Μία ομάδα φοιτητών ανέβηκε στην ταράτσα γνωστού πολυκαταστήματος στην πλατεία Συντάγματος και επί 15 λεπτά προσπαθούσε να ξεδιπλώσει και να απλώσει ένα πανό που αφορούσε το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά ΑΕΙ. Εντέλει όταν οι φοιτητές τα κατάφεραν όσοι τους παρακολουθούσαν, άρχισαν να τους χειροκροτούν.

Σημειώνεται ότι αυτή την ώρα επικρατεί ένταση στο κέντρο της Αθήνας, στο οποίο πραγματοποιείται το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο κατά της ίδρυσης των μη κρατικών πανεπιστημίων. Ειδικότερα, περί τις 15:30 ξέσπασε νέος γύρος επεισοδίων, όταν διαδηλωτές πέταξαν βόμβες Μολότοφ προς τους αστυνομικούς που βρίσκονταν στο σημείο.

Οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. απάντησαν με χρήση χημικών για να τους απομακρύνουν. Μάλιστα, σημειώθηκαν και άγριες συμπλοκές, από τις οποίες προέκυψαν τραυματισμοί, όπως αναφέρουν πληροφορίες.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czog08lf4t2p)
Σημειώνεται πως οι φοιτητές παραμένουν συγκεντρωμένοι στην πλατεία Συντάγματος, με αναφορές να κάνουν λόγο για συγκέντρωση περί των 5.000 ατόμων στο σημείο.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czofl018g92x)
syllalitirio-parapolitika-photo-8-3-2024
sylllalitirio-8-3-2024_1_
sylllalitirio-8-3-2024_2_
sylllalitirio-8-3-2024_3_
sylllalitirio-8-3-2024_4_
sylllalitirio-8-3-2024_5_
sylllalitirio-8-3-2024_6_
sylllalitirio-8-3-2024_7_
sylllalitirio-8-3-2024_8_

Σημειώνεται πως νωρίτερα επεισόδια ξέσπασαν στο ύψος της πλατείας Κλαυθμώνος, ενώ στις εννέα φτάνουν οι προσαγωγές ατόμων στις οποίες προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ. νωρίς το μεσημέρι, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο πλαίσιο προελέγχων που έγιναν πριν από την έναρξη του εκπαιδευτικού συλλαλητηρίου κατά της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, το οποίο είναι σε εξέλιξη. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, λίγο μετά τις 14:30 στο ύψος της συμβολής της οδού Σταδίου με την οδό Εδουάρδου Λω ομάδα ατόμων επιτέθηκε με βόμβες Μολότοφ εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ, που απάντησε με χρήση χημικών.

Το κέντρο της Αθήνας θα παρεμείνει κλειστό έως το απόγευμα. Συγκεντρώσεις γίνονται και για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Για τον λόγο αυτόν σε ισχύ βρίσκονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Νωρίτερα έκλεισε η οδός Πανεπιστημίου.

Σημειώνεται ότι οι αντιδράσεις στην ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων κλείνουν σήμερα την ένατη εβδομάδα τους. Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου αναμένεται να πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων.

Φοιτητές απ' όλη την Ελλάδα συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο κέντρο της Αθήνας. Στο συλλαλητήριο μετέχουν φοιτητές, μαθητές, δάσκαλοι, καθηγητές και πανεπιστημιακοί. Στάση εργασίας έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ από τις 11:00 έως τη λήξη της βάρδιας.

Σημειώνεται πως στο συλλαλητήριο μετέχουν 195 φοιτητικοί σύλλογοι, οι οποίοι διεκδικούν την απόσυρση του νομοσχεδίου, το οποίο προβλέπει –μεταξύ άλλων– την ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας. 

Η συμμετοχή στην κινητοποίηση είναι μαζική, ενώ σημειώνεται πως πραγματοποιείται παράλληλα διπλή κινητοποίηση από την ΟΛΜΕ: τόσο στάση εργασίας λόγω της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας όσο και συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος ενάντια στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και συλλαλητήριο.

Εικόνες από τα επεισόδια στη συμβολή Σταδίου και Εδουάρδου Λω

epeisodia-syllalitirio_2_
epeisodia-syllaitrio_3_
epeisodia-syllalitirio_4_

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της Τροχαίας

Στο πλαίσιο αυτό, με σκοπό τη διασφάλιση του δικαιώματος των πολιτών να συνέρχονται, η Ελληνική Αστυνομία λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα τροχαίας με την πραγματοποίηση κατά περίπτωση εκτροπών και διακοπών κυκλοφορίας, ώστε να μη διαταραχθεί υπέρμετρα η κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης.

Συγκεκριμένα, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν σταδιακά και κατά περίπτωση -όπου είναι απαραίτητο και ανάλογα με την κίνηση των διαδηλωτών- σε οδούς περιμετρικά των Προπυλαίων, της Πλατείας Ομονοίας (Πατησίων, Αιόλου κ.λπ.), της Πλατείας Συντάγματος (Όθωνος, Λεωφόρους Αμαλίας και Βασιλίσσης Σοφίας) καθώς και στους οδικούς άξονες της Πανεπιστημίου, της Σταδίου και της Ακαδημίας.

Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων να αποφύγουν τη μετακίνησή τους στους ανωτέρω οδικούς άξονες μέχρι την ολοκλήρωση των συναθροίσεων-κινητοποιήσεων.

Σε περίπτωση εφαρμογής επιπλέον κυκλοφοριακών ρυθμίσεων θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση. Υπενθυμίζεται ότι στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.astynomia.gr) έχει δημιουργηθεί ειδικό μπάνερ με έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (διαθέσιμο στο https://www.astynomia.gr/ektaktes-kykloforiakes-rythmiseis/sygkentroseis-kinitopoiiseis/).