Καταβολή αποζημίωσης 450.000 ευρώ από κρατικό νοσοκομείο της Αττικής για το θάνατο μιας 34χρονης από δύο ξεχασμένες γάζες στη διάρκεια καισαρικής τομής αποφάσισε το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας!
Πρόκειται, σύμφωνα με νομικούς, για τον πρώτο αναφερόμενο θάνατο και τη σχετική δικαστική απόφαση για γάζες που έμειναν στο σώμα ασθενούς, παρ’ ότι υπάρχουν αρκετά περιστατικά με σχετικές αμελείς ενέργειες με το συγκεκριμένο υλικό, που ευτυχώς δεν είχαν οδηγήσει σε θάνατο. Και αυτό διότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων το λάθος έγινε αντιληπτό λόγω συμπτωμάτων των ασθενών σχετικά γρήγορα και υπήρξε επανορθωτική επέμβαση. Η 34χρονη κατέληξε από επιπλοκές τέσσερα χρόνια αργότερα, χωρίς να διαπιστωθεί εγκαίρως το λάθος και χωρίς να υπάρξουν άμεσες επιπλοκές.


Θάνατος από γάζες που έμειναν στο σώμα ασθενούς: Τι αναφέρει η δικαστική απόφαση

Όπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση, «κατά την επέμβαση καισαρικής τομής της 34χρονης (σ.σ.: για τη γέννηση του δεύτερου παιδιού της), που διενεργήθηκε στις 4 Μαΐου 2004 από γυναικολόγο στο κρατικό νοσοκομείο, εκείνος δεν προέβη στον αναγκαίο έλεγχο για τον εντοπισμό και την αφαίρεση όλων των χειρουργικών γαζών που είχαν τοποθετηθεί στην κοιλιά της ασθενούς, αρκούμενος στη σχετική διαβεβαίωση των νοσηλευτριών, παρ’ όλο που ο ίδιος ήταν επικεφαλής της χειρουργικής επέμβασης. Με αποτέλεσμα να παραμείνουν εντός του σώματος της ασθενούς δύο γάζες, οι οποίες μετά την έξοδο από το εν λόγω νοσοκομείο, στις 8 Μαΐου 204, δεν έγιναν αντιληπτές από το συγκεκριμένο ιατρό».

Όπως συμπληρώνεται ακόμη στη δικαστική απόφαση: «Η συγκεκριμένη παράλειψη είχε ως αποτέλεσμα τα προαναφερόμενα ξένα σώματα να προσκολληθούν σε τμήματα του παχέος εντέρου της ασθενούς και να προκαλέσουν εντός της κοιλίας της έναν ευμεγέθη μεικτής υφής σχηματισμό και περαιτέρω σοβαρές σωματικές βλάβες, μετά φλεγμονώδους αντίδρασης της πάσχουσας περιοχής».


Το χρονικό της τραγωδίας

Η άτυχη 34χρονη παρουσίασε τέσσερα χρόνια αργότερα ραγδαία επιδείνωση της υγείας της με πόνους και άλλα συμπτώματα και οδηγήθηκε σε άλλο κρατικό νοσοκομείο. Εκεί, σε ακτινογραφία που πραγματοποιήθηκε, εντοπίστηκαν οι δύο, λιωμένες πλέον, γάζες που είχαν προκαλέσει όμως ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία της. Ακολούθησε χειρουργική επέμβαση, στη διάρκεια της οποίας εντοπίστηκε το μοιραίο αυτό εύρημα από το λάθος στη διάρκεια της καισαρικής. Όμως, ήταν ήδη αργά και λόγω των επιπλοκών και της σήψης στα όργανα της 34χρονης επήλθε στις 20 Απριλίου 2008 ο θάνατός της.

Ο γιατρός, που ήταν υπεύθυνος για την καισαρική τομή, υποστήριξε -στη διάρκεια των δικών που ακολούθησαν- ότι το λάθος ήταν των νοσηλευτριών που υποβοηθούσαν στη γέννηση.