαριασµό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Τι θα περιλαµβάνει

Σύµφωνα µε τον σχεδιασµό, οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις θα αναπτύσσονται σε έκταση περίπου 100 στρεµµάτων και θα αποτελούνται από ένα σωφρονιστικό κατάστηµα ανδρών, ένα σωφρονιστικό κατάστηµα γυναικών, Κέντρο Υγείας κρατουµένων και Ψυχιατρείο κρατουµένων συνολικής χωρητικότητας που δεν θα υπερβαίνει τους 2.000 κρατούµενους, καθώς και δικαστικές αίθουσες. Παράλληλα, σε κάθε σωφρονιστικό κατάστηµα θα περιλαµβάνονται αύλειοι χώροι, χώροι θεραπευτικών προγραµµάτων, πτέρυγες σχολικής εκπαίδευσης, ιατρείο, γυµναστήριο, βιβλιοθήκη, πειθαρχικά κελιά, εργαστήρια, επισκεπτήρια ανοιχτού και κλειστού τύπου, παιδικά επισκεπτήρια, ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για χώρους λατρείας.

Οι ενέργειες για τη µετεγκατάσταση ήδη ξεκίνησαν από τις 9 Αυγούστου 2022, όταν υπεγράφη µεταξύ του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του ΤΑΙΠΕ∆ σύµβαση για το εν λόγω έργο. Η σύµβαση προβλέπει ότι το ΤΑΙΠΕ∆ θα αναλάβει να φέρει εις πέρας όλες τις ενέργειες για την ωρίµαση του έργου, τη διενέργεια της διαδικασίας ανάθεσής του, για λογαριασµό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σε ανάδοχο οικονοµικό φορέα που θα επιλεγεί σύµφωνα µε την κείµενη νοµοθεσία, καθώς και την παρακολούθηση της εκτέλεσης της σύµβασης που θα συναφθεί µεταξύ του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του αναδόχου για την υλοποίηση του έργου.

Σηµειώνεται ότι είχε προηγηθεί στις 28.11.2023 η έγκριση από το ∆ιοικητικό Συµβούλιο του ΤΑΙΠΕ∆ της προεπιλογής των τεσσάρων υποψηφίων για τη συµµετοχή τους στη β' φάση του ∆ιαγωνισµού (ΑΒΑΞ Ανώνυµη Εταιρεία, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις Ανώνυµη Εταιρεία, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Ανώνυµη Εταιρεία Συµµετοχών Ακινήτων Κατασκευών, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Ανώνυµη Εταιρεία Οµιλος Επιχειρήσεων). Το έργο έχει ως αντικείµενο τη µελέτη, χρηµατοδότηση, κατασκευή, προµήθεια εξοπλισµού, συντήρηση και τεχνική διαχείριση των υποδοµών που θα στεγάσουν το ∆ικαστικό Σωφρονιστικό Συγκρότηµα Αθηνών (∆ΣΣΑ) και τη ∆ιεύθυνση Μεταγωγών ∆ικαστηρίων Αττικής (∆Μ∆Α).

Ο ιδιωτικός φορέας

Συνοπτικά ο Ιδιωτικός Φορέας Σύµπραξης θα αναλάβει:

- Την εκπόνηση των µελετών που θα υποβληθούν κατά την εκτέλεση της σύµβασης σύµπραξης και είναι απαραίτητες για την κατασκευή του έργου.
- Το σύνολο των εργασιών κατασκευής των κτιριακών υποδοµών και εγκαταστάσεων του έργου και εν γένει την πλήρη ολοκλήρωση του συνόλου του τεχνικού αντικειµένου του έργου, καθώς και τη διαµόρφωση του περιβάλλοντος χώρου αυτού, προκειµένου οι άνω υποδοµές, εγκαταστάσεις και χώροι να είναι πλήρως λειτουργικοί και διαθέσιµοι για τον σκοπό που προορίζονται.
- Τη χρηµατοδότηση του έργου µε ίδια ή/και δανειακά κεφάλαια.
- Την τεχνική διαχείριση και συντήρηση των υποδοµών καθ' όλη τη διάρκεια της σύµβασης σύµπραξης, η οποία συνίσταται ιδίως στην επιθεώρηση, τη συνήθη, προληπτική και διορθωτική συντήρηση και τη βαριά συντήρηση, προκειµένου να διασφαλίζεται η ετοιµότητα και η λειτουργικότητα των εγκαταστάσεων και συστηµάτων των κτιριακών υποδοµών και του περιβάλλοντος χώρου αυτών, ούτως ώστε το έργο να είναι κατάλληλο και διαθέσιµο προς χρήση, όπως τα ανωτέρω θα εξειδικευθούν στα τεύχη δηµοπράτησης της προτεινόµενης σύµπραξης.
- Την ασφάλιση των κτιριακών και λοιπών εγκαταστάσεων και συστηµάτων των υποδοµών που αποτελούν αντικείµενο της σύµβασης σύµπραξης, τόσο κατά την περίοδο µελέτης και κατασκευής του έργου όσο και κατά την περίοδο λειτουργίας του.
- Και την επιστροφή του έργου στο ∆ηµόσιο σύµφωνα µε τα προβλεπόµενα στη σύµβαση σύµπραξης, στο τέλος της συµβατικής περιόδου. H χρηµατοδότηση του έργου θα γίνει κατ’ αρχάς µε ίδια ή/και δανειακά κεφάλαια του υποψηφίου.

* Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής